Cholesterol is van vitaal belang!

We maken galzouten uit cholesterol om te helpen met vertering.
Zonder cholesterol zou het onmogelijk zijn om vet te absorberen.
Cholesterol zorgt ook voor de stevigheid van onze celmembranen, die anders gewoon uit mekaar zouden vallen.
Cholesterol is ook de voorloper van Vit. D. en zonlicht zou dus geen enkele invloed hebben als er geen cholesterol was.
Alle steroïde hormonen worden gemaakt uit cholesterol
- Testosteron
- Progesteron
- Oestrogeen
- Cortisol
Als we geen cholesterol in ons lichaam zouden hebben, zouden we dood zijn.
Zoë Harcombe
- Geen cellen
- Geen botstructuur
- Geen spieren
- Geen hormonen
- Geen voortplanting
- Geen vertering
- Geen hersenfunctie
- Geen geheugen
- Geen zenuwbanen
- Geen beweging
- Geen leven
- Niets
Met ander woorden, als je wil leven, heb je cholesterol nodig.
Cholesterol is van zo’n vitaal belang dat ons lichaam het zelf kan maken (in de lever).
Ongeveer 85% van de cholesterol die ons lichaam nodig heeft om alle zijn functies te vervullen wordt geproduceerd door onze lever
Prof. Ken Sakaris
De rest komt van het voedsel dat we eten.
Onze lever controleert de hoeveelheid cholesterol in ons bloed. Komt er meer van onze voeding, dan produceert de lever minder.
Komt er niet genoeg van onze voeding, dan produceert de lever meer.
Als cholesterol slecht voor ons zou zijn, waarom zou ons lichaam het dan zelf maken?
De Cholesterol Mythe
Sinds de jaren ’50 werd cholesterol gedemoniseerd door de gebrekkige studie van Ancel Keys, die stelde dat verzadigd vet een stijging zou veroorzaken van de bloedcholesterolwaarden en hartziekten zou veroorzaken.
Het probleem met deze studie is dat Ancel Keys alleen de data van de 7 landen gebruikte die binnen zijn theorie paste. Had hij die van alle 22 landen gebruikt, dan zou dit heel andere resultaten getoond hebben.
De studie lokte een dieetwaanzin uit en leidde tot de eliminatie van alle cholesterol bevattende voeding uit ons eetpatroon.
Echter, in 2004 zegt Sylvan Lee Weinberg, oorspronkelijk een uitgesproken supporter van het werk van Ancel Keys het volgende :
The low-fat, high-carbohydrate diet … may well have played an unintended role in the current epidemics of obesity, lipid abnormalities, type 2 diabetes and metabolic syndromes. This diet can no longer be defended by appeal to the authority of prestigious medical organizations.
Deze korte video legt het mooi uit.
Dit is inmiddels wel geweten informatie, maar de ‘slechte reputatie’ van cholesterol ongedaan maken zou de miljoenen industrie van statines (cholesterolverlagers) in serieuze problemen brengen, dus blijven er maar allerlei tegenstrijdige berichten de wereld in gestuurd worden.
De Franse cardioloog Dr. Michel De Lorgeril deed zijn eigen analyse van alle studies na 2006. Hij resulteerde dat uit deze studies bleek dat cholesterolverlagers geen enkel voordeel bieden in cardiovasculaire preventie in alle patiëntengroepen. Lees hierover meer in Cholesterol en Statines
Ook Dr. Aseem Malhotra, een gerenommeerd cardioloog in de UK, heeft in vele interviews gewaarschuwd voor de onterechte ‘fear of fat’. Dr. Malhotra is de auteur van het Pioppi dieet. Een koolhydraatarme voedingsinterventie die mens terug grip geeft op hun gezondheid en die effectief, aan de hand van studies met echte mensen, aantoont dat je diabetes type 2 en het risico op hart- en vaatziekte wel degelijk kan terugdraaien door je voeding en levensstijl aan te passen.
Update : 17.06.21
Vers van de pers!
Cardioloog Aseem Malhotra heeft een nieuw boek geschreven ‘A Statin Free Life‘ dat in augustus dit jaar uitkomt. Je kan het boek nu al reserveren via amazon of bol.com.
Check ook zijn website : docteraseem.com
bronnen en studies
- Dr. Zoë Harcombe PH D- Keys six countries graph -The Seven Countries Study part 1 – part 2
- Yerushalmy J, Hilleboe HE. Fat in the diet and mortality from heart disease; a methodologic note. N. Y. State J. Med. 1957;57(14):2343-54
- Rethinking dietary cholesterol.Fernandez ML -PMID: 22037012
- Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.PMID: 26109578 – The American Journal of Clinical Nutrition
- https://www.nutritioncoalition.us/news/saturated-fat-limit-not-justified
Malhotra A, DiNicolantonio JJ, Capewell S. It is time to stop counting calories, and time instead to promote dietary changes that substantially and rapidly reduce cardiovascular morbidity and mortality. Open Heart. 2015;2(1):e000273. Published 2015 Aug 10. doi:10.1136/openhrt-2015-000273