Verslaafd aan suiker?
Je bent lang niet alleen en het is ook niet makkelijk om er zomaar vanaf te raken.
Mensen denken dat ze niet zonder suiker (koolhydraten) kunnen, maar dat geldt zeker niet voor suiker uit je voeding.
Iedere mens heeft op elk gegeven moment minimum 1 tlp glucose (suiker) in zijn bloed als snel beschikbare energie voor levensbelangrijke functies.
Voor de fight or flight reactie.
Voor als je snel moet wegspringen of weglopen voor iets.
Meer heb je niet nodig en is zelfs giftig in je bloedbaan.
Bovendien kan je lichaam die ene theelepel oftewel 5 gram perfect zelf aanmaken.
Ons lichaam probeert om alles in evenwicht te houden, dat noemen we de homeostase.
We hebben maar één hormoon (insuline) dat het teveel aan suiker uit ons bloed kan halen, maar we hebben er vijf die ervoor kunnen zorgen dat er suiker in ons bloed komt:
- Adrenaline (epinefrine)
- Noradrenaline (norepinefrine)
- Cortisol (het stresshormoon)
- Groeihormoon
- Glucagon
Dit gebeurt via een proces dat we gluconeogenese noemen.
Te veel suiker is giftig!
Ons lichaam is een uitgekiende machine die weet dat te veel suiker toxisch is. Net zoals bij andere toxische stoffen probeert ons lichaam dit zo snel mogelijk te verwijderen om grotere schade te voorkomen.
Iedere keer dat we koolhydraten eten, maakt de alvleesklier insuline aan om de glucosewaarde in ons bloed te normaliseren zodat er ongeveer een theelepel beschikbaar blijft in ons bloed.
Het teveel aan glucose wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen maar kan niet gebruikt worden tenzij we uitgehongerd zijn.
lees meer in Waarom worden we dik en Vasten, de theorie achter het mechanisme
Boodschappen worden uitgezonden naar onze hersenen om te blijven eten zolang er voedsel voorradig is. Iets wat in onze huidige samenleving ALTIJD is.
Ondertussen voel je slapper worden doordat je metabolisme vertraagt en word je dikker.
Hoe zwaarder je wordt en hoe slechter je je voelt, hoe moeilijker het wordt om te bewegen en te sporten.
Je wordt aangekeken en bestempeld als gulzig en lui.

Maar eigenlijk zijn het je hormonen die met je aan de haal gaan, als resultaat van de insuline op je metabolisme omdat je verslaafd geraakt bent aan suiker.
Suiker is een drug!
Net zoals bij nicotine, heroïne, alcohol en vele andere drugs, verliest je lichaam zijn gevoeligheid voor koolhydraten, dus moet er meer insuline aangemaakt worden om je bloedsuiker onder controle te houden.
lees meer in Hoge bloedsuiker, insuline en insulineresistentie
Alle geassocieerde problemen van hoge insuline blijven zich opstapelen en terwijl je kilo’s bijkomt begin je je steeds slechter en slechter te voelen en krijg je te maken met meer en meer ontstekingsreacties als gevolg van te hoge bloedsuiker.
De traditionele geneeskunde kan enkel de symptomen behandelen, maar neemt niet de oorzaak weg en voor je het weet het je diabetes type 2 ontwikkeld en zal je je falende alvleesklier moeten ondersteunen door extra insuline in te spuiten om zo je bloedsuiker naar beneden te krijgen.
Echter worden hierdoor ook alle andere effecten van insuline, zoals chronische ontstekingen doorheen het hele lichaam alleen maar erger en erger.
Dat is waarom diabetes T2 de grote voorbode is van hartziekten, Alzheimer en zelfs kanker.
lees meer in Diabetes Type 2, niet alleen een suikerkwestie
Wie is verantwoordelijk?
Toen voedselproducenten op de USDGA van 1977 reageerden door vet van dierlijke bronnen uit voedsel te verwijderen, ontdekten ze al snel dat met het verwijderen van het vet, ze ook de smaak van het voedsel wegnamen.
Al snel zagen ze een fantastische kans om het vet te vervangen door iets wat honger drijft, met als gevolg ‘overeten.’
Het magische ingrediënt was suiker!
In als zijn mogelijke vormen zoals glucose- en fructosesiroop, maar ook kunstmatige zoetstoffen en deze zijn niet zonder gevaar.
lees meer over Zoetstoffen en Keto en De oorsprong van suiker
Terwijl de voedingsindustrie met slimme marketing de bevolking deden geloven dat vetarm gezonder zou zijn, denk maar aan de 0% vet yoghurt en zogenoemde light producten, stopten ze het vol met suiker en allerlei andere smaakstoffen zodat het eetbaar zou zijn.
Maar het was niet alleen om het ‘eetbaar’ te maken.
Suiker is verslavend!
Suiker heeft een verslavend effect, gelijkend op dat van recreatieve drugs zoals onder andere heroïne en cocaïne.
Suiker heeft ook invloed op ons gedrag, het stimuleert hyperactiviteit, vooral in jongere hersenen.
Later kwamen we er ook achter dat de fructose in suiker en in fructose-glucosestroop in de lever wordt opgeslagen in de vorm van vet, met leververvetting tot gevolg.
Lees meer in Is fruit echt gezond? – Fructosegevaar en De oorsprong van suiker en zijn dodelijke rol
Suiker en geraffineerde koolhydraten
Suiker en geraffineerde koolhydraten verstoren onze appestat, net zoals de rest van de zetmeel- en vezelige koolhydraten (alleen in mindere mate) en stimuleren sensaties van voortdurende honger die de verdere overconsumptie van steeds meer calorieën bevordert.
Suiker stimuleert insuline
Een ander ongewenst gevolg is dat suiker de afscheiding van insuline bevordert, waardoor de bloed-insulineconcentraties continu verhoogd worden.
Insuline, het ‘vetopslag‘ hormoon, zet overtollige suikerenergie effectief om in vet.
Elke keer dat we suiker eten, verhinderen we onze lichamen om opgeslagen vet als energiebron te gaan gebruiken.
Het verslavend karakter van suiker zorgt ervoor dat we hiernaar teruggrijpen als een stress-coping mechanisme.
De aanhoudende verhoging van insuline door deze koolhydraatrijke en vetarme voeding, zorgt ervoor dat we terechtkomen in een vicieuze cirkel van obesitas.
Als levensstijl en keto coach, help ik je graag om deze vicieuze cirkel te doorbreken en je te behoeden voor valkuilen.
Je moet dit niet alleen doen, bekijk het coaching aanbod en neem contact op via het formulier van de begeleiding van je keuze.
Samen werken we aan jouw nieuwe bevrijdende levensstijl!
Deze video van Dr. David Ludwig stelt in vraag : Which Comes First, Overeating or Obesity?
Ook onderstaand interview met Dr. Robert Lustig is zeker het beluisteren waard : Type 2 Diabetes Is “Processed Food Disease”
Bronnen en referenties
- Raising Superheroes, door Prof Tim Noakes, Jonno Proudfoot en Bridget Surtees
- Sugar addiction – interview Dr. Mercola – Dr. Robert Lustig
- Fed Up – the movie
- Dr. Robert Lustig website – robertlustig.com – sugarscience.ucsf.edu
- Yudkin John & Dr. Robert Lustig – Pure, white and deadly – boek – link in shop
- Effect of A Very Low-Calorie Ketogenic Diet on Food and Alcohol Cravings, Physical and Sexual Activity, Sleep Disturbances, and Quality of Life in Obese Patients. PMCID: PMC6213862
- Obesity – overview of an epidemic – PMCID: PMC3228640
- Nutritional Ketosis for Weight Management and Reversal of Metabolic Syndrome – BMC PMID: 30128963