Glycemische Index en Glycemische Lading

glycemische index
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter

Glycemische Index (GI) en Glycemische Lading (GL)

Glycemische index en glycemische lading

Wat is het en doet het er iets toe?

De glycemische index (GI) is een maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd, geabsorbeerd en wat voor gevolg (stijging) dit heeft op de bloedsuikerspiegel in vergelijking met 50 gram glucose.

De glycemische lading of glycemic load (GL) meet het effect van de koolhydraten uit één portie van een bepaald voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte.

Zo zou je bijvoorbeeld bijna een halve kilo wortelen moeten eten voor je aan 50 gram koolhydraten komt.

Producten worden laag glycemisch genoemd als ze een glycemische index hebben die lager is dan 50.
Is de glycemische index hoger dan 50, dan is het een hoog glycemisch product.

De glycemische lading als betere maatstaf

De glycemische lading zou dus eigenlijk een betere maatstaf zijn, maar ook hier spelen nog andere zaken een rol, zoals bijvoorbeeld de grootte van de portie, de aanwezige vezels en de keuze voor natuurlijke, onbewerkte voeding.

Als je naar de winkel gaat moet je je alleen afvragen: “Is dit ECHT eten?”

Natuurlijk en echt eten bevat immers ook vezels die een verzadigd gevoel geven en er op natuurlijke manier voor zorgen dat je er niet teveel van eet.

Maar ook hier zit er een addertje onder het gras.

Als er alleen op basis van glycemische index en glycemische lading gekeken wordt, dan wordt er alleen naar de reactie op bloedsuiker gekeken en niet op andere mogelijke schadelijke effecten die deze voedingsstoffen in ons lichaam teweeg kunnen brengen.

Fructose bijvoorbeeld heeft een glycemische index van 19, goed zou je denken, of toch niet?

De negatieve effecten van fructose hebben niets te maken met de glycemische index, maar wel met hoeveel onze lever overladen wordt.

De glycemische index toont hoe hoog je bloedglucose gaat en er is inderdaad geen grote stijging in bloedglucose, want het is fructose en deze vorm van suiker bewandelt een ander metabool pad.

Fructose draagt bij aan het ‘bloedfructose’ gehalte, wat veel slechter is!

Een glas vers sinaasappelsap als ontbijt of de kinderen nog een ‘gezond’ fruitsapje meegeven naar school? 

Misschien toch niet zo’n goed idee

lees meer in ”Is fruit echt gezond – Fructosegevaar‘ en in Een dieet rijk aan fructose verergert PDS

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar top