Het zijn de hormonen! Deel 1- hormonen en emoties

het zijn de hormonen

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Hormonen zijn activators die onze hersenwerking enerzijds kunnen stimuleren, maar anderzijds ook kunnen onderdrukken.

Ze staan in nauwe relatie met het voedsel dat weten en hoe het wordt verteerd in onze darmen.

Een gebalanceerde levensstijl en dieet is belangrijk om onze hersenen en onze hormonen in evenwicht te krijgen en op die manier de negatieve emoties die we hebben met voedsel te corrigeren.

We moeten dus onze “appestat” en de emotionele kant van “eten” corrigeren.

* De appestat is een hypothetische regio gelegen in het laterale deel van de hypothalamus, dat de eetlust reguleert. Onderzoek naar het “appestat mechanisme” suggereert dat als men luistert naar het eigen lichaam voor het gevoel van verzadiging bij eten men geen overgewicht bereikt, omdat het gewicht op een natuurlijke manier wordt gereguleerd.

Onze emotionele staat en de toestand van onze “appestat”, leiden tot de keuzes die we maken ivm voedsel.

Als je je niet goed in je vel voelt, is het heel waarschijnlijk dat je de verkeerde voedselkeuze gaat maken.

Omdat er op elk gegeven moment honderden keuzes en gedachten door onze hersenen gaan, kan je tijdens één maaltijd verschillende gevoelens/emoties ervaren. Je kan genieten van wat je eet, jezelf haten omdat je teveel aan het eten bent, je schuldig voelen om wat je eet, een deal maken met jezelf dat je het in het vervolg beter zal doen, je futloos voelen, … en dan tenslotte besluiten om al deze gevoelens te negeren omdat ze te vermoeiend zijn.

Het voelt dan aan alsof er een constant heen – en weer getrek aan de gang is in je hoofd. Dit heeft niet alleen invloed op jouw emotioneel welzijn maar kan ook invloed hebben op de mensen rondom jou.

We reageren onze emoties vaak niet alleen op onszelf af, maar ook op de mensen die het dichtst bij ons staan, waar we het meest van houden.

Ons fijn-afgesteld hongercontrole systeem kan heel gemakkelijk ontregeld geraken door emotioneel eten, maar ook door het eten van de verkeerde voeding, zoals geraffineerde koolhydraten en suiker.

Voeg daarbij nog stress, overwerkt zijn, niet genoeg slaap, geen tijd genoeg maken om correct te eten, slechte vertering, geen goede leef/werk balans, te weinig sociaal contact, niet genoeg tijd maken voor jezelf, je familie en vrienden, …  allemaal factoren die kunnen leiden tot gewichtstoename!

En ze worden allemaal op één of andere manier beïnvloed door onze hormonen.

Insuline : controleert bloedsuiker

Ghreline : het hongerhormoon, het wekt eetlust op

Leptine : het verzadigingshormoon, het vertelt je dat je genoeg gegeten hebt

Adiponectrine : reguleert afbraak van vetzuren

Cortisol : beïnvloedt stress, honger en slaap

Adrenaline: beïnvloedt stress en slaap

Schildklierhormonen : verantwoordelijk voor de regelen van ons metabolisme. Wordt gestuurd door de “appestat”

Endorfines  :  verminderen pijn en verhogen het gevoel van welbehagen en geluk

Stress, slaap en een gezonde darmwerking behoren tot de meest belangrijke factoren die kunnen leiden tot een dysfunctioneel metabolisme van deze hormonen, hetgeen resulteert in een vicieuze neerwaartse spiraal in gezondheid en geluk.

lees meer in Het zijn de hormonen – Deel 2 en Deel 3 en Het natuurlijk herstellen van de hormoonbalans

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven