Aziatisch Gelakt Buikspek

Keto Chinees Aziatisch gelakt buikspek
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Perfect Keto aperitiefhapje, hoofdgerecht of lunch

Aziatisch Gelakt Buikspek.

Heerlijk mals buikspek met een kleverig laagje van sojasaus en sesam.

Je kent het wel, dat kleverige laagje saus/marinade rond spek, kip, etc…
 
Een Chinees restaurant, hier in België, ga ik jullie niet aanraden.
Gegarandeerd krijg je dan een met suiker overladen en met een overdosis aan zetmeel gebonden saus op je bord.
 
De echte Chinese keuken is heel wat anders dan wat je hier in ons land ‘bij de Chinees‘ voorgeschoteld krijgt.
 
En ook voor Chinees buikspek, is er een keto variant.
Het receptje voor het ‘krokant Chinees buikspek’ volgt later. 😉
 

Spek is nu eens echt Keto eten, dan weten we wel.

Maar Keto eten is niet alleen spek en eieren!

Er staan heel veel andere recepten op de site en als je houdt van de Aziatische keuken, raad ik je zeker Aziatische wok met rundvlees en de Aziatische kippengehaktballetjes met wokgroentjes aan.

Spek is wel zo veelzijdig en ook zo heerlijk, in alle mogelijke gerechten. Het past gewoon bij bijna alles!

Denk aan gerookt spek in sneetjes om je hamburger in te wikkelen of om rond je kip of sperzieboontjes te wikkelen.

Maar ook spekblokjes in de soep, zoals in de Keto Pompoensoep met spekjes en zure room.

Of krokant gebakken in de Keto Gevulde Tomaat met Spek, ei en currymayonaise

Zelfs bij een stukje vis pas spek perfect. Probeer eens het recept voor Keto Pladijs met kruidenkaas, krokant spek en asperges.

Je kan spek dus eten bij het ontbijt, de lunch, als hoofdgerecht en ook als aperitiefhapje.

Traag gegaard in de slowcooker, krokant gebakken op de pan, geroosterd in de oven, etc…

Wie mij kent weet dat ik graag zo efficiënt mogelijk te werk ga en dat is ook bij het koken zo.

Ik maak soms ook wel traag gegaarde gerechten in de oven, maar meestal gebruik ik mijn Instant Pot. Daar kan je o.a. ook in slowcooken, maar je kan er veel meer mee.

Ik maak er soep in, ribbetjes, varkenswangen, stoverij, etc… Check zeker deze en andere recepten op de site.

Ik heb deze pot nu toch al enkele jaren, maar ik maakte dit recept al veel eerder. Alleen duurde het dan wat langer en maakte ik het dus niet zo vaak.

Als ik vroeger traag gegaard spek maakte of zelfs dit recept voor buikspek, dan gebruikte ik ofwel mijn slow cooker ofwel deed ik het spek afgedekt in de oven.

Als je het botermals wil, dan moet je +/- 4 à 6 rekenen in de slow coocker en ongeveer 4 uur in de oven op 110°C.

In de oven plaats je het spek best in een ovenschaal afgedekt met bakpapier en aluminiumfolie of in grote braadpot afgedekt met bakpapier op het vlees en het deksel op de pot in de oven.

Je kan het spek ook makkelijk 1 à 2 dagen op voorhand garen en dan in de koelkast bewaren.

Dan hoef je op de dag dat je het wil serveren enkel de lak / saus klaar te maken. En zelfs dat kan je eigenlijk makkelijk een dag op voorhand doen.

Dit is dus ideaal om te mealpreppen!

Je kan het spek bijvoorbeeld zaterdag garen en een deel als aperitiefhapje aan je gasten serveren.

Maar je kan er zondag ook een hoofdgerecht van maken als je het serveert met gewokte groentjes of bloemkoolrijst bijvoorbeeld.

En maandag doe je de restjes door je Keto Lunch Salade.

Bovendien is buikspek helemaal niet duur, dus je kan er makkelijk 2 stukken van maken en één in de diepvries bewaren.

Varieer met soorten lak of sausjes naar eigen smaak. Uiteraard wel suikervrij he 😉

Spek is ook zoiets dat je winter en zomer kan eten en zowel koud, warm als lauw is het lekker.

Dit recept is één van mijn favorieten en ik maak het in de zomer ook geregeld als aperitiefhapje bij de BBQ bijvoorbeeld.

Keto traag gegaard gelakt buikspek BBQ

Ik zou zeggen, probeer het! Ik ben er van overtuigd dat je dit vaker zal maken.

Geen tijd of zin om het zo lang in de oven te garen? Heb je geen slowcooker?

Dan raad ik absoluut een Instant Pot aan. Je kan je eigen exemplaar bestellen via onderstaande links. Ze staan ook vaak in promotie.

Ik heb de linkse, dat is het ouder model. Rechts staat het nieuwe, upgraded model. Dat is eigenlijk hetzelfde toestel, maar met een automatische sluitfunctie voor het deksel en een sous-vide optie.

Je hebt ze ook in verschillende formaten, maar ze nemen niet meer plek in dan de kleinere, dus ik zou zeker kiezen voor het grootste model. Daar kan je eigenlijk 2 kippen tegelijk in garen. Heel handig voor het maken van bouillon trouwens. Check het recept voor Homemade Kippenbouillon en Homemade Bottenbouillon




Keto Aziatisch Gelakt buikspek

Print recept Pin recept
aperitief, hoofdgerecht
porties 5 porties
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
materiaal
  • Instant pot

Ingrediënten

Voor het buikspek
  • 1,25 kg buikspek (met zwoerd)
  • 250 ml bouillon (varkensbouillon of gevogelte bouillon)
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 tlp zout
  • 1 tlp korianderzaad (optioneel)
  • 1 tlp gemengde peperbollen
  • 1 chilipeper
  • 1 laurierblad
Voor de marinade / lak
  • 1 el Huisgemaakte Keto Ketchup (15g)
  • 1 el mosterd (15g)
  • 1 el olijfolie (15 ml)
  • 1,5 tlp geroosterde sesamolie (7,5 ml)
  • 8 el sojasaus (of kokos aminos 90 ml)
  • 4 el rijstazijn (of kokos azijn 60 ml)
  • 1/2 tlp vissaus (Red Boat)
  • 1 tlp gerookt paprikapoeder
  • 1 tlp harissapasta
  • 10 druppels tabasco
  • 1/2 tlp ancho chili vlokken (of gewone)
  • 1 snuifje lookpoeder
  • 1 snuifje cayenne
  • snuifje Chinees 5 kruidenpoeder (optioneel)
voor de afwerking
  • sesamzaadjes en verse koriander of bieslook

Bereiding

Gaar het vlees
  • Leg het stuk buikspek in de Instant Pot
  • Strooi er de kruiden bij en giet er de azijn en de bouillon over
  • Zet op 'manual' 'high' en stel in op 70 minuten
  • Laat na het verlopen van de bereidingstijd op natuurlijke manier ontluchten (+/- 30min)
Maak de lak / marinade
  • Haal het buikspek uit de Instant Pot en laat even afkoelen
    Je kan dit ook de dag of zelfs 2 dagen voordien doen en het vlees in de koelkast plaatsen, dan snijd het nog zo makkelijk
  • Meng de ketchup met de mosterd en de olijfolie en geroosterde sesamolie tot een gladde pasta
  • Voeg gerookt paprikapoeder, sojasaus (of kokos aminos) en rijstazijn (of kokosazijn) bij en roer goed los
  • Verwarm de saus in een pannetje en laat een beetje indikken (je houdt normaliter 2/3 van het volume over)
Grillen en serveren
  • Verwarm de oven voor op 200°C of je kan ze ook grillen op de grillpan, bakken in de wok of in de zomer kort op de BBQ afbakken
  • Snijd het spek in blokjes en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat
  • Borstel de bovenzijde in met de lak/marinade en schuif +/- 2 à 3 minuten in de oven
  • Haal uit de oven, keer de spekblokjes om en borstel nu ook deze kant in met de saus
  • Zet opnieuw in de oven op grillstand voor +/- 2 à 3 minuten
  • Serveer met gewokte of gestoomde groentjes, een lekker slaatje, en de eventueel resterende saus

Notities

Kooktip!
als je het buikspek op voorhand hebt klaargemaakt en in de koelkast hebt bewaard, zet het dan eerst enkele minuten zonder lak in de oven zodat het vlees opwarmt alvorens het te grillen.
Als aperitief hapje is dit ruim voldoende voor 10 personen (2 à 3 stukjes elk, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt). Maak dan wat extra saus om als dip bij te serveren.
Restjes zijn super voor tussen je lunchsalade de volgende dag 😉
Nutrition Facts
Keto Aziatisch Gelakt buikspek
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 1361.4 Calories from Fat 1235
% Daily Value*
Fat 137.2g211%
Saturated Fat 49g306%
Cholesterol 180mg60%
Sodium 2480.7mg108%
Potassium 559.7mg16%
Total Carbs 2.5g1%
Fiber 0.6g3%
Sugar 0.8g1%
Protein 27.4g55%
Vitamin A 281.3IU6%
Vitamin C 2.2mg3%
Calcium 21.3mg2%
Iron 2.2mg12%
Net Carbs 1.9g
Total Carbs - sugaralcohol 2.5g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top