Keto dieet beschermend tegen griep?

Keto dieet beschermt tegen griepvirus
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voor wie al enkele jaren een keto dieet of ketogene levensstijl volgt, is het niet vreemd dat je gespaard blijft van de vervelende verkoudheden. Hieronder lees je waarom dit misschien zo is.

Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection

Het ketogeen dieet werkt beschermend tegen het griepvirus, zo concludeerden wetenschappers in een nieuw gepubliceerd onderzoek in Science immunology.

Het gaat hier om de activerende werking die het keto dieet heeft op de Gamma Delta T-cellen in de longen wanneer het griepvirus in de buurt is.

Deze T-cellen zijn afweercellen en maken deel uit van het immuunsysteem. De activatie van deze cellen leidt tot de productie van extra slijm waarin het virus als het ware gevangen wordt.

De wetenschappers vergeleken de resultaten van muizen die een ‘standaard graangebaseerd‘ dieet kregen met dat van de muizen die ketogeen dieet gevoederd werden.

Blijkt dat de muizen op een KD een grotere kans hadden op overleven dan de muizen op een graangebaseerd dieet.

Tevens werd er bij de muizen die het KD kregen ook geen ernstige afname in gewicht gezien, daar waar dit bij de andere muizen die besmet waren met het virus wel het gevolg was.

Ze gingen uit van de veronderstelling dat het de hogere vetinname en dus de hogere calorie densiteit van het dieet was dat zorgde voor het behoud van het lichaamsgewicht en de betere afweer, dus deden ze een bijkomende test.

De muizen op het KD kregen bijna dubbel zoveel calorieën naar binnen dan deze op het traditionele graangebaseerd dieet van de dieren.

Om dit te controleren, deden ze een bijkomende test. Dit keer kregen de ene groep dieren een standaard ‘high fat’ dieet waarbij hen niet alleen veel vet, maar ook veel koolhydraten gevoederd werd. De andere groep kreeg hetzelfde keto dieet als voorheen.

Hieruit bleek dat het standaard ‘high fat’ dieet wel de beschermende T-cellen activeerde, maar dat het drastische gewichtsverlies niet tegengehouden kon worden.

Dit was wel het geval bij de dieren op een ketogeen dieet.

Deze resultaten toonden aan dat een ‘high fat – high carb’ dieet en de expansie van de T-cellen op zich, onvoldoende bescherming bieden.

Dit suggereert de belangrijke specificiteit van ketogenesis en de beschermende werking van ketonen en nutritionele ketose.

lees meer over nutritionele ketose en de vele andere voordelen van het keto dieet

Bron – referentie :

Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection
Science Immunology  15 Nov 2019:
Vol. 4, Issue 41, eaav2026
DOI: 10.1126/sciimmunol.aav2026

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Sofie

Sofie

Laat een bericht achter

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar top