Keto dieet als therapie bij epilepsie

keto dieet therapie epilepsie

Al van 400VC werd dieettherapie beschreven in de behandeling van epilepsie met Hippocrates die het geloof van tijdgenoten rapporteerde dat bepaalde voedingsmiddelen de aanvallen konden uitlokken of verergeren.

Keto als therapie bij epilepsie

Het keto dieet werd in 1920 voor het eerst toegepast toen wetenschappers er achter kwamen dat door te vasten de epilepsie aanvallen onder controle konden gehouden worden.

Wanneer voedsel opnieuw werd toegediend, kwamen ook de aanvallen terug.

Bij epilepsie wordt het  ketogeen dieet gebruikt om het ‘vasten’ na te bootsen. 


Wanneer we vasten en er dus geen glucose (koolhydraten) aangeleverd wordt via de voeding, schakelt ons lichaam over op vetverbranding en produceert het ketonen.

De introductie van de anti-epilepsie medicijnen, zorgde ervoor dat de behandeling met het keto dieet op de achtergrond kwam.

Tot het in de jaren ’90 zijn werkzaamheid bewees tijdens onderzoekstudies en klinische testen bij kinderen met een moeilijk te behandelen vorm van epilepsie, waarbij de medicatie onvoldoende resultaat gaf.

Hoewel bewezen is dat dit dieet nuttig is bij het verminderen van epileptische aanvallen, is het exacte mechanisme nog niet bekend en kan er meer dan één manier zijn waarop het dieet werkt.

Het keto dieet wordt nu ingezet bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen met epilepsie.

In onderstaande video geeft Dr. Eric Kossof, MD – Professor Neurology and pediatrics, meer uitleg over de ervaring met de toepassing van Keto bij zowel kinderen als volwassenen met epilepsie.

Maar ook bij andere neurologische aandoeningen kan het keto dieet een positieve invloed hebben door de verandering in de neurale circuits en cellulaire eigenschappen, met als gevolg het verbeteren en normaliseren van de functies.

Tevens is er toenemend experimenteel bewijs voor de brede neuro-protectieve eigenschappen van ketonen.

Zoals bijvoorbeeld bij Alzheimer, ADHD, Parkinson, autisme, … zou het keto dieet een positief effect hebben.

Een koolhydraatarm, gemiddeld proteïne en vetrijk dieet (Keto dieet) zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt van ‘glucose’ naar ‘vet’ als energiebron waarbij er ketonen geproduceerd worden.

Deze ketonen, waarvan BHB (betahydroxybutyrate) in het bijzonder, staan bekend als zijnde de geprefereerde brandstof van onze hersenen, temeer omdat ze per aangebrachte unit meer energie leveren dan glucose en we ze dus kunnen beschouwen als een superieure brandstof.

Ketonen zijn o.a. :

  • Een neuroprotectieve antioxidant die voorkomt dat ROS (reactive oxygen species) de hersencellen beschadigen
  • Een efficiënter brandstof voor de hersenen omdat naarmate we ouder worden onze hersenen de mogelijkheid om glucose op effectieve manier als brandstof te gebruikten verliezen
  • Verhogen de mitochondriale efficiëntie en productie waardoor onze hersencellen zich beter kunnen beschermen tegen beroertes en neuro-degeneratieve ziektes zoals Parkinson en Alzheimer
  • Ketonen verhogen de activiteit van de neurotransmitter GABA

Glutamaat, de belangrijkste exciterende neurotransmitter van de hersenen, is de voorloper van GABA, de belangrijkste remmende neurotransmitter van de hersenen.

Glutamaat is essentieel voor neurale communicatie, geheugenvorming, leren en regulatie, maar kan toxisch worden en hersencellen beschadigen door overmatige stimulering, wat voorkomt bij MS, Alzheimer, Parkinson, ALS.

Ketonen zorgen voor een betere balans door het verhogen van de activiteit van GABA en reduceren van de activiteit van glutamaat.

  • Ketonen ondersteunen de werking van BDNF (brain-derived neurotrophic factor)

Neurotrofine is een eiwit dat inwerkt op specifieke neuronen in het gehele zenuwstelsel en helpt bij het versterken van bestaande en aanleggen van nieuwe paden of verbindingen tussen de neuronen (zenuwcellen).

  • Ketonen activeren de expressie van neuronen op manieren die de functie van de hippocampus, cortex en basale voorhersen gebieden kunnen verbeteren, wat van vitaal belang is in leren, geheugen en kritisch denken.

Kortom, het beperken van koolhydraten tot het punt dat het lichaam ketonen produceert en verbrandt voor energie, kan heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen en bijdragen tot een betere functie van ons brein.

De positieve effecten van ketonen kunnen dus niet alleen mensen helpen om gewicht te verliezen en diabetes type 2 terug te draaien, maar kunnen eveneens hulp bieden bij mensen met epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Autisme, enz…

Er zijn studies die een verbeterde geheugenscore aantonen bij mensen met Alzheimer, alsook zou de verhoogde ketonen productie de cognitieve achteruitgang bij bejaarden afremmen.

Het ketogeen dieet bewijst zich ook als effectieve strategie voor de Zweedse kampioen in het ‘memoriseren’. Hij eet naar eigen zeggen een keto dieet wanneer hij oefent voor competities.

Wat verder veel belovend is, is dat er ook steeds meer en verder onderzoek gedaan wordt naar ketonen en het mogelijk potentieel om het dieet in te zetten bij andere ziektebeelden.

Dr. Stephen Cunnane – toont dit duidelijk aan in zijn videopresentatie – Brain Glucose and Ketone Metabolism in Alzheimer’s Disease

referenties – studies

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven