Keto Eendenborstfilet
Eendenborst of eendenfilet is zoiets dat je niet wekelijks eet en het past dus ook perfect op je Keto Feesttafel.
Het is zeker niet het goedkoopste vlees, maar oh zo heerlijk dat ik het af en toe wel op het menu zet.
Ook gekonfijte eendenbout is één van mijn lievelingsgerechten. Daar volgt later nog een receptje voor.
Zoals jullie weten ben ik grote voorstander van grasgevoerd rundvlees, vlees van varkens die vrij kunnen buitenlopen en antibioticavrij kippenvlees van kippen met vrije uitloop.
Deze dieren, die met respect behandeld zijn geweest en een goed leven hebben gekregen, leveren veel voedzamer en gezonder vlees. Check Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst om te zien waar je dat (h)eerlijk vlees kan kopen.
In het jachtseizoen staat hier bij ons ook vaak een stukje wild op het menu. Wilde eend is één van mijn favorieten, maar ook hert en everzwijn maak ik dan regelmatig klaar.
Dit receptje is met tamme eend en die haal ik op de boerderij van Jan Deprez en zijn echtgenote in Kortemark (Handsaeme Foie Gras). De dieren die ze kweken kunnen vrij buitenlopen en worden met respect behandeld. Ik haal bij hen ook de verse ganzenlever en ganzenvet voor de Huisgemaakte Terrine van Ganzenlever
Je kan ook eendenborst kopen in de bioplanet en soms ook je slager of bij de poelier. Zeker rond de eindejaarsperiode is eend vlot verkrijgbaar.
Eendenborst met sinaasappelsaus is een heel bekend, zoniet het bekendste receptje voor eendenfilet, maar het is zo zoet en er zit heel wat suiker (koolhydraten) in.
Ik gebruik daarom sinaasappelextract of sinaasappelschillen en combineer dit met de lekker zurige Keto cranberrysaus – veenbessencompote en voeg op het einde nog een extra ingrediënt toe.
Ik bak de eend ook niet in extra vet, maar gewoon op het vet van de eendenborst zelf, dat ik eerste kruislings insnijd.
Dat smelt voor een groot deel weg in de pan en is de heerlijkste jus die je maar kan denken.
Gebakken eendenborst op zich bevat dus niet zoveel vet en is eigenlijk een mager stukje vlees.
Gooi dus het vrijgekomen braadvet zeker niet weg, maar doe het over de knolselderpuree en lepel wat extra over je vlees.
Zo maak je er een perfect ketogene maaltijd van.
Heb je toch nog vet over, gooi dat dan zeker niet weg, maar bewaar het in een potje in de koelkast en gebruik het om er je groentjes in te bakken. Om je vingers van af te likken 🙂
Probeer ook de Keto Wagyu Rossini met ui & witloofkonfijt of de heerlijke Keto Everzwijnragout. (dit receptje volgt)
Keto Eendenborst met Knolselderpuree Romanesco en sinaasappel-veenbessen-chocoladesaus
materiaal
- braadpan, stoommandje en wok of pot
Ingrediënten
Voor de eend
- 4 eendenfilets (+/- 400g per stuk)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- witte peper van de molen
- snuifje laurierpoeder
Voor de knolselderpuree
- 1 knolselder
- 2 el roomboter
- 4 el zure room
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat peper van de molen
- nootmuskaat (naar smaak)
Voor de romanesco
- 1 kleine romanesco (in roosjes)
- 3 el roomboter
- zout en peper van de molen
Voor de saus
- 1/2 recept keto veenbessencompote
- 250 ml gevogelte- of rundsfond
- 100 ml rode wijn
- 1 el rodewijnazijn
- 1 stukje Torras Stevia chocolade met sinaas (of pure chocolade)
- 2 tlp sinaasappelextract
- of enkele sinaasappelschillen
Voor de afwerking en het serveren
- 16 el van het braadvet van de eend (2 el per persoon)
Bereiding
Begin met de sinaas-veenbessen-chocoladesaus
- Warm de veenbessencompote op in een pannetje
- Wanneer het begint te koken voeg je de wijnazijn, wijn en bouillon toe
- Breng aan de kook, voeg het sinaasappelextract en zet het vuur lager
- Laat op zacht vuur inkoken tot gewenste sausdikte en maak ondertussen de groenten en eendenborst klaar
- Wanneer de saus voldoende is ingekookt, zet je het vuur uit en voeg je het stukje chocolade toe zodat dit in de saus kan wegsmelten(Je kan de saus op voorhand maken, maar voeg de chocolade dan pas na het opwarmen, dus net voor het serveren, toe)
Voor de eendenborst
- Zet een grote braadpan op laag vuur
- Dep de eendenborsten goed droog en maak kruislingse inkepingen in het vet (let erop dat je niet tot het vlees doorsnijdt)
- Wrijf de velkant in met zout en leg in de pan
- Laat het vet eerst op laag vuur wat wegsmelten en zet dan het vuur hoger
- Bak enkele minuten op de velkant, kruid de vleeskant met zout, peper, een beetje laurierpoeder en tijm en keer dan om
- Bak nu enkele minuten op de vleeskant, kruid het vel eveneens met peper, een beetje laurierpoeder en een beetje tijm en keer terug op de velkant
- Laat nog enkele minuten op de velkant bakken en schuif dan in een voorverwarmde oven op 150°C en laat daar nog 5 à 8 minuten verdergaren (afhankelijk van de dikte van de eendenfilet)
- Zet de oven uit en laat de eend in de oven staan zodat het vlees kan ontspannen en rusten
Voor de knolselderpuree
- Stoom de knolselderpuree goed gaar
- Doe in een schaal en voeg boter, zure room en kruiden toe
- Stamp tot puree en dek af
Voor de romanesco
- Stoom de romanesco beetgaar
- Doe in een schaal, kruid naar smaak en voeg roomboter toe
- Roer voorzichtig om en dek af
Serveren
- Snijd de eendenborst in schuine sneetjes
- Verdeel de knolselderpuree over de borden (gebruik een serveerring voor een mooie presentatie)
- Schik het vlees op de borden en lepel er rijkelijk saus rond
- Decoreer met de roosjes romanesco
- Schep nog een lepeltje van het braadvocht (vet) over de eend en een lepeltje over de knolselderpuree
- Serveer het braadvet in apart potje. Het is een perfecte match met de knolselderpuree.Smakelijk!