Super kleverige Aziatisch gelakte spareribben traag gegaard in de oven en afgebakken onder de grill of op de BBQ.
Het traag garen maakt dat het vlees van de beentjes valt.
Je kan deze ribbetjes een dag op voorhand voorgaren en in de koelkast bewaren zodat je ze de volgende dag enkel nog moet grillen.
Heb je geen tijd om ze heel lang in de oven te garen, dan kan je ze ook supersnel klaarmaken in de snelkookpan.
Ik heb een Intantpot (zie link in webshop) en daarin zijn ze in 25 minuten klaar.
Je kan ze ook in de slowcooker over nacht maken.
Maar, en daar zit het hem, traag gegaard in de oven zijn het best!
Je kan het niet vergelijken met die uit de snelkookpan of uit de slowcooker omdat ze dan in hun eigen vocht garen.
Niet dat ze zo ook niet lekker zijn, maar als je voor de grill flavor gaat, dan bereik je die veel beter door ze in de oven traag te garen en dan te roosteren.
Of bak ze af op de BBQ.
Kleverige, zoete spareribs met pikante toets
Ingrediënten
Voor de ribbetjes
- 2 kg spareribs (+/- 4 volledige latten)
- 2 el olijfolie (of gesmolten kokosolie of ghee)
- 200 ml water
- 1 chilipepertje
- 1 selderstengel
- 1 wortel
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurier)
- zout en peper
- 1 el BBQ kruiden of gerookt paprika poeder (optioneel)
Voor de lak / saus
- 1 el gember (vers geraspt)
- 1 cayenne pepertje (fijn gesneden)
- of 1 tlp gedroogde chilivlokken
- 2 teentjes look (geraspt)
- 1 tlp harissa (pasta of droge kruiden)
- 125 ml tamari (of coconut aminos)
- 80 ml rijstazijn (of kokosazijn)
- 1 el sesamolie (geroosterde)
- 4 el Swerve confectioners of Sukrin Melis
- 1/2 tlp guar gom of xanthaangom (voor de binding)
Bereiding
De ribben voorgaren
- Zet de oven op 130°C
- Wrijf de ribben in met olijfolie strooi er de kruiden over en leg ze op een bakplaat
- Leg er de groenten bij, dek af met bakpapier en aluminiumfolie en schuif in de oven
- Controleer na +/- 3 uur, giet er indien nodig een beetje water bij en draai de oventemperatuur naar 100°C
- Laat gedurende +/- 5 uur verder garen
Maak de lak
- Meng alle ingrediënten met uitzondering van de zoetstof en de guargom of xanthaangom in een kom
- Meng er de zoetstof onder (gebruik hiervoor een garde)
- Strooi er vervolgens de guargom of xanthaangom inBelangrijk is om goed te blijven kloppen zodat je geen klontertjes krijgt
- Dek af en zet opzij
De ribben lakken en grillen
- Haal de ribbetjes uit de oven, verwijder de groenten (die waren alleen om extra smaak te geven) en giet eventueel overtollig vocht van de bakplaat
- Verhoog de oventemperatuur en zet op grillstand
- Wrijf de ribbetjes in met de lak
- Plaats ze 5 à 10 minuten onder grill
- Haal uit de oven, snijd in kleinere stukken en serveer met de resterende saus/lak