Gevaarlijke gluten !
Over het antwoord op de vraag of gluten schadelijk zijn voor onze gezondheid zijn de meningen nog steeds verdeeld. Sommigen zeggen dat ze alleen schadelijk zijn voor mensen met coeliakie, maar menig andere, waaronder gerenommeerde wetenschappers, beweren anders.
Bij mensen met coeliakie is dit zeer duidelijk, ze zijn gluten intolerant.
Glutensensitiviteit, een inmiddels erkende aandoening waarbij er een overgevoeligheid is aan één van de bestanddelen van tarwe of gluten, uit zich op een andere manier.
Symptomen zijn o.a.:
- buikpijn
- opgezette buik
- diarree
- ijlhoofdigheid
- hoofdpijn
- spierpijn
- vermoeidheid
- gewichtsverlies
- bloedarmoede
Glutensensitiviteit zou ook gepaard gaan met een toename van andere auto-immuunziekten. Ook bepaalde vormen van autisme worden hiermee in verband gebracht
Zoals vermeld in het artikel gezondheid begint in de darm, is onze darmwand bekleed met een ‘selectief doorlatend membraan’, genetisch geprogrammeerd om enkel een specifieke selectie van chemicaliën, enzymen, vetten en suikers door te laten in onze bloedbaan.
Dit membraan is opgebouwd uit cellen die met elkaar verbonden zijn via organische bindingen.
Er zijn ongeveer 50 verschillende biologische processen vereist om de cellen van elkaar te scheiden en bepaalde stoffen door te laten.
Bekijk dit als een gesloten deur die je enkel met een 50-stappen pin code kan openen.
Normaal gezien zouden deze deurtjes (cellen) enkel mogen opengaan wanneer er in onze darm een spoor van een nieuw virus of toxine gedetecteerd wordt.
Deze spoorelementen leren ons immuunsysteem hoe het kan vechten tegen deze infectie. (denk aan vaccinatie)
De reactie van ons immuunsysteem zorgt voor een minieme ontsteking van snel voorbijgaande aard, zodat je meestal zelfs niet merkt dat er iets aan de hand was.
We moeten dus zorg dragen voor onze 50-stappen code en voorkomen dat inbrekers de deurtjes in onze cellen zomaar kunnen openbreken.

Slechts een paar 100 jaar geleden en voor sommige leefgemeenschappen veel recenter, werd graan een onderdeel van onze voeding.
Mensen die een typisch ‘Westers’ dieet volgen en eten volgens de ‘traditionele’ voedingspiramide, eten veel brood, pasta, enz… MAAR
Tarwe en andere graansoorten en afgeleide producten bevatten gluten.
Gliadine, een component van gluten, activeert Zonuline (een proteïne) in het darmmembraan.
Zonuline is in staat om op miraculeuze wijze de 50 stappen pin code te kraken en de deurtjes van onze darmwandcellen te openen waardoor alles wat er ook maar enigszins door kan, in onze bloedbaan terecht komt.
Dit kunnen kleine voedseldeeltjes zijn, toxines, bacteriën, maagzuur en ongeveer alles wat eigenlijk bestemd was als afval (stoelgang).
Dit afvalmateriaal wordt opgenomen door het bloed en rondgedragen in het hele lichaam.
Ons immuunsysteem zal op dezelfde manier reageren als op de spoorelementen, alleen zal dat nu op veel grote schaal zijn.
Er ontstaat dus een heftige immuunreactie en ontsteking als gevolg van al dat afval die naar elke hoek van het lichaam wordt gestuurd.
Deze steeds opbouwende ontsteking wordt uiteindelijk chronisch en chronische inflammatie leidt tot allerlei aandoeningen, metabool syndroom, diabetes Type 2, dementie, …
Er wordt gezegd dat 30 tot 40 % van de bevolking glutensensitief is, maar het werk van Dr. Fasano, de leidende onderzoeker op gebied van coeliakie, lekkende darm en de implicaties die dat met zich meebrengt, toont aan dat iedereen glutensensitief is. Bekijk de video in het artikel Gezondheid begint in de darm en indien je verterings- en darmproblemen hebt, raad ik je aan het artikel Keto FODMaP te lezen.
Ook Dr. Perlmutter zegt in onderstaand interview met Dr. Mercola, als je een klinker in je naam hebt … Dus eigenlijk iedereen.
Dr. Perlmutter vertelt dat gluten (gliadine) niet alleen een probleem is van de darm, maar van veel meer, want het geactiveerde eiwit Zonuline kan ook de bloed-hersenbarrière lek maken waardoor proteïnen in de hersenen terechtkomen, waar ze niet thuishoren.
Zijn boek Grain-brain is een aanrader. zie ook het art. Vet, voedsel voor ons brein – smeerolie voor onze hersenen
Bekijk hier het interview door Dr. Mercola
Grain Brain: How Gluten Is Terrorizing You & Your Brain (Part 1) – Dr. David Perlmutter
Bronnen en Studies
- Nutrients 2015, 7(3), 1565-1576 – Effect of Gliadin on Permeability of Intestinal Biopsy Explants from Celiac Disease Patients and Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity
- Gupta, V.K., Kim, M., Bakshi, U. et al. A predictive index for health status using species-level gut microbiome profiling. Nat Commun 11, 4635 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-18476-8
- Drago S, El Asmar R, Di Pierro M, Grazia Clemente M, Tripathi A, Sapone A, Thakar M, Iacono G, Carroccio A, D’Agate C, Not T, Zampini L, Catassi C, Fasano A. Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scand J Gastroenterol. 2006 Apr;41(4):408-19. doi: 10.1080/00365520500235334. PMID: 16635908.
- Fasano A, Fiorentini C, Donelli G, Uzzau S, Kaper JB, Margaretten K, Ding X, Guandalini S, Comstock L, Goldblum SE. Zonula occludens toxin modulates tight junctions through protein kinase C-dependent actin reorganization, in vitro. J Clin Invest. 1995 Aug;96(2):710-20. doi: 10.1172/JCI118114. PMID: 7635964; PMCID: PMC185254.
- Hollon J, Puppa EL, Greenwald B, Goldberg E, Guerrerio A, Fasano A. Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity. Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1565-76. doi: 10.3390/nu7031565. PMID: 25734566; PMCID: PMC4377866.
- Vajro P, Paolella G, Fasano A. Microbiota and gut-liver axis: their influences on obesity and obesity-related liver disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2013 May;56(5):461-8. doi: 10.1097/MPG.0b013e318284abb5. PMID: 23287807; PMCID: PMC3637398.
- Fasano A. All disease begins in the (leaky) gut: role of zonulin-mediated gut permeability in the pathogenesis of some chronic inflammatory diseases. F1000Res. 2020 Jan 31;9:F1000 Faculty Rev-69. doi: 10.12688/f1000research.20510.1. PMID: 32051759; PMCID: PMC6996528.
- Craig Sturgeon & Alessio Fasano (2016) Zonulin, a regulator of epithelial and endothelial barrier functions, and its involvement in chronic inflammatory diseases, Tissue Barriers, 4:4, DOI: 10.1080/21688370.2016.1251384
- Fasano A, Shea-Donohue T. Mechanisms of disease: the role of intestinal barrier function in the pathogenesis of gastrointestinal autoimmune diseases. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2005 Sep;2(9):416-22. doi: 10.1038/ncpgasthep0259. PMID: 16265432.
- Watts T, Berti I, Sapone A, Gerarduzzi T, Not T, Zielke R, Fasano A. Role of the intestinal tight junction modulator zonulin in the pathogenesis of type I diabetes in BB diabetic-prone rats. Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Feb 22;102(8):2916-21. doi: 10.1073/pnas.0500178102. Epub 2005 Feb 14. PMID: 15710870; PMCID: PMC549484.
- Fasano A. Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Physiol Rev. 2011 Jan;91(1):151-75. doi: 10.1152/physrev.00003.2008. PMID: 21248165.
interessante websites
- Website Dr. Perlmutter – https://www.drperlmutter.com/study/effect-gliadin-permeability-intestinal-biopsy-explants-celiac-disease-patients-patients-non-celiac-gluten-sensitivity/
- Vlaamse Coelakievereniging vzw – www.coelakie.be
- Medical news today – Why a low-gluten diet may benefit everyone – art. en – The gut microbiome: How does it affect our health?