Cholesterol – the good, the bad and …

goede en slechte Cholesterol

Wat betekent GOEDE en SLECHTE cholesterol eigenlijk?

HDL (high density lipoprotein) is de zogezegde  ‘goede cholesterol’

LDL (low density lipoprotein) is de zogezegde ‘slechte cholesterol’

Maar eigenlijk zijn HDL en LDL helemaal geen cholesterol, HDL en LDL zijn lipoproteïnen.

Vetten gecombineerd met proteïnen (eiwitten) die zorgen voor het transport van cholesterol in ons lichaam.

Cholesterol is een sterol (een combinatie van een steroïde en alcohol). Het is een vettige, wasachtige substantie die niet oplosbaar is in water.

Aangezien ons bloed voornamelijk uit water bestaat, moet cholesterol ergens in getransporteerd worden en dat is waar de lipoproteïnen in het spel komen.

Door zich vast te hangen aan de lipoproteïnen kan cholesterol als proteïne vervoerd worden in een soort van mini-taxi.

HDL wordt gezien als ‘goed’ omdat het voorkomt dat cholesterol zich opstapelt en onze aderen zou verstoppen.

De taak van HDL is om cholesterol terug naar de lever te brengen zodat deze kan gerecycleerd worden. Het is immers veel gemakkelijker om cholesterol te recycleren dan om nieuwe te maken.

LDL wordt gezien als ‘slecht’ omdat het circuleert in het bloed en de bloedvaten zou verstoppen.

Maar eigenlijk is de taak van LDL om cholesterol naar de weefsels te transporteren zodat er nieuwe cellen kunnen gemaakt worden en oude cellen kunnen hersteld worden, wat van bijzonder belang is voor een gezond lichaam.

Waar wel moet op gelet worden bij LDL is de grootte van de partikels (deeltjes). En deze worden bepaald door onze voeding, niet door medicatie.

S-LDL (small dense LDL) deeltjes kunnen vast komen te zitten tussen de cellen die onze aders bekleden waardoor ze niet meer kunnen circuleren. Ze worden ranzig en beginnen te oxideren wat leidt tot ontsteking. Ontstekingen beschadigen het weefsel en dus moet er meer nieuwe cholesterol (LDL) gemaakt worden om de schade te herstellen.

Wanneer de LDL deeltjes klein zijn, als gevolg van het voedsel dat we eten, kan het probleem verergeren omdat er steeds meer en meer ontstekingen ontstaan doordat er steeds meer kleine LDL deeltjes vast komen te zitten en oxideren en cardiovasculaire functie kunnen belemmeren.

Wat ook een belangrijke rol speelt bij LDL is het aantal partikels. (deeltjes)

LDL deeltjes moeten dus groot genoeg zijn zodat ze niet komen vast te zitten.

Een dieet arm aan suiker en geraffineerde koolhydraten, maar rijk aan verzadigde vetten zorgt voor het correct functioneren van onze LDL.

update 22/06/21 : een systematische review en meta-analyse van studies naar de associatie van koolhydraatbeperking met LDL-deeltjesgrootte en LDL-P bevestigt dit opnieuw. (1)

Conclusie was als volgt : Het beschikbare bewijs geeft aan dat dieetinterventies met een beperking in koolhydraten de LDL-piekdeeltjesgrootte vergroten en het aantal totale en kleine LDL-deeltjes verminderen.

Niet vet maar suiker is eigenlijk de grote schuldige in hartziekten, ontstekingen en oxidatie en veroorzaakt deze small en dense LDL partikels.

“Het eten van verzadigd vet verhoogt het aantal ‘grote’ en ‘fluffyLDL deeltjes, het type dat geen invloed heeft op hartziekten.

Meer nog, het eten van verzadigd vet zou mogelijks de ‘kleine’ LDL in het lichaam kunnen veranderen in de gewenste ‘grote’ LDL deeltjes.” 

Maar wat veroorzaakt dan die kleine LDL deeltjes?


Triglyceriden zijn de sleutel in het bepalen van het aantal en de grootte van de LDL deeltjes.

