Glucose en insuline – test en bloedwaarden

insuline resistentie deel 3 test en bloedwaarden

Pre-diabetes en Diabetes Type 2
Hyperglycemie en hyperinsulinemie

Insulineresistentie DEEL 3

TEST EN BLOEDWAARDEN

Hoe testen ?

De huidige gangbare testen zijn:

# OGTT

een orale glucose tolerantietest waarbij een dosis glucose wordt toegediend en in de daaropvolgende periode (60min. en 120 min.)de reactie van de bloedsuiker wordt gecontroleerd.

Indien men hierbij niet de insuline meet, heeft deze test heel weinig waarde.

# HbA1C

een bloedcontrole waarbij de HbA1C waarde wordt weergegeven, een test die de gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden weergeeft.

Glucose bindt zich met hemoglobine. Onze rode bloedcellen vernieuwen elke 3 maanden en deze test toont de ‘versuikering’ (glycatie) aan van de bloedcellen over die periode. Een verhoogde score is een indicator van insulineresistentie, pre-diabetes en diabetes type 2.
Echter zijn er andere zaken waar rekening moet mee gehouden worden, o.a. een snellere turnover van de rode bloedcellen, grotere of kleinere rode bloedcellen als gevolg van andere zaken, waardoor een vertekend beeld verkregen wordt, …

Nuchtere glucose en HbA1c zijn allebei metingen van bloedglucose. Bij een groot aantal mensen zijn nuchtere glucose en HbA1c echter normaal omdat gevaarlijk hoge insulineniveaus ze onder controle houden.
De onderzoeker die de verbazingwekkende reikwijdte hiervan ontdekte, was Joseph Kraft, MD, die deze bevindingen optekende in zijn boek “Diabetes Epidemic & You

meer hierover lees je in deel 5 – The Kraft Test

# triglyceriden

een verhoogde waarde van triglyceriden kan een aanwijzing zijn van insulineresistentie.

Echter zijn triglyceriden heel variabel en schommelen de waarden dus heel hard afhankelijk van het aantal uren dat je gevast hebt. Het is dus zeker aan te raden om minimum 12u te vasten voor je een bloedafname laat doen.

WAT IS DAN WEL EEN GOEDE MANIER?

# KRAFT test

een OGTT met meerdere insulinemetingen over een langere periode (5u) die de respons op glucose-inname volgen

lees meer in Kraft & Crofts – insulineresistentie en hyperinsulinemie

# HOMA-IR

een nuchtere bloedcontrole waarbij niet alleen de bloedsuiker maar ook insuline en /of C-peptide gemeten wordt, is een betere marker voor insulineresistentie.

Beide tests beoordelen de aanmaak en het gebruik van insuline door het lichaam.

Zoals je reeds kon lezen in Deel 2, is het best mogelijk om een normale nuchtere bloedglucose waarde te hebben, maar een verhoogde insuline waarde omdat je lichaam steeds ongevoeliger wordt voor insuline en je er dus steeds meer van nodig hebt om glucose naar de cellen te transporteren. (insulineresistentie)

Al is een nuchtere insulinetest is niet zo informatief als een volledige Kraft-test, het biedt alleszins een veel betere momentopname van je metabole toestand dan enkel nuchtere bloedglucose of HbA1c en zou misschien als een standaard, niet als optionele test moeten worden beschouwd.

Met zowel de nuchtere glucose als nuchtere insuline waarde, kan de HOMA – IR score worden berekend.

HOMA – IR (Homeostatic Model Assesment of Insuline Resistance)

De HOMA – IR meet hoe hard het lichaam werkt om die relatieve standvastigheid en evenwicht te behouden.

Deze HOMA – IR score kan ook vroegtijdig (het voorstadium van) insulineresistentie opsporen, dus voor er echt schade is aangebracht.

Met een nuchtere glucose en insulinewaarde kan er dus wel al een beter beeld geschetst worden van de situatie, maar deze cijfers los van mekaar bekijken, schept dus zeker niet altijd een correct beeld.

Een berekende HOMA-IR score geeft een beter beeld.

Jammer genoeg zijn veel artsen hiervan niet op de hoogte en wordt het insuline gehalte bij een (standaard) bloedafname niet eens aangevraagd. Laat staan dat er dus een HOMA – IR score zou bepaald worden.

# HOMA 2 – IR : het ge-update HOMA-IR model

Met de nuchtere glycemie, de nuchtere insulinemie, het C-peptide en het ge-update computermodel: Homeostatic Model Assessment-2 (HOMA-2 calculator) wordt de geschatte insulinesensitiviteit (%S), de steady state β-cell function (%B) en de insulineresistentie (IR) berekend.

# C-peptide

Een C-peptidetest wordt vaak gedaan om onderscheid te maken tussen type 1 en type 2 diabetes.

C-peptide is een bijproduct/overblijfsel van de aanmaak van insuline door de alvleesklier.

De niveaus kunnen aangeven hoeveel insuline de alvleesklier aanmaakt en of dat er eigenlijk nog insuline wordt aangemaakt.

C-peptideniveaus bij diabetes type 2 kunnen normaal of verhoogd zijn. (insuline resistentie)

C-peptide bij diabetes type 1 is laag of niet aanwezig.

Bij gevorderde diabetes Type 2 kunnen de C-peptide waardes ook verlaagd zijn. (insuline deficiëntie)

C-peptide is dus een meting van de insulinesecretie (IR) maar niet van de insuline activiteit.

Gezien het C-peptide langer in het bloed aanwezig blijft en minder onderhevig is aan schommelingen is het meer geschikt voor de berekening van de β-cel activiteit en dus de insulinesecretie.

Voor insuline sensitiviteit is de nuchtere insuline waarde verkieslijk.

meer hierover in HOMA-IR SCORE – het insulineresistentie model

lees ook de andere artikels uit de insulineresistentie reeks

referenties

  • Gutch, M., Kumar, S., Razi, S. M., Gupta, K. K., & Gupta, A. (2015). Assessment of insulin sensitivity/resistance. Indian journal of endocrinology and metabolism19(1), 160–164. https://doi.org/10.4103/2230-8210.146874
  • Lima L. (2017). Subclinical Diabetes. Anais da Academia Brasileira de Ciencias89(1 Suppl 0), 591–614. https://doi.org/10.1590/0001-3765201720160394

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven