Nutritionele Ketose en Vasten bij Diabetes Type 1

Nutritionele ketose en vasten ook bij diabetes type 1 goed getolereerd

Nutritionele ketose en diabetes type 1

Nutritionele ketose en vasten bij diabetes type 1 en ondertussen 100 mijl afleggen in 5 dagen.

Nieuw onderzoek bij keto-adapted mensen met en zonder diabetes type 1

Is het nodig om koolhydraten toe te voegen of niet?

In een recente proof-of-concept studie, werd aangetoond dat nutritionele ketose zeer goed getolereerd wordt, zelfs in type 1 diabeten. (1)

Het objectief van de studie was om de haalbaarheid van in vastende toestand te sporten gedurende 5 dagen te testen.
Dit zowel in niet-diabeten als in mensen met diabetes type 1.

Acht volwassenen in de leeftijd van 28-62 jaar trainden en voltooiden een 5-daagse nulcalorische vasten waarbij ze ook nog eens 100 mijl wandelden/liepen à rato van 20 mijl per dag gedurende 5 dagen.

De training hield in dat iedereen zich volgens zijn eigen programma op het evenement voorbereidde.

Meestal omvatte het zowel cardiovasculaire als krachttraining met toevoeging van vasten gedurende 24-72 uur of meer op basis van de individuele beoordeling van wat nodig was om het evenement te voltooien.

Hiervoor was geen formeel protocol voorzien, maar werd wel aanbevolen dat de deelnemers keto-adapted zouden zijn en voldoende getraind om het 5-daagse evenement te voltooien.

Keto-adaptatie werd gemeten met een bloedonderzoek naar het niveau van betahydroxybutyrate. (BHB)
lees meer over ketonen meten in de artikels Meten is weten – ketonen testen

Niet-diabeten vs diabetes type 1

Twee mensen uit de groep van 8 hadden diabetes type 1.

Op één na waren alle personen voorafgaand aan het evenement keto-aangepast. (keto-adapted)

Alle acht personen voltooiden het project zonder lichamelijk letsel of problemen met diabetescontrole.

Langdurig vasten leidde niet tot honger en had ook geen negatieve invloed op de stemming, in tegendeel zelfs.
lees meer over in Vasten – de theorie achter het mechanisme en Is vasten gevaarlijk?

Alle keto-adapted deelnemers bleken gedurende de 5 dagen vetten te verbranden, en iedereen bleek in een staat van nutritionele ketose.
lees meer over Nutritionele ketose en Wat is ketose en is het veilig?

Bij de deelnemers met type 1-diabetes waren ketonen in hetzelfde bereik als die bij de deelnemers zonder diabetes, de insulinevolumes waren aanzienlijk verminderd en de glucoseregulatie was bijna fysiologisch.
Wat wil zeggen, zoals bij mensen die geen diabetes hebben.

Het onderzoek toont aan dat nutritionele ketose geen risicofactor is voor diabetische ketoacidose en dat de consumptie van suiker voor energie niet vereist is voor afstanden tot 100 mijl bij mensen die keto-adapted zijn en dat mensen die insuline injecteren, niet per se koolhydraten hoeven te consumeren, tenzij in geval van een hypo.

Nutritional ketosis is well-tolerated, even in type 1 diabetes: the ZeroFive100 Project; a proof-of-concept study

Conclusie van de studie

‘Deze proof-of-concept studie was bedoeld om nutritionele ketose te onderzoeken onder omstandigheden die buiten de normale parameters van het dagelijks leven vallen, maar met een veiligheidsmarge tegen mogelijke schade op de lange of korte termijn.

Metabolische metingen van een aantal personen met en zonder T1D tonen aan dat nutritionele ketose voorspelbare biologische metingen geeft op basis van het begrip van metabolische processen, zoals blijkt uit deze studie. Bovendien bleek uit deze metingen ook dat keto-adapted type 1 diabeten vergelijkbare glucose-, metabole en ketonspiegels hadden die dicht bij die van mensen zonder diabetes lagen.

Er waren ook gunstige bevindingen bij psychometrische tests, wat gevolgen zal hebben voor het gebruik van ketogene diëten in situaties waarin nutritionele ketose (m.a.w. ketose dmv dieet/voeding) therapeutisch kan worden gebruikt’

De onderzoekers stellen :

‘De bevindingen van dit project moet geruststelling bieden aan die clinici, die hun patiënten met type 1-diabetes de mogelijkheid willen bieden van een ketogene levensstijl. Ze bevestigen bovendien dat de vetreserves beschikbaar zijn voor aerobe ademhaling zonder duidelijke negatieve gevolgen voor de fysieke of mentale functie.’

Ook al is dit een proof-of-concept studie, dus met een klein aantal deelnemers, de studie toont duidelijk het potentieel van het keto dieet / levensstijl aan.

Meer onderzoek is nodig en is ook degelijk aan de gang.
En dat ziet er alvast veelbelovend uit.

Belangrijke opmerking!

Start nooit zomaar met een ketogeen dieet zonder je eerst ingelezen te hebben en al zeker niet als je een aandoening hebt of medicijnen neemt. Hier is begeleiding van een professional aangewezen en dit moet altijd in samenspraak met je arts of specialist gebeuren.
Ook vasten is in dat geval iets waar je niet zomaar zelf aan begint zonder medische begeleiding.

referentie

  1. Lake I. Nutritional ketosis is well-tolerated, even in type 1 diabetes: the ZeroFive100 Project; a proof-of-concept study. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2021 Oct 1;28(5):453-462. doi: 10.1097/MED.0000000000000666. PMID: 34334612.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven