KETO TEGEN HET CORONAVIRUS?
Kun je je immuunsysteem een boost geven om COVID-19 te bestrijden?
Dit is de vraag waar iedereen aan denkt nu we met deze wereldwijde crisis worden geconfronteerd. Kunnen we de schade door dit coronavirus voorkomen of beperken?
Van vitamine C tot essentiële olie tot fytotherapie, tot zelfs het eten van 2 appels per maaltijd om ons immuunsysteem te boosten. We worden met alle mogelijke claims en goed bedoeld advies rond de oren geslingerd, maar hoe weten we welke van deze aanbevelingen effectief zijn en of ze überhaupt ook echt werken?
Een heel moeilijke vraag waarop niet echt een antwoord te geven valt omdat het immuunsysteem een ingewikkeld systeem is dat afhangt van verschillende componenten en omdat je een gebroken immuunsysteem ook niet in één twee drie herstelt.
Leeftijd en onderliggende aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk verhogen het risico op ernstige symptomen met mogelijk de dood tot gevolg.
Het is inmiddels een feit dat het coronavirus niet vandaag op morgen zal verdwenen zijn.
Mogelijks ben je er al mee in aanraking geweest, maar had je geen of slechts milde symptomen. Er rijst zo stilaan het vermoeden dat er veel meer infecties zijn (geweest) zelfs voor het corona virus het grote nieuws haalde.
Dit wil ook zeggen dat het virus zich mogelijks al veel eerder verspreid heeft dan we vermoedden.
art uit de Financial Times – 24/03/2020
Coronavirus may have infected half of UK population – Oxford study
Uit het artikel van CGTN (China Global Television Network)
Dr. Giuseppe Remuzzi, directeur van het Mario Negri Instituut voor Farmacologisch Onderzoek in Italië, zei dat hij van de landelijke huisartsen in de regio Lombardije hoorde dat “ze zich herinneren dat ze een zeer vreemde longontsteking hebben gezien, zeer ernstig, vooral bij ouderen in december en zelfs november.”
“Dit betekent dat het virus circuleerde, tenminste in de noordelijke regio van Lombardije, en voordat we op de hoogte waren van deze uitbraak in China,” vertelde hij NPR.
Als het virus straks verdwijnt, zal het meer dan waarschijnlijk terugkomen.
Marc Van Ranst
Ook viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat het gaat om een virus en dat een virus ook seizoensgebonden is. Zelfs als het dus nu zou verdwijnen, is het hoogstwaarschijnlijk dat het volgende jaar terugkeert. (2)
Vroeg of laat zal iedereen er mee te maken krijgen en de ene zal ergere symptomen ervaren dan de andere.
Zoals ik al eerder deze week via Facebook deelde, zijn de 4 grootste bijkomende risicofactoren in volgorde van hoog naar laag :
- Hypertensie (hoge bloeddruk)
- Diabetes (insulineresistentie)
- Hart – en vaatziekte
- Longaandoeningen
Volgens een onderzoek naar de uitbraak van het coronavirus in Wuhan, China, lopen de mensen met deze onderliggende aandoeningen een hoger risico en worden bij hen de ernstigste ziektebeelden gezien. (4)(5)
Een andere studie waarin degenen die aan de ziekte stierven werden vergeleken, vond dezelfde associaties. Hoewel er natuurlijk ook andere onderliggende factoren kunnen zijn, lijkt het consistent dat dit de top is wat betreft omstandigheden die een hoger risico definiëren.
Het andere verhoogde risico is natuurlijk de toenemende leeftijd.
Diabetes is de op één na meest voorkomende aandoening die verband houdt met ernstige gevallen en sterfgevallen van het coronavirus. (4)(5)
We weten uit eerdere gegevens dat een verhoogde bloedsuikerspiegel mensen vatbaar maakt voor infecties. Verhoogde bloedsuikers verstoren ook direct de werking van immuuncellen. Tijdens de SARS-epidemie in 2003 waren de bloedglucosespiegels zelfs een onafhankelijke risicofactor voor overlijden.
Terwijl de meest gangbare behandelingen medicijnen promoten voor de controle van de bloedsuikerspiegel, tonen talrijke onderzoeken aan dat een koolhydraatarm / ketogeen dieet één van de krachtigste manieren is om de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen en te houden en zelfs diabetes type 2 om te keren.(9)(12)(13)(14) lees meer in Keto, veel meer dan gewichtsverlies
Het Keto dieet, waarbij vet als brandstof voor energie wordt gebruikt, zou ook resulteren in verminderde productie van koolstofdioxide en dus bijdragen tot een makkelijkere ademhaling. (9)
Ook zou het symptomen van de griep kunnen verlichten doordat het de Gamma Delta T-cellen in de longen activeert wanneer het griepvirus in de buurt is. (15) lees meer in Keto beschermend tegen griep?
Ouderen zouden het meest kwetsbaar zijn, mede doordat zij veelal onderliggende kwalen hebben en een verminderd immuunsysteem.
Maar niet alleen de oudere leeftijd, ook jonge mensen met bovenvermelde aandoeningen, een verzwakt immuunsysteem en ook kinderen zijn kwetsbaar, wel eigenlijk, iedereen dus.
Zoals bij vele zaken wordt ook hier alweer duidelijk dat de zogezegde welvaartsziektes, m.a.w. de metabole aandoeningen zoals insulineresistentie en diabetes Type 2, obesitas, enz…, een ‘dodelijke’ bedreiging voor de mensheid vormen.
Bekijk het interview met Dr. Malhorta
Het ding is ook dat we nu in de acute fase van corona zitten en dat er heel veel besmettingen zijn en jammer genoeg ook heel veel slachtoffers vallen.
Ons huidig ziekenzorgsysteem kan deze crisissituatie niet aan!
We waren hier niet op voorbereid! Niemand was hierop voorbereid!
Corona zal niet zomaar verdwijnen. Het gaat niet zomaar vanzelf weg.(6)(7)
Er wordt wel degelijk verwacht dat binnen x-aantal maanden iedereen met het virus zal te maken krijgen.
De quarantaine heeft de bedoeling om de besmettingen zo veel mogelijk te beperken en tijd te rekken tot er een betere behandeling en eventueel vaccin voorhanden is.
Dit zal echter nog maanden duren terwijl met cocktails van (gekende) medicijnen acuut geprobeerd wordt om dierbare levens te redden.
Hoeveel maanden is niet te voorspellen.
Corona verspreidt zich als een lopend vuur
Het is als een hevige bosbrand die we in allerijl trachten te blussen, maar er is veel water en mankracht tekort en de hevige bosbrand loopt verder uit.
Uiteindelijk zullen we het onder controle krijgen, maar de schade die inmiddels is aangericht en geleden, zal niet te overzien zijn en het vuur zal nog lang maandenlang nasmeulen.
Dit is ook de reden dat de quarantaine zo belangrijk is. We moeten dus nu vooral proberen om niet alleen onszelf, maar iedereen rondom ons te beschermen door afstand te houden, te zorgen voor een goede handhygiëne, enz…
Het enige positieve is dat er in de hele wereld nog nooit zo concreet is samengewerkt om als één team, één verenigde macht, samen tot een oplossing te komen.
Wat kan je zelf doen?
Ondertussen kan jij, bovenop het respecteren van de regels van de quarantaine, ook effectief zelf iets aan je gezondheidstoestand doen door je levensstijl aan te pakken.
Pak je voeding aan en schrap ‘suikers’ en bewerkte koolhydraten zo veel mogelijk uit je eetpatroon. Zo hou je je bloedglucose beter onder controle en voorkom je insulinepieken die uiteindelijk tot insulineresistentie en diabetes type 2 leiden.
Er is ook meer dan bewijs genoeg dat insulineresistentie op zich ook leidt tot vele andere chronische aandoeningen, metabool syndroom, maar ook dat het een rol speelt bij andere aandoeningen zoals Alzheimer, ADHD, enz … om er maar een paar te noemen.
We worden nu meer dan ooit met supplementen rond de oren geslingerd en plots zouden we per maaltijd ook 2 appels moeten eten omdat daar een ‘stofje’ zou inzitten dat ons op miraculeuze wijze zou beschermen. Het gaat hier over ‘Floretine’ die zich vooral in de schil van appels bevindt. Deze stof zit trouwens ook in aardbeien. Floretine is in de Europese Unie zonder gebruiksbeperking toegelaten als aromastof in of op levensmiddelen. Het is een smaakversterker die aan levensmiddelen een zoete smaak verleent bij een laag suikergehalte. Floretine, het aglycon van floridzine, is dus eveneens een zoetstof. Florentine behoort tot de groep van flavonoïden.
Flavonoïden dragen ook in belangrijke mate bij aan de smaak van voedingsmiddelen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een grote invloed op de kleur en het aroma van rode wijn.
Ze behoren dus tot de groep van de antioxidanten. En die zouden beschermend werken.
Alleen moet je van deze voedingsmiddelen vaak zo’n enorme hoeveelheid eten om voldoende van die ‘speciale’ stof binnen te krijgen, dat het in sommige gevallen meer negatieve gevolgen op een ander vlak teweeg brengt dan positieve op het vlak waarvoor je ze in de eerste plaats zou moeten eten.
Een mooi voorbeeldje is deze tweet van Dr. Ken Berry
Het gaat hem echter niet zozeer over eet nu plots meer dit of dat.
De boodschap is EET GEZOND(ER)!
Iedereen gaat dus massaal aan de supplementen, vooral vitamine C wordt massaal ingeslagen.
Maar heeft dit wel nut?
Soms wegen de potentiële voordelen ook niet op tegen de mogelijke nadelen. Vaak zijn er veel hogere dosissen nodig dan in de meeste ‘over de toonbank’ supplementen zit.
Je krijgt dus met dat pilletje absoluut niet de hoeveelheid binnen die nodig is om effect te zien. Sommige supplementen kunnen zelfs schadelijk zijn als je niet de dosis respecteert of als je bepaalde medicijnen neemt, kunnen supplementen de werking van je medicijnen remmen of juist verhogen.
Consulteer daarom ook steeds je arts als je medicijnen neemt en een supplement wil starten.
Nog 3 belangrijke zaken ivm supplementen
1) Informeer je eerst goed
Zorg dat je weet wat je neemt en doe het nodige opzoekingswerk. Vooral als je medicijnen neemt. Het motto ‘baat het niet, het schaadt ook niet’ gaat niet altijd op als het supplementen betreft.
2) Kies supplementen van farmaceutische kwaliteit met een correcte dosis
Over de toonbank supplementen die je hetzij in de winkel, hetzij online, ergens tussen de wattenstaafjes en tandpasta vindt, zijn niet aan te raden. Het is vaak de synthetische vorm en dus meestal niet de best opneembare vorm. M.a.w. je lichaam kan er weinig mee doen. Zorg dat je dus een supplement van een goede kwaliteit koopt, met de juiste dosering en in de juiste vorm (natuurlijk waar mogelijk) voor de hoogst mogelijke opname.
3) Supplementen zijn geen vervanging van gezonde voeding
Supplementen zijn zoals de naam het zegt, een toevoeging. Ze zijn bedoelt als extra ondersteuning en niet als vervanging. Je kan dus niet verwachten dat ze wonderen gaan verrichten als je je lichaam niet op correcte manier voedt en verzorgt.
you can’t out-supplement a bad diet!

Een voorbeeldje?
Wist je dat je Vitamine C supplement lang niet zo goed wordt opgenomen als je daarbij ook suikers (koolhydraten) eet?
De opname van vitamine C wordt namelijk belemmerd door koolhydraten.
In de darmen concurreert vitamine C met glucose voor opname.
Ironisch genoeg bevatten veel vitamine C-producten en voedingsmiddelen met toegevoegde vitamine C ook toegevoegde suikers. Dus het consumeren van bewerkte suikerrijke / koolhydraatrijke voedingsmiddelen, tarwe, brood, pasta, junkfood, snoep, … kan resulteren in lagere absorptie van vitamine C. (10)(11)
Dat is meteen ook de reden dat wie een koolhydraatarm/ketogeen of zelfs carnivoor dieet volgt, minder nood heeft aan (extra) vitamine C.
Vind jij in deze tijd van corona trouwens nog een Vitamine C supplement bij de apotheek of in de winkel?
Jezelf beschermen doe je dus in de eerste plaats door zorg te dragen voor je lichaam en een goede gezondheid in stand te houden of terug te krijgen en op die manier jezelf te wapenen tegen de gevolgen van een mogelijke besmetting.
Het gaat er hem dus om dat je in een zo gezond mogelijke toestand verkeerd en dat je een sterk immuunsysteem opbouwt en/ of behoudt.
Dat doe je niet zomaar op één twee drie met één of ander supplement. Supplementen werpen vaak pas na maanden hun vruchten af.
Niet dat het niet ondersteunend zal werken, maar als je niet eerst de basis aanpakt, dan is dat als dweilen met de kraan open.
Om je gezondheid aan te pakken moet je je levensstijl aanpakken en dat begint in de eerste plaats met voeding! Het woord zegt het zelf : VOEDING!
Dat is waar je je lichaam mee voedt! De keuze is aan jou of je dat doet met nutriëntrijk echt voedsel waar je lichaam ook daadwerkelijk iets mee kan doen, zoals eiwitten en vetten. Dit zijn bouwstenen die levensnoodzakelijk zijn!
Koolhydraten hebben buiten het feit dat ze energie kunnen aanleveren, geen enkele functie. Ze zijn niet-essentieel, niet van levensbelang! We hebben ze niet nodig!
lees er meer over in Macro’s en Micro’s
MIJN TIPS
- Eet echt onbewerkte voeding en vermijd suikers en geraffineerde koolhydraten
- Zorg voor een goede handhygiëne
- Respecteer de quarantaine en houd afstand
- Beweging en een kwartiertje per dag in de zon
- Drink voldoende water zodat je gehydrateerd blijft, of beter nog huisgemaakte bottenbouillon
Als je je voeding hebt aangepakt, dan kunnen (sommige) supplementen wel extra ondersteuning bieden. Moet je dan een hele resem aan supplementen nemen? Neen, maar er zijn wel een paar heel belangrijke die nuttig zijn voor iedereen.
SUPPLEMENTEN
# Vitamine D3 (bijna iedereen heeft een tekort aan vit D)
# Vitamine C (biedt extra ondersteuning)
# Magnesium (veel mensen hebben baat bij een magnesiumsupplement)
En iets waar ik bij de mensen die ik coach altijd op hamer, de allerbelangrijkste, in het bijzonder bij een Ketogeen/koolhydraatarm dieet is eigenlijk geen ‘echt’ supplement. Het is een levensnoodzakelijk micronutriënt dat door veel mensen ten onrechte gemeden wordt.
# Natrium (ZOUT) en dat zullen de mensen die ik coach wel geweten hebben, omdat ik het keer op keer herhaal, tot vervelens toe misschien maar NATRIUM is een essentieel mineraal die ons lichaam nodig heeft! We kunnen het NIET zelf aanmaken en het moet uit onze voeding komen.
Natrium, kalium, calcium en magnesium zijn heel belangrijke micronutriënten.
De perfecte bron voor je dagelijkse dosis is zelfgemaakte bottenbouillon.
Check het recept hier en ontdek waarom.
Lees meer over Micronutriënten en Nutritionele Ketose
Levensstijl is veel meer dan voeding alleen!
Stress, slaap, mindset, enz… spelen een belangrijke rol.
Lees meer in De Keto levensstijl
Ken je de gevaren van hoge bloedsuiker, insulineresistentie en insulinedeficiëntie? Hou de pagina en je mailbox in het oog, want deze artikels volgen eerstdaags.
Wil je dus je gezondheid terug in eigen handen nemen, een betere controle over je bloedglucose, diabetes type 2 omkeren, gewicht verliezen en daarmee metabole aandoeningen omkeren, meer energie, betere slaap, meer weerstand en dus een sterker immuunsysteem?
Ben je klaar om je levensstijl aan te pakken?
Dan help ik je graag op de goede weg!
Bekijk de coachingtrajecten op de site en neem contact met me op.
Samen gaan we ervoor!

bronnen en referenties
- https://news.cgtn.com/news/2020-03-22/Coronavirus-may-have-existed-in-Italy-since-November-local-researcher-P4i2As2OAg/index.html
- https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/24/marc-van-ranst-de-ochtend/
- https://www.ft.com/coronavirus-latest
- https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30566-3/fulltext
- Int J Infect Dis. 2020 Mar 12. pii: S1201-9712(20)30136-3. doi: 10.1016/j.ijid.2020.03.017 – Prevalence of comorbidities in the novel Wuhan coronavirus (COVID-19) infection: a systematic review and meta-analysis. Yang J, Zheng Y, Gou X et al.
- https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
- https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56
- Dancer RCA, Parekh D, Lax S, et alVitamin D deficiency contributes directly to the acute respiratory distress syndrome (ARDS)Thorax 2015;70:617-624. https://thorax.bmj.com/content/70/7/617
- Alessandro, R., Gerardo, B., Alessandra, L. et al. Effects of Twenty Days of the Ketogenic Diet on Metabolic and Respiratory Parameters in Healthy Subjects. Lung 193, 939–945 (2015). https://doi.org/10.1007/s00408-015-9806-7https://link.springer.com/article/10.1007/s00408-015-9806-7
- Lykkesfeldt J, Michels AJ, Frei B. Vitamin C. Adv Nutr. 2014;5(1):16–18. Published 2014 Jan 1. doi:10.3945/an.113.005157
- Padayatty SJ, Levine M. Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Dis. 2016;22(6):463–493. doi:10.1111/odi.12446
- Snorgaard O, Poulsen GM, Andersen HK, et alSystematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetesBMJ Open Diabetes Research and Care 2017;5:e000354. doi: 10.1136/bmjdrc-2016-000354
- Bruci A, Tuccinardi D, Tozzi R, et al. Very Low-Calorie Ketogenic Diet: A Safe and Effective Tool for Weight Loss in Patients With Obesity and Mild Kidney Failure. Nutrients. 2020;12(2):333. Published 2020 Jan 27. doi:10.3390/nu12020333
- Esther J van Zuuren, Zbys Fedorowicz, Ton Kuijpers, Hanno Pijl, Effects of low-carbohydrate- compared with low-fat-diet interventions on metabolic control in people with type 2 diabetes: a systematic review including GRADE assessments, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 2, August 2018, Pages 300–331, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy096
- https://immunology.sciencemag.org/content/4/41/eaav2026