Glycemische Index (GI) en Glycemische Lading (GL)
Glycemische index en glycemische lading
Wat is het en doet het er iets toe?
De glycemische index (GI) is een maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd, geabsorbeerd en wat voor gevolg (stijging) dit heeft op de bloedsuikerspiegel in vergelijking met 50 gram glucose.
De glycemische lading of glycemic load (GL) meet het effect van de koolhydraten uit één portie van een bepaald voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte.
Zo zou je bijvoorbeeld bijna een halve kilo wortelen moeten eten voor je aan 50 gram koolhydraten komt.
Producten worden laag glycemisch genoemd als ze een glycemische index hebben die lager is dan 50.
Is de glycemische index hoger dan 50, dan is het een hoog glycemisch product.
De glycemische lading als betere maatstaf
De glycemische lading zou dus eigenlijk een betere maatstaf zijn, maar ook hier spelen nog andere zaken een rol, zoals bijvoorbeeld de grootte van de portie, de aanwezige vezels en de keuze voor natuurlijke, onbewerkte voeding.
Als je naar de winkel gaat moet je je alleen afvragen: “Is dit ECHT eten?”
Natuurlijk en echt eten bevat immers ook vezels die een verzadigd gevoel geven en er op natuurlijke manier voor zorgen dat je er niet teveel van eet.
Maar ook hier zit er een addertje onder het gras.
Als er alleen op basis van glycemische index en glycemische lading gekeken wordt, dan wordt er alleen naar de reactie op bloedsuiker gekeken en niet op andere mogelijke schadelijke effecten die deze voedingsstoffen in ons lichaam teweeg kunnen brengen.
Fructose bijvoorbeeld heeft een glycemische index van 19, goed zou je denken, of toch niet?
De negatieve effecten van fructose hebben niets te maken met de glycemische index, maar wel met hoeveel onze lever overladen wordt.
De glycemische index toont hoe hoog je bloedglucose gaat en er is inderdaad geen grote stijging in bloedglucose, want het is fructose en deze vorm van suiker bewandelt een ander metabool pad.
Fructose draagt bij aan het ‘bloedfructose’ gehalte, wat veel slechter is!
Een glas vers sinaasappelsap als ontbijt of de kinderen nog een ‘gezond’ fruitsapje meegeven naar school?
Misschien toch niet zo’n goed idee
lees meer in ”Is fruit echt gezond – Fructosegevaar‘ en in Een dieet rijk aan fructose verergert PDS