Keto en Sport – interview – het verhaal van Dirk

Keto en Sport interview Keto Coaching Belgium
Keto en Sport kunnen perfect hand in hand gaan, dat bewijst Dirk Van De Heyning die in 2019 op 57 jarige leeftijd zijn koolhydraatrijk dieet omruilde voor een koolhydraatarm en later het Keto Dieet.

Als fanatiek sporter deelt hij graag zijn Keto verhaal.

Interview :

S : Hey Dirk, super dat je dit interview wil doen en jouw verhaal hier wil delen.
Kan je je kort even voorstellen en ons vertellen wanneer je begonnen bent met Keto?

D : Ik ben Dirk Van de Heyning, geboren op 20 januari 1962. Ik heb gedurende mijn leven meerdere perioden gekend waar ik ofwel veel aan sport deed en mezelf goed verzorgde, ofwel een loopje nam met mijn gezondheid en rookte en stevig dronk.

Neiging tot overgewicht heb ik nooit echt gekend tot ik in 2016 tijdens een van die ongezonde periodes zag dat ik 93 kilo woog.

Ik ben 1,83 m en had bijgevolg een flinke buik. Ik heb toen het Pronokal dieet gevolgd en was vlot 20 kilo afgevallen.

Echter na verloop van tijd (2017-2018) woog ik terug 85 kilo. Door bepaalde omstandigheden in mijn leven werd het voor mij mogelijk om met veel minder stress te leven en te verhuizen naar Spanje. Sigaretten en alcohol heb ik in België achtergelaten.

Dit alles was in februari 2019.

Aangekomen in Spanje schreef ik me onmiddellijk in bij de plaatselijke fitnessclub en begon terug met fietsen.

Ik had 15 jaar geleden eens de Ronde v Vlaanderen voor wielertoeristen gereden en herontdekte mij nieuwe ik.

S : Je wou dus in Spanje niet alleen van het zonnetje genieten, maar vooral ook je levensstijl aanpakken en je gezondheid terug in eigen handen nemen.

Stressreductie en beweging zijn 2 belangrijke pijlers van een gezonde levensstijl. Maar je moet dan ook en eigenlijk in eerste plaats ook je voeding aanpassen. Hoe deed je dat en wat was de aanzet ertoe?

D : Ik was al overgeschakeld op een LCHF dieet en medio april woog ik 75kilo.

Ik voelde me ok maar nu ook weer niet zo goed om over naar huis te schrijven.

Achteraf bekeken vind ik dat koolhydraatarm/koolhydraatbeperkt op zich niet echt opportuun is; je bent niet in ketose, geen vetverbrander waardoor je primaire brandstof in eerste plaats nog steeds koolhydraten zijn en dan pas vetten.

S : Ja, er is immers een groot verschil tussen vet kunnen verbranden voor energie, m.a.w. Fat-Adapted zijn en ook effectief ketonen aanmaken en op efficiënte gebruiken voor energie, m.a.w. Keto-Adapted zijn.

Zo kan iemand die Paleo doet wel fat-adapted zijn, maar toch teveel koolhydraten eten om in ketose te zijn en dus niet Keto-adapted zijn.

Maar hoe ben je dan tot een echt Keto dieet of beter gezegd Keto levensstijl gekomen? Kan je ons daar wat meer over vertellen?

D : Ja hoor. In mei 2019 was ik in Spanje op bezoek bij een vriend.

Zijn echtgenote at enkel keto en aan tafel was mijn interesse gewekt.

Bij thuiskomst heb ik onmiddellijk ‘The magic pill’ opgezet en we waren vertrokken.

Enkele dagen later had ik de keto flu (die trouwens maar een dag heeft geduurd).

Ik begon mij te verdiepen in alles wat te maken had met keto, en in het bijzonder met keto en sport.

Ik experimenteerde en ging 4 uur fietsen met enkel water en wat elektrolyten. Na een goeie 3 maanden ging ik ervan uit dat ik keto-adapted was. Ik experimenteerde verder en maakte fietstochten in de bergen van 8 uur.

Het werkte echt!!

Geen enkel moment van energieverlies enkel de normale vermoeidheid die langzaam, naargelang de uren vorderden, zijn intrede deed.

Ik probeerde een rit van 6 uur, nuchter en de week daarna dezelfde rit na het eten van 60 g KH (wat fruit en zo) Ik merkte geen verschil!

Mijn bloeddruk was toen ik startte met keto 12/8 en is sinds een jaar stabiel op 9/6. Ik voel me hierbij nooit duizelig.

Ondertussen kreeg ik de studie van Prof.Hespel onder ogen waarbij een groep goed getrainde wielrenners in twee werden gedeeld. De ene helft volgde vervolgens een ketogeen dieet, de andere traditioneel koolhydraatrijk dieet.

Hij liet beide groepen de Ronde van Frankrijk rijden en wat bleek; op het einde, tijdens de derde week konden de keto-atleten nog vlot hun maximale hartslag halen en recupereerden zij ook 15% beter. (1)

Ondertussen liep ikzelf ook al 3 keer per week, zwom ik 3 keer per week, fietste ik 3 keer per week en ging ik 4 keer naar de fitness. 😳

S : Dat is inderdaad al niet niks he. Je verbruikt dan ook heel wat energie en hebt voldoende voeding nodig om je lichaam te ondersteunen.

Heb je ooit je macro’s berekend of laten berekenen?

D : Ik had aanvankelijk mijn macro’s ergens online laten berekenen.

Zij stelden voor om op rustdagen 1850kcal te gebruiken en op actieve dagen 2600kcal.

Wist ik veel dat dit eigenlijk veel te weinig was.

S : Ja, de meest online macro calculators houden enkel rekening met een bepaalde graad van activiteit (licht – gemiddeld – zwaar) en een geschat vetpercentage.
Voor sommige mensen is dit voldoende, maar lang niet voor iedereen. En voldoende wil ook niet zeggen optimaal. Wat normaal is, want algemene calculators zijn gebaseerd op de gemiddelde persoon, in goede gezondheid, met al dan niet een zekere graad van beweging. Dit is niet persoonlijk en al zeker niet als je zoveel sport.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen die calculators en voor sommige mensen kunnen ze wel een leidraad bieden. Maar voor jou was dit inderdaad veel te weinig, zo’n 1000 kcal te weinig, niet waar.

Eens je die macro’s had aangepast, werd het natuurlijk een heel ander verhaal en daarvan getuige niet alleen je prestaties, maar ook je lichaamssamenstelling. Je vetpercentage ging duidelijk naar beneden en je kreeg meer spieropbouw.

D : Correct!

S : Veel mensen gebruiken een app om hun voeding bij te houden. Hou jij het nog allemaal bij nu?

D : Ja hoor, ik houd al veertien maanden een handgeschreven logboek bij van wat ik allemaal eet. Door mijn zeer actieve levenswijze heb ik, sedert ik keto-adapted, ben mijn koolhydraatinname verhoogd tot maximaal 40 gr.

Let wel, die koolhydraten komen van de halve kilogram Griekse yoghurt die ik per dag eet en ik eet ook vaak 300-400 gr broccoli bij het avondmaal. Enkel dit is al 40 KH!

S : Hoe ben je eigenlijk met je trainingen gestart? Heb je zelf je eigen plan opgemaakt of volg je een bepaald plan?

D : Vanwege mijn interesse voor uithoudingssporten kwam ik Phil Maffetone op het spoor. Zeg maar de man die aan de basis ligt van de training met hartslagmeter. Niet toevallig heb ik zeer veel baat bij zijn manier van trainen en hij bovendien volgt hij ook een ketogeen dieet.

S : Je bent, laat ons eerlijk zijn, niet super jong meer en hield er de voorbije jaren toch een minder gezonde/sportieve levensstijl op na. Je bent duidelijk een toonbeeld dat het nooit te laat is om je levensstijl aan te pakken en dat je ook op latere leeftijd zeker doelen mag of beter gezegd moet hebben.

We gaan je doel hier niet verklappen, maar je traint wel vele uren per week. Heb je nog nooit een dipje gehad?

D : Toch wel, in januari kreeg ik een verkoudheid die maar bleef aanslepen. Je had me al eerder verteld dat ik waarschijnlijk overtraind was, maar ik geloofde het niet want ik had niet echt dat gevoel omdat ik tijdens het sporten gewoon kon blijven gaan.

S : Wat heeft je dan toch doen inzien dat er iets aan de hand was?

D : Normaal is mijn ochtendpols altijd rond de 50, maar die was op een gegeven moment duidelijk verhoogd, met een constante van 60. Ik snapte het eerst niet, maar toen ik in januari een serieuze verkoudheid kreeg, was ik op de den duur genoodzaakt om een week rust te nemen.

Na die week recuperatie was mijn ochtendpols weer naar de getrouwe 50 gezakt. Ik was dus inderdaad overtraind.

S : Het is ook belangrijk om je lichaam af en toe de nodige rust en recuperatietijd te geven. Een beetje gas terugnemen om nadien weer voluit te kunnen gaan.

Sporters en fitnessfanaten nemen soms een hele resem aan supplementen of volgen een bepaald recuperatieprogramma.

Doe jij verder iets om je lichaam extra te ondersteunen? Neem jij supplementen? Zo ja, welke?

D : Echte (sport)supplementen en vitamines neem ik niet.

Ik ben van mening dat je bijna alles uit gezonde voeding kan halen en aangezien ik in zuid-Spanje woon is Vit D ook geen probleem.

Ik neem wel elke avond magnesium.

’s Ochtends bij de koffie neem ik kalium (potassium) en collageen.

Ik doe af en toe wat MCT-olie in mijn koffie, maar daar merk ik eigenlijk geen verschil van.

S : Hoe zit het op sociaal vlak? Ervaar je daar moeilijkheden? Keto is voor veel mensen nog onbekend terrein en lang nog niet ‘ingeburgerd’ als ik het zo mag zeggen.

D : Sociaal gezien ervaar ik geen problemen, maar ik ondervind wel dat andere mensen dat wel met mij hebben.

Het is algemeen aanvaard dat je eens de 50 voorbij je een buikje mag hebben, dubbele kin en allerlei medicatie slikken.

Ik merk dat bepaalde mensen het moeilijk hebben met het feit dat ik een BMI heb van 20 en dit nu al voor het tweede jaar.

Zij denken dat ik me van alles ontzeg en hadden nooit gedacht dat ik het langer dan een maand zou volhouden.

Ja ik drink ook af en toe alcohol, maar nooit meer dan een glaasje en niet meer dan één of twee keer per week.

Ik was in België ook lid van een golfclub. Op vrijdag is het daar wedstrijd voor de heren.

Een vijftigtal mannen tussen 35 en 70 jaar spelen dan een wedstrijd en drinken daarna wat.

Wel, van deze 50 zijn er zeker 45 met overgewicht.

S : Dat is inderdaad wel wat we vaak zien. Soms hoor ik oudere mensen, of beter gezegd, mensen op leeftijd, ook zeggen dat het voor hen niet zoveel meer uitmaakt en dat ze op ‘hun leeftijd’ niks meer gaan veranderen.

Dat vind ik zo jammer, want daar draait het nu precies ook om bij gezonde voeding en gezonde levensstijl.

Gezond ouder worden en fit blijven.

Zijn er zaken die jij zelf nog verder zou willen ontdekken?

D : Wat ik nog graag verder zou willen weten, is de combinatie van Keto en uithoudingssport. Ik heb de FASTER studie natuurlijk gelezen maar dit gaat meer over vetverbranding en vergelijkt geen verschillende atleten bij extreme inspanningen. (2)

S : Er zijn al nieuwe studies ondertussen en nog veel meer aan de gang, dus daarover volgt later zeker nog meer. Sommige atleten schakelen ‘tijdelijk’ over naar een meer koolhydraatarm dieet. Ze verhogen dus wel tijdelijk hun koolhydraatinname tijdens het competitieseizoen of voor een race, maar dat betekent niet dat ze pasta of brood gaan eten. Het is dan meer in de zin van extra zetmeelrijke groenten en wat extra fruit voorafgaand en eventueel iets van koolhydraten toevoegen tijdens de race. Hoeveel dagen ervoor en de hoeveelheid is afhankelijk van vele zaken, maar het is zeker niets in vergelijking met wat veel atleten nog steeds blijven doen. Wat ik hier nog wil opmerken, is dat het niet verstandig is om minder dan 10 weken voor een wedstrijd over te schakelen naar Keto. Je lichaam heeft meer tijd nodig. (3)

Wat ik wel jammer vind is dat veel atleten, desondanks de resultaten van deze studies, blijven ze vasthouden aan een heel koolhydraatrijk dieet, echt koolhydraten laden, pasta’s vóór en na, aan met suiker overladen sportdranken en gelletjes tijdens wedstrijden, want ze zijn bang dat ze anders ‘ de man met de hamer ‘ tegenkomen. Velen geloven ook niet dat je überhaupt een marathon zou kunnen uitlopen zonder exogene koolhydraten.

Toch zijn er velen die het tegendeel al bewezen.

Lees meer hierover in Keto en sportprestaties deel 1 en deel 2.

S : Wat is jouw mening hierover Dirk?

D : Zolang natuurlijk de machtige voedingsindustrie miljoenen budgetten kan spenderen aan reclame voor vergif, zal het niet gemakkelijk zijn om de mensen te laten inzien dat ze verkeerd bezig zijn.

Zo hebben ze ons 40 jaar geleden zelfs wijsgemaakt dat vet slecht en ongezond is en dat je niet meer dan 2 eieren per week mag eten. Je moet het allemaal zelf uitzoeken en niet zomaar iets geloven…

S : Inderdaad, en dat is gelukkig ondertussen allemaal achterhaald, alleen wordt dit NIET in GROTE LETTERS gepubliceerd.

Zoe Harcombe, PhD, en Dr. J. Dinicolantonio publiceerden hierover meerdere studies. (4)(5)(6)(7)

Wel Dirk, ik vond het een heel leuk interview en wil jou graag bedanken voor je tijd en je inspirerend verhaal.

referenties en studies

  1. Poffé C, Ramaekers M, Van Thienen R, Hespel P. Ketone ester supplementation blunts overreaching symptoms during endurance training overload. J Physiol. 2019;597(12):3009-3027. doi:10.1113/JP277831
  2. Volek JS, Freidenreich DJ, Saenz C, et al. Metabolic characteristics of keto-adapted ultra-endurance runners. Metabolism. 2016;65(3):100-110. doi:10.1016/j.metabol.2015.10.028
  3. McSwiney FT, Doyle L, Plews DJ, Zinn C. Impact Of Ketogenic Diet On Athletes: Current Insights. Open Access J Sports Med. 2019;10:171-183. Published 2019 Nov 15. doi:10.2147/OAJSM.S180409
  4. Harcombe Z, Baker JS, DiNicolantonio JJ, Grace F, Davies B. Evidence from randomised controlled trials does not support current dietary fat guidelines: a systematic review and meta-analysis. Open Heart. 2016;3(2):e000409. Published 2016 Aug 8. doi:10.1136/openhrt-2016-000409
  5. Diamond DM, Alabdulgader AA, de Lorgeril M, et al. Dietary Recommendations for Familial Hypercholesterolaemia: an Evidence-Free Zone [published online ahead of print, 2020 Jul 5]. BMJ Evid Based Med. 2020;bmjebm-2020-111412. doi:10.1136/bmjebm-2020-111412
  6. Harcombe Z. US dietary guidelines: is saturated fat a nutrient of concern?. Br J Sports Med. 2019;53(22):1393-1396. doi:10.1136/bjsports-2018-099420
  7. Harcombe Z. Dietary fat guidelines have no evidence base: where next for public health nutritional advice?. Br J Sports Med. 2017;51(10):769-774. doi:10.1136/bjsports-2016-096734

website van Phil Maffetone : https://philmaffetone.com/

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven