Perfect Keto aperitiefhapje, hoofdgerecht of lunch
Aziatisch Gelakt Buikspek.
Heerlijk mals buikspek met een kleverig laagje van sojasaus en sesam.
Spek is nu eens echt Keto eten, dan weten we wel.
Maar Keto eten is niet alleen spek en eieren!
Er staan heel veel andere recepten op de site en als je houdt van de Aziatische keuken, raad ik je zeker Aziatische wok met rundvlees en de Aziatische kippengehaktballetjes met wokgroentjes aan.
Spek is wel zo veelzijdig en ook zo heerlijk, in alle mogelijke gerechten. Het past gewoon bij bijna alles!
Denk aan gerookt spek in sneetjes om je hamburger in te wikkelen of om rond je kip of sperzieboontjes te wikkelen.
Maar ook spekblokjes in de soep, zoals in de Keto Pompoensoep met spekjes en zure room.
Of krokant gebakken in de Keto Gevulde Tomaat met Spek, ei en currymayonaise
Zelfs bij een stukje vis pas spek perfect. Probeer eens het recept voor Keto Pladijs met kruidenkaas, krokant spek en asperges.
Je kan spek dus eten bij het ontbijt, de lunch, als hoofdgerecht en ook als aperitiefhapje.
Traag gegaard in de slowcooker, krokant gebakken op de pan, geroosterd in de oven, etc…
Wie mij kent weet dat ik graag zo efficiënt mogelijk te werk ga en dat is ook bij het koken zo.
Ik maak soms ook wel traag gegaarde gerechten in de oven, maar meestal gebruik ik mijn Instant Pot. Daar kan je o.a. ook in slowcooken, maar je kan er veel meer mee.
Ik maak er soep in, ribbetjes, varkenswangen, stoverij, etc… Check zeker deze en andere recepten op de site.
Ik heb deze pot nu toch al enkele jaren, maar ik maakte dit recept al veel eerder. Alleen duurde het dan wat langer en maakte ik het dus niet zo vaak.
Als ik vroeger traag gegaard spek maakte of zelfs dit recept voor buikspek, dan gebruikte ik ofwel mijn slow cooker ofwel deed ik het spek afgedekt in de oven.
Als je het botermals wil, dan moet je +/- 4 à 6 rekenen in de slow coocker en ongeveer 4 uur in de oven op 110°C.
In de oven plaats je het spek best in een ovenschaal afgedekt met bakpapier en aluminiumfolie of in grote braadpot afgedekt met bakpapier op het vlees en het deksel op de pot in de oven.
Je kan het spek ook makkelijk 1 à 2 dagen op voorhand garen en dan in de koelkast bewaren.
Dan hoef je op de dag dat je het wil serveren enkel de lak / saus klaar te maken. En zelfs dat kan je eigenlijk makkelijk een dag op voorhand doen.
Dit is dus ideaal om te mealpreppen!
Je kan het spek bijvoorbeeld zaterdag garen en een deel als aperitiefhapje aan je gasten serveren.
Maar je kan er zondag ook een hoofdgerecht van maken als je het serveert met gewokte groentjes of bloemkoolrijst bijvoorbeeld.
En maandag doe je de restjes door je Keto Lunch Salade.
Bovendien is buikspek helemaal niet duur, dus je kan er makkelijk 2 stukken van maken en één in de diepvries bewaren.
Varieer met soorten lak of sausjes naar eigen smaak. Uiteraard wel suikervrij he 😉
Spek is ook zoiets dat je winter en zomer kan eten en zowel koud, warm als lauw is het lekker.
Dit recept is één van mijn favorieten en ik maak het in de zomer ook geregeld als aperitiefhapje bij de BBQ bijvoorbeeld.

Ik zou zeggen, probeer het! Ik ben er van overtuigd dat je dit vaker zal maken.
Geen tijd of zin om het zo lang in de oven te garen? Heb je geen slowcooker?
Dan raad ik absoluut een Instant Pot aan. Je kan je eigen exemplaar bestellen via onderstaande links. Ze staan ook vaak in promotie.
Ik heb de linkse, dat is het ouder model. Rechts staat het nieuwe, upgraded model. Dat is eigenlijk hetzelfde toestel, maar met een automatische sluitfunctie voor het deksel en een sous-vide optie.
Je hebt ze ook in verschillende formaten, maar ze nemen niet meer plek in dan de kleinere, dus ik zou zeker kiezen voor het grootste model. Daar kan je eigenlijk 2 kippen tegelijk in garen. Heel handig voor het maken van bouillon trouwens. Check het recept voor Homemade Kippenbouillon en Homemade Bottenbouillon
Keto Aziatisch Gelakt buikspek
materiaal
- Instant pot
Ingrediënten
Voor het buikspek
- 1,25 kg buikspek (met zwoerd)
- 250 ml bouillon (varkensbouillon of gevogelte bouillon)
- 2 el appelciderazijn
- 1 tlp zout
- 1 tlp korianderzaad (optioneel)
- 1 tlp gemengde peperbollen
- 1 chilipeper
- 1 laurierblad
Voor de marinade / lak
- 1 el Huisgemaakte Keto Ketchup (15g)
- 1 el mosterd (15g)
- 1 el olijfolie (15 ml)
- 1,5 tlp geroosterde sesamolie (7,5 ml)
- 8 el sojasaus (of kokos aminos 90 ml)
- 4 el rijstazijn (of kokos azijn 60 ml)
- 1/2 tlp vissaus (Red Boat)
- 1 tlp gerookt paprikapoeder
- 1 tlp harissapasta
- 10 druppels tabasco
- 1/2 tlp ancho chili vlokken (of gewone)
- 1 snuifje lookpoeder
- 1 snuifje cayenne
- snuifje Chinees 5 kruidenpoeder (optioneel)
voor de afwerking
- sesamzaadjes en verse koriander of bieslook
Bereiding
Gaar het vlees
- Leg het stuk buikspek in de Instant Pot
- Strooi er de kruiden bij en giet er de azijn en de bouillon over
- Zet op 'manual' 'high' en stel in op 70 minuten
- Laat na het verlopen van de bereidingstijd op natuurlijke manier ontluchten (+/- 30min)
Maak de lak / marinade
- Haal het buikspek uit de Instant Pot en laat even afkoelenJe kan dit ook de dag of zelfs 2 dagen voordien doen en het vlees in de koelkast plaatsen, dan snijd het nog zo makkelijk
- Meng de ketchup met de mosterd en de olijfolie en geroosterde sesamolie tot een gladde pasta
- Voeg gerookt paprikapoeder, sojasaus (of kokos aminos) en rijstazijn (of kokosazijn) bij en roer goed los
- Verwarm de saus in een pannetje en laat een beetje indikken (je houdt normaliter 2/3 van het volume over)
Grillen en serveren
- Verwarm de oven voor op 200°C of je kan ze ook grillen op de grillpan, bakken in de wok of in de zomer kort op de BBQ afbakken
- Snijd het spek in blokjes en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat
- Borstel de bovenzijde in met de lak/marinade en schuif +/- 2 à 3 minuten in de oven
- Haal uit de oven, keer de spekblokjes om en borstel nu ook deze kant in met de saus
- Zet opnieuw in de oven op grillstand voor +/- 2 à 3 minuten
- Serveer met gewokte of gestoomde groentjes, een lekker slaatje, en de eventueel resterende saus