Preventie vs genezing – Kanker
Hippocrates zei het 2000 jaar geleden al
“let food be thy medicine and medicine be thy food”
Inmiddels is het bij velen doorgedrongen dat onze voeding, wat we eten en de kwaliteit van ons eten een heel belangrijke, zij het niet de belangrijkste, rol speelt in onze gezondheid.
Het is ondertussen ook algemeen aanvaard dat ‘slechte’ of ‘verkeerde’ voeding aan de oorzaak ligt van verschillende gezondheidsproblemen.
Wat betreft obesitas, diabetes type 2, leververvetting, hartziekten, … gaat het niet langer over de vraag of onze voeding mogelijks verband houdt met deze ziektes.
Wij hebben inmiddels voldoende data dat onze voeding aan de oorzaak ligt van deze ziektes.
Over de preventie en mogelijke tussenkomst of ondersteunende therapie bij andere ziektes waaronder kanker en dementie is er correlatie, maar er is verder onderzoek nodig naar de oorzakelijke verbanden van voeding.
Op dat gebied zijn we er nog niet helemaal, maar er wordt aan gewerkt en het is hoog tijd om er iets aan te doen. De lopende studies zien er alleszins veelbelovend uit.
Als er één ding is dat alle ‘miracle treatment’ boeken gemeen hebben, dan is het wel ‘vermijd suiker’!
Keto dieet in de preventie tegen kanker.
De toxische omgeving van onze Westerse samenleving, zowel op gebied van voeding als van omgevingsfactoren, is verantwoordelijk voor ons verzwakt immuunsysteem.
Zoals beschreven in het artikel ‘het gevaar van geraffineerde oliën‘, is de afweer van ziekte met een verzwakt immuunsysteem hetzelfde als vechten met een kreupel leger.
“Maintaining order rather than correcting disorder
is the ultimate principle of wisdom.
To cure disease after it has appeared is like digging
a well when one feels thirsty or forging weapons after
the war has already begun.” Yellow emperor
Deze beschadigde cellen laten mogelijkheden voor kankercellen om zich te ontwikkelen.
De huidige behandelingsmethodes zijn chemotherapie en bestraling.
Chemotherapie kan de symptomen behandelen en de groei van tumors terugdringen, maar dit gaat ten koste van het lichaam.
De medische instellingen geven zelf aan dat deze aanvalsactie niet de onderliggende oorzaak aanpakt.
Een slecht dieet als alternatieve hypothese voor wat mogelijks kanker kan veroorzaken.
Het is zeker niet gezegd dat dit voor elke vorm van kanker het geval is, maar er is wel steeds meer indirect bewijs dat wijst naar het type van voedsel dat we eten en de gerelateerde toxines die in het voedsel aanwezig zijn.
Zuurstofvrije radicalen, geproduceerd door het metabolisme van energie uit koolhydraatrijk voedsel, zouden wel eens aanleiding kunnen geven tot chromosomale abnormaliteiten, wat een marker is voor kanker.
Het Warburg-effect.

Uit het onderzoek van Otto Warburg, waarvoor hij in 1931 de Nobelprijs ontving, is gebleken dat kankercellen enkel kunnen overleven op glucose.
Suiker is dus hun enige energiebron.
De mitochondria in de kankercellen hebben niet het vermogen om energie te metaboliseren langs de natuurlijke wegen. Ze zijn daarom enorm bevoordeeld wanneer glucose makkelijk beschikbaar is.
Otto Warburg probeert ons dit al te vertellen sinds 1924. (The Warburg-effect)
Ons modern dieet met een overvloed aan suiker en in het bijzonder fructose, veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam met als gevolg het produceren enorme hoeveelheden zuurstofvrije radicalen.
Deze zuurstofvrije radicalen zouden volgens Dr. Gary Fettke, de leidende denker op het gebied van de wetenschap in deze materie, de DNA-schade veroorzaken die dan resulteert in chromosomale abnormaliteiten. Hij stelt tevens dat als we de bron vinden die deze zuurstofvrije radicalen veroorzaakt, we ook de bron vinden van deze abnormaliteiten en dus mogelijks ook van kanker.
Otto Warburg vertaalt dit ook in de Krebs / Citric Acid Cycle oftewel de citroenzuurcyclus die plaatsvindt in de mitochondria (motoren) binnen in de cel.
Dit wordt nu even technisch, maar ik wou het toch meegeven
Kort door de bocht komt het erop neer dat om glucose als brandstof te kunnen gebruiken, deze 6-koolstofmolecule via glycolyse gesplitst moet worden tot 2 pyruvaat moleculen. Pyruvaat wordt dan via oxidatie omgezet naar Acetyl-CoA en dan kan de Krebs cyclus beginnen. De Krebscyclus of citroenzuurcyclus is een belangrijk metabool proces dat energie genereert uit koolhydraten, vetten en eiwitten. In de Krebscyclus wordt o.a. ATP (energie voor de cel) gevormd. Om die energie uit glucose door glycolyse te kunnen vormen, moet de Krebscyclus 2 keer doorlopen worden.
Otto Warburg merkte op dat er een defect zat in het mitochondriale glucose metabolisme.
Alle cellen hebben een bron van energie (ATP) en bouwmaterialen nodig.
Normale cellen zetten glucose voornamelijk om in ATP en in mindere mate in bouwstenen voor de groei en herstel van de ‘gezonde’ cel.
Kankercellen doen net het tegenovergestelde. Zij zetten glucose voornamelijk om voor het gebruik als bouwstenen (groei) en in veel mindere mate voor ATP.
Men hoort wel zeggen dat de kankercellen woekeren, een tumor zeer snel groeit of dat er uitzaaiingen zijn.
Dat is het Warburg effect en dat is wat er te zien is op de PET-scan.
Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) wordt gebruikt voor de screening op kwaadaardige tumoren en/of uitzaaiingen, en om de evolutie ervan te volgen.
Het is een onderzoek waarbij met een speciale suikerstof (licht radioactieve glucose) afwijkingen in het lichaam kunnen worden opgespoord. Ontstekingen en kwaadaardige weefsels worden zichtbaar door een verhoogde opname van deze suikerstof.
Een PET-scan is dus eigenlijk ook een manier om het glucosemetabolisme te meten.
Hoe meer en hoe agressiever de kankercellen, hoe meer dit te zien is op de PET-scan.
Als we kijken naar de evolutie van de mens in samenhang met de evolutie van zijn dieet, zien we dat met de komst van het ‘moderne’ Westerse dieet, de mens niet alleen steeds dikker en dikker wordt, maar ook steeds zieker en zieker wordt. Het risico op kanker stijgt zienderogen en ook bij kinderen wordt jammer genoeg steeds meer de diagnose van kanker gesteld.
Mensen met obesitas en diabetes type 2 lopen tevens verhoogd risico in de ontwikkeling van kanker.
We weten dus dat kankercellen zich voeden met glucose (suiker), want dat is wat ze kunnen metaboliseren.
Alle cellen hebben brandstof nodig en in de mitochondria (energiefabriekjes in de cel) wordt die brandstof omgezet in energie via de Krebscyclus. Zoals hierboven uitgelegd is Acetyl-coA de eerste stap in de cyclus.
ATP wordt in de mitochondria gemaakt van Acetyl-coA.
Acetyl-coA kan gesynthetiseerd worden uit glucose of uit ketone lichaampjes. (ketone bodies)
Kankercellen kunnen ketone lichaampjes niet gebruiken als energiebron, ze hebben glucose nodig.
Normale, gezonde cellen kunnen dit wel.
Een goed geformuleerd therapeutisch keto dieet, waarbij de koolhydraten heel beperkt worden gehouden, de vetten hoog en de proteïnen matig, zou dus de kankercellen kunnen uithongeren, terwijl de gezonde cellen de nodige voeding en bescherming krijgen.
Dr. Gary Fettke heeft een langdurige interesse in de preventieve aspecten van gezondheidsuitkomsten.
Hij heeft ook de ‘Nutrition for Life – Diabetes en gezondheidsonderzoekscentrum‘ geopend.
In onderstaande video bespreekt hij het metabole model van kanker en kijkt hij naar mogelijke voedingsbehandelingen voor de ziekte. Hij legt uit dat, alhoewel het onmogelijk is om geen glucose in het bloed te hebben, omdat het metabolisme van proteïnen ook leidt tot glucose productie, het fenomeen van kankercellen die zich voeden met glucose gelinkt is aan insulinepieken veroorzaakt door het eten van suikers en koolhydraten.
“Door over te schakelen op een ketogeen dieet, wat insulinepieken voorkomt, kunnen we de hoeveelheid voeding die de kanker krijgt verminderen.” Gary Fettke
Hij legt tevens uit hoe een keto dieet de gezonde cellen rond de kanker beschermt en zo de kans op overleving vergroot en bespreekt ook enkele proefondervindelijke resultaten met mensen, al zijn het anekdotes. Hij stelt dat er dringend meer onderzoek nodig is en concludeert dat keto veilig is, ondersteunend kan werken bij andere behandelingen, de omliggende gezonde cellen beschermt en toch ook niet belangrijk, het de patiënt een vorm van controle kan geven.
Hij zegt wel dat nutritionele ketose geen vervanging is voor traditionele behandelingen, maar dat het zeker kan helpen om deze behandelingen effectiever te maken.
Tevens stelt Dr. Fettke dat als het goed genoeg is als ondersteunende therapie, dat het dan zeker goed is in de preventie van kanker.
Dr. Gary Fettke – ‘Nutrition and Cancer – Time to Rethink’
Ook in ons eigen land is inmiddels meer onderzoek gedaan naar het metabolisme van suiker in kankercellen.
Uit het artikel dat verscheen in De Standaard:
“Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever”
Dat blijkt uit negen jaar onderzoek van wetenschappers van VIB, KULeuven en VUB. Ze legden bloot hoe kankercellen suiker versneld afbreken en hoe dat mechanisme er dan weer voor zorgt dat de kanker in stand wordt gehouden.
“Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kankerpatiënt dus geen overbodige luxe“aldus professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad..
Je kan het volledig artikel op standaard.be/cnt/dmf20171018_03138692
Nieuwe inzichten en onderzoeken tonen aan dat het Ketogeen dieet ondersteuning kan bieden om behandelingen effectiever te maken, maar verder onderzoek is nodig.
Bekijk zeker ook onderstaande video’s
Dr. Colin Champ – Dietary Recommendations for Cancer/Warburg Metabolism
Dr. Eugene Fine – consequenses of Ketogenic diets in cancer
Dr. Adrienne Scheck – Tumor Metabolism and the Ketogenic Diet
Dr. Angela Poff – Exploiting Cancer Metabolism with Ketosis and Hyperbaric Oxygen
Andere interessante video’s, artikels en bronnen
- Diet Doctor – Prominent oncologist to study potential of “keto + drugs” to fight cancer
- Diet Doctor – US researchers explore link between sugar, insulin, keto, and cancer
- The New York Times Magazine – It’s Time to Study Whether Eating Particular Diets Can Help Heal Us
- Professor Thomas Seyfried’s Discussion on Cancer, for the layperson, by Dr. Berg
- Dr Mercola – How a High-Fat Diet Helps Starve Cancer
- Stichting tegen kanker – alles-over-kanker/jongeren-en-kanker/onderzoeken/pet-scan
Studies
- The Interactions of Obesity, Inflammation and Insulin Resistance in Breast Cancer PMID: 26516917
- Is there a role for carbohydrate restriction in the treatment and prevention of cancer? – PMID: PMC3267662
- A Nutritional Perspective of Ketogenic Diet in Cancer: A Narrative Review. -PMID: 28366810
- Systematic review: isocaloric ketogenic dietary regimes for cancer patients. -PMID: 28353094
- Beneficial effects of ketogenic diets for cancer patients: a realist review with focus on evidence and confirmation. -PMID: 28653283
- The calorically restricted ketogenic diet, an effective alternative therapy for malignant brain cancer – BMC – Nutrition and metabolism
- Assessing the Role of the Ketogenic Diet as a Metabolic Therapy in Cancer: Is it Evidence Based? Researchtgate.net – Macias and Sharp
- Pleiotropic effects of nutritional ketosis: Conceptual framework for keto-adaptation as a breast cancer therapy – Science direct – Cancer Treatment and Research Communications
- The Potential Use of a Ketogenic Diet in Pancreatobiliary Cancer Patients After Pancreatectomy -PMID: 30396981
- The emerging role of ketogenic diets in cancer treatment. -PMID: 30531479