van Kop tot Staart – de echte kracht van bottenbouillon

de echte kracht van bottenbouillon van Kop tot Staart

De echte kracht van bottenbouillon – van kop tot staart

Een belangrijk onderdeel van functionele geneeskunde is het gebruik van voeding om je lichaam, zoals het woord het zelf zegt  ‘te voeden’ en ervoor te zorgen dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om gezond te blijven.

Traditionele culturen bereikten dit door het – van kop tot staart (nose-to-tail)– eten en alle delen van het dier te consumeren, inclusief:

  • Huid
  • Kraakbeen
  • Pezen
  • Andere gelatine-rijke stukken vlees

Dit zorgde voor een evenwichtige opname van alle aminozuren die nodig zijn om essentiële structuren in het menselijk lichaam op te bouwen en te behouden.

Sommige antropologen hebben zelfs gesuggereerd dat vroege mensen in sommige delen van de wereld aaseters waren in plaats van jagers, en met behulp van gereedschappen de botten van karkassen van leeuwen en andere grote roofdieren open kliefden om het rijke beenmerg bloot te leggen.

Helaas is het eten van alle delen van het dier in onze moderne cultuur verloren gegaan.

De eeuwenoude traditie van het echt koken is ten onder gegaan aan modern gemak, magnetrons en bewerkte soepen in blik of brik.

Het terugbrengen van bottenbouillon in het moderne dieet biedt een gemakkelijke en heerlijke manier om voeding te halen uit delen van het dier die traditionele culturen waardeerden.

Van kop-tot-staart eten houdt in dat je alle delen van dier eet en zorgt ervoor dat je een zo breed mogelijk scala aan voedingsstoffen naar binnen krijgt.

Van kop-tot-staart eten is ook eten met respect voor het dier.

Een deel van de uitdaging bij het van ‘kop-tot-staart’ eten is het veranderen van je eetgedrag.

Mensen weten vaak niet waar ze orgaanvlees best vandaan halen of hoe ze het moeten bereiden om het goed te laten smaken.

Waar vind je echt gezond vlees, vis, enz…

Waar haal je botten om je bouillon te maken?

Waar vind je vlees / botten van grasgevoerde dieren?

Dit vind je allemaal terug op Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst. Het recept voor huisgemaakte bottenbouillon vind je hier

Dit is ook een heel belangrijk punt voor mensen die een carnivoor dieet volgen.

Sommigen eten alleen maar spiervlees en totaal geen of onvoldoende orgaanvlees, merg, vel enz…

Het drinken van bottenbouillon of suppletie met collageen/ gelatine is dan zeker nodig om een goede menthionine – glycine balans in stand te houden.

Krijg je orgaanvlees, zoals lever of hart echt niet naar binnen, probeer het eens te mengen in gehakt zoals in het het recept van de Keto Rataouille Shakshuka .

Zie je ook dat niet zitten, dan kunnen gedroogde lever/hart capsules als supplement een echte aanwinst zijn voor je dieet.

Hunter and Gather lever liver capsules
Hunter and Gather lever en hart capsules supplement

De collageen peptides of collageen hydrolysaat en de gelatine die ik aanraad zijn deze van Hunter & Gather Foods en Great Lakes Gelatine Company.

Hunter en Gather Collagen collageen peptides
great lakes collageen hydrolysaat

Ook hier is het basisproduct en de verwerking ervan van groot belang. Kies voor een supplement van grasgevoerde dieren of dieren met vrije uitloop en volgens een ‘clean’ en ‘natuurlijkproductieproces.

De producten van deze leveranciers zijn van de hoogste kwaliteit. Ze staan dan ook op Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst

Collageen peptides of hydrolysaat kan je toevoegen aan je koffie, soep of gewoon oplossen in een glas water.

Gelatine kan je verwerken in soepen, desserts, sauzen, maar ook in homemade Keto snoepjes zoals de Suikervrije Keto Gummibeertjes met rode vruchten, de Keto Mascarpone Fruittella of in een Keto Proteïne fatbar. Probeer ook het recept voor de Keto Brownie Snickers.

Lees zeker ook de andere artikels in de Bottenbouillon reeks en kom er alles over te weten.

Meer over de menthionine-glycine balans vind je in onderstaande video

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Recente berichten

Scroll naar boven