Triglyceriden zijn bij definitie ‘voedingsvetten’. Dus telkens we vet eten, wordt het in ons lichaam omgezet in triglyceriden.

Omdat triglyceriden van essentieel belang zijn, maakt het lichaam ze zelf aan.
De aanmaak wordt gemodereerd door de hoeveelheid die geconsumeerd wordt. M.a.w. hoe meer vetten uit onze voeding, hoe minder ons lichaam zelf aanmaakt. lees meer in ‘De cholesterol mythe’

Een koolhydraatrijk en suikerrijk dieet, resulteert in abnormaal hoog aantal triglyceriden. Deze worden opgeslagen als visceraal vet en vetreserves in de lever.
Visceraal vet werkt als een triglyceride receptor en veroorzaakt een constante stroom van triglyceriden in en uit de vetcellen en in onze bloedbaan, waardoor ons lichaam de controle verliest over de hoeveelheid triglyceriden die het produceert.
Er is gewoon een constante voorraad aanwezig. (Dr. Mercola)

Elk LDL deeltje heeft een bepaald aantal cholesterol moleculen en een bepaald aantal triglyceriden.
Wanneer het aantal triglyceriden verhoogt, verkleint het aantal cholesterol moleculen die het LDL deeltje kan dragen.

Er zitten dus al teveel triglyceriden in de taxi en er is te weinig plaats voor de cholesterol moleculen, dus moeten er meer taxi’s (LDL deeltjes) ingeschakeld worden.

De lever moet dus meer LDL aanmaken om eenzelfde hoeveelheid cholesterol moleculen te vervoeren in en doorheen het lichaam. Deze persoon zal dus een groter aantal LDL deeltjes hebben. (Chris Kesser)

Dr. Stephan Vosloo gelooft dat er meerdere theorieën zijn waarom LDL deeltjes klein en dicht worden. Degene die volgens hem het meest logisch is, is dat de receptoren van de LDL deeltjes beschadigd raken wanneer er een overvloed aan triglyceriden aanwezig is.

Deze LDL deeltjes worden dan door het immuunsysteem gezien als abnormaal en dat zou de reden zijn dat ze geoxideerd geraken.

Oxidatie verandert de structuur van de LDL en dat maakt ze klein en hard.

Hij gelooft ook dat een LDL deeltje een bepaalde levensduur heeft en dat hoe ouder dit deeltje wordt, hoe kleiner het wordt en hoe meer het oxideert als gevolg van het moeten ronddragen van zoveel triglyceriden.

Logisch, want hoe meer kilometers op de teller van onze taxi’s, hoe meer slijtage.

Waarom totale cholesterol geen goede indicator is van cardiovasculaire gezondheid.


Als alleen het totaal, LDL en HDL cholesterol, gemeten wordt, geeft dit cijfer alleen de concentratie van cholesterol in de lipoproteïne (HDL en LDL) weer.
Het zegt niets over het aantal of de grootte van de LDL deeltjes, het gehalte aan triglyceriden of het aantal HDL deeltjes.

Ook is het zo dat de triglyceriden heel variabel zijn gedurende de loop van de dag en dat er geen gelijke verdeling is.

Dave Feldman is de man, wanneer het aankomt op cholesterol experimenten en beïnvloeden van de bloedresultaten. Zijn video’s, website, presentaties en persoonlijke experimenten zijn zeker het lezen en beluisteren waard. Op zijn site cholesterolcode.com deelt hij al zijn inzichten, experimenten en het laatste wetenschappelijk nieuws ivm cholesterol. Ook wat je moet weten en ‘doen’ en waarmee je rekening moet houden bij een volgende bloedcontrole. Beluister ook zijn interview op de site van de Diet Doctor. 

Dr. Paul Mason legt in onderstaande video ook uit wat de bloedresultaten echt betekenen.

referentie

  1. Falkenhain K, Roach LA, McCreary S, McArthur E, Weiss EJ, Francois ME, Little JP. Effect of carbohydrate-restricted dietary interventions on LDL particle size and number in adults in the context of weight loss or weight maintenance: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2021 Jun 22:nqab212. doi: 10.1093/ajcn/nqab212. Epub ahead of print. PMID: 34159352.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven