Eieren zijn Moeder Natuur ’s Superfood!
Eieren zijn één van de meest nutriëntrijke voedingsmiddelen die je kan eten en er zijn heel wat redenen om ze op te nemen in je eetpatroon.
Eieren werden, net zoals (onbewerkt) vlees, kokosolie, enz… onterecht gedemoniseerd om allerlei redenen, waaronder het feit dat ze negatieve invloed zouden hebben op cholesterol en zo het risico op hart- en vaatziekten zouden verhogen. (37)
Eerst waren ze goed, dan weer slecht, dan weer goed, … wat zal het nu zijn???
Al die tegenstrijdige info maakt het er voor de consument niet makkelijker op, dus krijg ik tijdens de coachings ook vaak vragen waar ik in dit artikel graag verder op in ga, en enige verduidelijking wil geven.
Zit je dus nog met ei? Dan hoop ik dat met dit artikel je vragen over eieren misschien eindelijk beantwoord worden, en je zonder zorgen kan genieten van een heerlijk hard gekookt eitje, een omelet of een spiegeleitje.
DE MEEST GESTELDE VRAGEN
- Zijn al die eieren niet slecht voor mijn cholesterol?
- Hoeveel eieren mag ik eten?
- Zijn eieren een goede bron van proteïne?
- Zijn eieren eigenlijk wel gezond?
- Eet ik beter alleen het eiwit?
- Kan ik allergisch zijn voor eieren?
- Eet je ze best rauw, hard gekookt of zacht gekookt?
- Maakt het uit welke eieren ik koop?
ZIJN EIEREN SLECHT VOOR CHOLESTEROL?
Eieren, cholesterol en vet.
Eieren bevatten inderdaad veel cholesterol, althans de dooier bevat veel cholesterol.
Eidooiers zijn berucht vanwege het feit dat ze een van de hoogste gehaltes van cholesterol bevatten van alle voedingsmiddelen die we eten (ongeveer 213 milligram per dooier), een kenmerk waarvan men ooit dacht dat dit het risico op hart- en vaatziekten verhoogde.
Recentere studies tonen echter aan dat grote hoeveelheden cholesterol in de voeding in het algemeen (en hoge consumptie van eieren in het bijzonder) niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met een hoog cholesterolgehalte of een verhoogd risico op hartaandoeningen.
Wanneer er onvoldoende vet (cholesterol) uit onze voeding komt, zal ons lichaam zelf extra aanmaken want cholesterol is van essentieel belang voor ons lichaam.
lees er meer over in De Cholesterol Mythe
Komt er voldoende uit de voeding, dan zal ons lichaam dit uitbalanceren door zelf minder aan te maken. (1)(2)(3)(4)
Meer nog, veel studies tonen aan dat eieren het cholesterol profiel verbeteren.
Ze verhogen de HDL (goede) cholesterol en zouden de kleine (slechte of versuikerde) LDL partikels veranderen in de grotere (fluffy of betere) partikels. (7) (9) (15) (17) (18) (19)
Eieren en hartziektes
Er zijn heel wat studies die de consumptie van eieren en het risico op hart- en vaatziekten onderzochten.
Veel van deze studies zijn observatie studies, waarbij een grote groep mensen over een periode van enkele jaren gevolgd werden.
De onderzoekers gebruiken statistieken om te determineren of bepaalde gewoontes, zoals eetgewoontes, beweging, enz… gelinkt zijn aan een hoger of lager risico voor de ontwikkeling van bepaalde ziektes.
Deze studies toonden steeds weer aan dat mensen die eieren (het hele ei) eten niet meer risico lopen op hartziekte dan zij die geen eieren eten. Sterker nog, er zijn zelfs studies die een verlaagd risico op hartinfarct aantonen. (18) (20)
In een gecontroleerde studie van mensen met Diabetes Type 2, toonden de consumptie van 2 eieren per dag gedurende 6 dagen per week, over een periode van 3 maanden, geen significante wijziging in het vetzuurprofiel van de patiënten. (21)
Dat ook de rest van de voeding een rol speelt, staat buiten kijf.
Bij een koolhydraatarm of ketogeen dieet, wat trouwens het beste dieet is voor mensen met Diabetest Type 2, leidt de consumptie van eieren tot een verlaagd risico op hart- en vaatziekte. (22)
Lees er meer over in Cholesterol en hartziekte
HOEVEEL EIEREN MAG JE ETEN?
Ik zou zeggen, als je er niet allergisch voor bent, zoveel als je wil, maar laat het ons houden op een gemiddelde van 2 à 3 per dag …
Onderzoek toont aan dat het eten van 3 hele eieren per dag niet alleen de HDL (goede) cholesterol verhoogt en bijdraagt aan meer ‘fluffy’ LDL partikels. Het zou ook insulineresistentie verlagen bij mensen met metabool syndroom. (22) (23) (5)
Bovendien zijn eieren zo nutriëntrijk, dat ze heel vullend zijn en dus hoog scoren op gebied van verzadiging.
Onderzoek toont eveneens aan dat het eten van eieren bij het ontbijt leidt tot vermindering van de totale calorie-inname per dag. (29)
In nog een andere studie werden zwaarlijvige of obese vrouwen opgedeeld in twee groepen en kregen een caloriebeperkt dieet voorgeschreven.
Eén groep kreeg bagels als ontbijt en de andere groep 2 eieren. (340 kcal)
Na 8 weken werd de resultaten vergeleken.
De groep die de eieren als ontbijt kreeg, had in vergelijking met de groep die de bagels at:
- 65 % meer lichaamsgewicht verloren
- 34% meer cm verloren rond de taille
- 16% meer lichaamsvet verloren
Ook hier is duidelijk dat alhoewel ze hetzelfde aantal kcal aten, ook de bron of het soort voeding die de calorieën aanlevert van uiterst belang is.
Eieren zijn één van de gezondste en nutriënt-rijkste voedingsmiddelen die je kan eten en je wordt er helemaal niet dik van! In tegendeel zelfs, eieren kunnen helpen met gewichtsverlies.(30)
Zijn eieren een goede bron van proteïne?

Proteïne in eieren en proteïne beschikbaarheid
Proteïnen zijn de bouwstenen van ons lichaam voor zowel structurele als functionele doeleinden.
Proteïnen zijn zelf opgebouwd uit een keten van aminozuren.
Ons lichaam gebruikt deze 21 aminozuren voor de bouw van zijn eigen proteïnen, maar er zijn er daarvan 9 die essentieel zijn. Dat wil zeggen dat ons lichaam deze 9 niet zelf kan aanmaken en we ze dus op één andere manier uit onze voeding moeten halen.
De kwaliteit van een proteïne wordt bepaald door de hoeveelheid en de verhouding van deze 9 essentiële aminozuren.
Een proteïne die alle 9 essentiële aminozuren wordt een complete proteïne genoemd, maar ook de verhouding van deze aminozuren is bepalend voor de manier en snelheid waarmee deze opgenomen worden door ons lichaam.
We spreken over hoog-biologisch beschikbare en laag-biologisch beschikbare proteïnen.
De biologische beschikbaarheid is dus een maatstaf voor de kwaliteit van de proteïne.
Eieren zijn één van de beste bronnen van proteïnen in onze voeding met een perfecte score van 100. (35)(36)(65)
Vandaar ook dat de biologische beschikbaarheid van proteïnen vaak vergeleken wordt met die van eieren.
lees meer in Macronutriënten en Micronutriënten
Eieren zijn SUPERFOOD!
Ze bevatten alle nodige voedingsstoffen om van een enkele cel uit te groeien tot een kuiken.
Ze zitten boordevol met hoog kwalitatief eiwit, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en sporenelementen.
Eén groot ei levert ongeveer 77 calorieën en bevat ongeveer 5 gram vet, 6 gram proteïne (met alle 9 essentiële aminozuren) en een verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten.
Eieren zijn een goede bron van ijzer, fosfor, selenium, vitamine A, B12, B2 en B5 en andere.
Eieren zijn rijk aan choline
Eieren (de dooier) bevat ongeveer 113 mg choline.
Choline is een heel belangrijke nutriënt voor een goede hersenfunctie en helpt bij vermindering van ontstekingen.
Alhoewel ons lichaam wel beperkt choline kan aanmaken, is dit meestal niet voldoende en moet het grootste deel uit onze voeding komen.
Dit maakt van choline een essentieel nutriënt, wat wil zeggen dat het noodzakelijk is voor het vervullen van vitale functies zoals celstructuur, cel signalisatie, vettransport, DNA synthese, een gezond zenuwstelsel, spierbeweging, het reguleren van de hartslag, … kortom onze algehele gezondheid.
Choline is geen vitamine en ook geen mineraal.
Het is een wateroplosbare component die vaak gegroepeerd wordt bij de B vitamines omwille van de gelijkenissen. (41)
Vanwege de grote betrokkenheid van choline in het menselijk metabolisme, is het aannemelijk dat een choline-tekort een invloed heeft op leveraandoeningen, atherosclerose en mogelijks ook op neurologische aandoeningen.
Eieren en vlees zijn de rijkste bronnen van choline. (26)(33)(34)(50)
Hoewel een tekort zelden voorkomt, zijn er mensen die een hoger risico lopen.
Tot deze risicogroep behoren : duursporters, zwangere vrouwen en vrouwen in post-menopauze. (43) (44) (47) (48) (49)
Hoge alcoholinname kan ook een tekort veroorzaken. (45)(46)
Eén ei levert ongeveer 20 à 25 % van de dagelijkse behoefte van choline aan.
Eet je dus 2 eitjes per dag, dan heb je al de helft van de aanbevolen hoeveelheid naar binnen.
Andere zeer rijke bronnen van choline zijn rundslever en kippenlever. (50)
Eieren zijn rijk aan Luteïne en Zeaxanthine
Eieren zijn ook bijzonder hoog in luteïne en zeaxanthine, twee anti-oxidanten die onze ogen beschermen tegen schadelijk zonlicht en het risico op oogziektes zoals maculaire degeneratie en cataract tegengaan. (11) (12) (14) (24) (25) (40)
Luteïne is ook terug te vinden in planten, maar eieren zijn er rijkere bron en het type luteïne uit eieren wordt door ons lichaam ook veel beter opgenomen.
In een studie waarbij eigeel gesupplementeerd werd à rato van 1,3 eigelen per dag gedurende een periode van 4,5 week, resulteerde in een stijging van de bloedgehaltes van luteïne met 28 – 50% en zeaxanthine met 114 – 142%. (14)
Als je beslist om eieren toe te voegen aan je (dagelijks) eetpatroon, dan doe je er goed aan om te kiezen voor eitjes van hennen met vrije uitloop of omega-3 verrijkte eieren. Onderzoek toont aan dat deze (net zoals bij grasgevoerd vlees of wilde vis het geval is) veel nutriëntrijker zijn. (31) (32)
Zorg er ook voor dat je het hele ei eet en niet enkel het eiwit.
Alles in de natuur komt in een samengesteld pakketje. Als je aan dat pakketje bepaalde zaken gaat onttrekken, dan werkt het niet zoals voorzien.
Je krijgt teveel van het ene en te weinig van het andere.
Realiseer je dus dat één bestanddeel op zich zijn werking totaal kan verliezen of een depletie van een ander element kan veroorzaken.
Eet ik beter alleen het eiwit?

Waarom je beter het hele ei eet en niet enkel eiwit.
Eidooiers worden door de fitnessgoeroes afgeschreven als dikmakers en dus door veel fitnessfanaten gemeden als de pest. Zij eten enkel het eiwit, oftewel het proteïnegedeelte van het ei.
Ja, de eigelen bevatten meer calorieën, cholesterol en vet, maar ze bevatten ook de meeste voedingsstoffen!
De eiwitten in eiwitten (ik weet het, het klinkt een beetje vreemd) zijn ook niet even voedzaam als je zonder de eidooier eet.
De dooier zorgt voor een uitgebalanceerd aminozuurprofiel, wat ervoor zorgt dat de eiwitten in het eiwit (daar gaan we weer) beter geabsorbeerd wordt in ons lichaam.
Het vet in de dooier zorgt voor de opname van de ‘vetoplosbare’ vitamines. (39)
Eiwit is het cytoplasma van het ei.
Het bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste proteïnen (vooral ovalbumine) in water.
De primaire functies zijn de eierdooier te beschermen en extra voeding te verstrekken voor de groei van het embryonale kuiken. De proteïnen hebben een hoge voedingswaarde en bevatten in tegenstelling tot de dooier heel weinig vet.
Vanwege hun unieke samenstelling hebben eiwitten een aantal belangrijke voedingsverschillen met dooiers.
EIWIT VERSUS EIGEEL
Enkele voedingsfeiten over EIWIT
Eiwit bevat weinig calorieën, bijna 0% vet en uiteraard … veel eiwitten (proteïne). Vandaar ook dat ze zeer geliefd zijn bij sporters en bij diegenen die een vetarm, proteïnerijk dieet volgen voor gewichtsverlies.
Eiwitten bevatten meer dan de helft van het totale eiwitgehalte van een ei: het wit van een enkel ei bevat bijna 4 gram eiwit.
Eiwit wordt ook beschouwd als een complete proteïne, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat, maar het is het totaal pakket dat telt!
Eiwit zelf bevat weinig vitamines.
Een portie eiwit bevat ongeveer 12% van de aanbevolen dagelijkse voedingswaarde van riboflavine (aka vitamine B2), een belangrijke vitamine voor energieproductie en celgroei.
Maar eiwitten zijn over het algemeen geen goede bron van vitamines.
Eierdooiers hebben hun eigen voor- en nadelen in vergelijking met eiwitten.
Enkele voedingsfeiten over EIGEEL
Eierdooiers zijn rijk aan vitamines.
De dooier is de bron van de meeste vitamines en essentiële voedingsstoffen van een ei, waaronder calcium, fosfor, zink, thiamine (vitamine B1), vitamine B12, vitamine A, vitamine E, vitamine D en vitamine K.
Eidooiers bevatten ook als zoveel als 60% van de DAH van choline (gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën).
Tot slot zijn eierdooiers een rijke bron van in vet oplosbare carotenoïden zoals luteïne en zeaxanthine, die de ogen beschermen tegen schade en het risico op staar verminderen. (11) (12) (14) (24) (25) (40)
Eierdooiers bevatten veel vet.
De dooier bevat bijna al het vet van het hele ei: ongeveer 4,5 – 6 gram in één eigeel.
Dit is iets minder dan 10 procent van de dagelijkse aanbevolen waarde.
Veel hiervan komt echter van gezonde vetten, dat wil zeggen omega-3-vetzuren, die niet door ons lichaam kunnen worden aangemaakt en uit voeding moeten worden gehaald.
De rest, ongeveer 1,6 gram, is afkomstig van verzadigde vetten. (31)
Maak je vaak Ketobroodjes, waarbij je enkel eiwitten nodig hebt, gooi dan zeker de eigelen niet weg, maar maak er een lekkere mayonaise, bearnaise of Keto ijs mee.
Of probeer eens om je eigen gepekelde eidooier te maken. Het is super eenvoudig, vraag niet veel tijd (enkel een beetje geduld) en is als snack, als afwerking geraspt over je slaatje, enz…. Check het recept en probeer het zeker eens uit.
Een ei-allergie ?
Het wit of het geel?
Een interessant gegeven is dat de meeste mensen die allergisch zijn voor eieren, eigenlijk allergisch zijn voor de eiwitten in het wit (albumen) van eieren.
Een ei-allergie ontstaat wanneer het lichaam reageert op de eiwitten (proteïnen) in eieren.
Normaal gezien worden de proteïnen in ons lichaam verteerd en geabsorbeerd in de bloedbaan, maar in sommige gevallen kan het immuunsysteem deze proteïnen verkeerdelijk zien als schadelijke indringers.
Het zet dan een aanval in met anti-lichaampjes. Deze anti-lichaampjes activeren de vrijlating van chemicaliën zoals histamine, … wat de symptomen veroorzaakt.
Symptomen van een ei-allergie zijn o.a.:
- huiduitslag
- netelroos
- krampen
- diarree
- misselijkheid en braken
- loopneus
- jeukende en waterige ogen
- niezen
- hoesten en piepende ademhaling
Ze kunnen in sommige gevallen ook leiden tot een astma-aanval.
Deze reacties kunnen optreden binnen een periode van enkele minuten tot enkele uren na het eten van de eieren en duren meestal minder dan een dag.
Ernstige allergische reacties kunnen zwelling van de mond, keel en luchtwegen, ademhalingsproblemen en een plotselinge en gevaarlijke bloeddrukdaling veroorzaken, wat leidt tot duizeligheid en bewustzijnsverlies. (51)
Rauw, zacht of hard gekookt?
Eet je graag een zacht gekookt of liever een hard gekookt ei? Een gepocheerd ei of spiegelei? Liever blubber eiwit of toch beter een krokant korstje?
Proteïne beschikbaarheid
Eieren zijn zonder twijfel één van de beste bronnen van proteïnen in onze voeding.
Rauwe eieren, echter, verlagen mogelijks de opname van deze proteïnen.
In een studie waarbij de absorptie van de proteïnen uit rauwe eieren en gekookte eieren vergeleken werd, bleek dat 91% van de proteïnen in gekookte (of gare) eieren werd opgenomen. Bij rauwe eieren lag het percentage echter veel lager, namelijk 51%.
Een kleine kanttekening :
Alhoewel het kookproces ervoor zorgt dat de proteïnen beter opgenomen kunnen worden, leidt het ook tot een mogelijke vermindering van een aantal andere nutriënten, waaronder vitamine A, vitamine B5, fosfor en kalium. (52)
Biotine
Het eten van rauw eiwit kan een depletie van biotine (ook bekend als vitamine B8, vitamine H of co-enzym R) veroorzaken. In rauwe eieren is biotine gebonden aan avidine. (53)
Door het ei te garen (hetzij bakken of koken), scheidt de biotine zich af van de avidine, waardoor de biotine door het lichaam wordt opgenomen. (54)
Een tekort aan biotine leidt tot huidaandoeningen zoals juveniele (ontstaan op jonge leeftijd) seborreïsche dermatitis (in de volksmond ‘melkkorstjes’, al hebben ze niets met melk te maken) bij zuigelingen en seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis bij volwassenen.
Ernstige tekorten kunnen leiden tot haarverlies, epileptische aanvallen, gebrek aan spiercoördinatie, gebrek aan spiercontractie, spierkrampen en spierpijn. (55)
Bacteriën en salmonella
Rauwe eieren en dus ook rauw eiwit, brengen een risico met zich mee wat betreft bacteriële besmetting, met name salmonella.
Salmonella, een bacterie die vaak voedselvergiftiging veroorzaakt, wordt aangetroffen in darmen van kippen en kan daarom aanwezig zijn aan de buitenkant van eieren. (56) (59)
Salmonella is ook te vinden in de rauwe eieren. (57)
Bovendien zou er een verhoogd risico zijn bij eieren van hennen die in kooien gehouden worden, tegenover eieren van hennen met vrije uitloop. (58)
Wanneer voldoende verhit tijdens het kookproces of wanneer de kooktijd lang genoeg is, wordt de mogelijke aanwezige Salmonella vernietigd.
Zachtgekookte eieren en spiegeleieren kunnen dus nog levende salmonella bevatten.
Symptomen van voedselvergiftiging met salmonella zijn o.a.:
- koorts
- misselijkheid
- uitdroging
- buikpijn
- krampen
- hoofdpijn
en kunnen vier tot zeven dagen aanhouden.
De meeste patiënten herstellen met antibiotica, maar infecties kunnen in de bloedbaan terechtkomen en de belangrijkste organen aantasten, met de dood tot gevolg. (60)(61)
Van de jaren 1970 tot 1990 waren besmette eierschalen de meest voorkomende oorzaak van een salmonella besmetting. Sindsdien zijn er veiligheidsmaatregelen genomen die het risico op besmetting beperken. (62)
Deze maatregelen betreffen onder andere het pasteuriseren en gekoeld bewaren. (63)
Als je dus de ‘homemade mayo’ maakt, raad ik je sowieso aan om de eieren goed te wassen ofwel gepasteuriseerde eieren te kopen of ze zelf te pasteuriseren.
Maakt het uit welke eieren ik koop?

Wat je moet weten wanneer je eieren koopt
Scharreleieren en eieren van hennen met vrije uitloop zijn niet hetzelfde!
Een scharrelkip heeft geen vrije ‘buiten’ uitloop, maar heeft alleen wat ‘binnen’ ruimte om te scharrelen.
Biologische gehouden kippen met vrije uitloop, krijgen ook meer buitenruimte dan gewone kippen met vrije uitloop. (31)(32)(64)
Enkele tips
- Kies voor eitjes van biologische of antibiotica vrije kippen buitenloop kippen.
- Bewaar eieren altijd in de koelkast, maar niet in de deur vanwege temperatuurverschillen telkens de koelkast opengaat.
- Bewaar ze in het karton waarin je ze gekocht hebt of een speciale bewaardoos voor eitjes.
- Gebruik voor rauwe bereidingen bij voorkeur gepasteuriseerde eieren.
- Was je eieren voor je ze gebruikt, en al zeker als je ze rauw gebruikt.
- Eieren met een barst in de schaal gebruik je niet en gooi je weg.
- Gebruik geen eieren die ‘over datum’ zijn.
SAMENGEVAT
Eieren zijn Moeder Natuur ’s Superfood!
Eieren zijn één van de beste bronnen van proteïne in onze voeding en hebben een hoge biologische beschikbaarheid. Dit draagt bij aan spieropbouw en een betere botdensiteit.
Eieren hebben ook heel veel andere gezondheidsvoordelen:
- Ze zitten boordevol voedingsstoffen en anti-oxidanten en zijn bovendien hoog in choline, een nutriënt die een essentiële rol speelt in alle lichaamscellen.
- Ze zorgen voor een verhoogd verzadigingsgevoel waardoor ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.
- Ze zijn enorm smakelijk, veelzijdig en super eenvoudig om klaar te maken.
- Ze passen bijna overal bij en verrijken de maaltijd.
- Gekookt zijn ze super handig als snack, om mee te nemen voor onderweg of bij de lunch.
Als je dus je kwalitatieve eitjes koopt, ze op de correcte manier bewaart en correct bereidt, dan zijn eieren het perfecte superfood!
Een leuke om dit artikel mee af te sluiten:
Er is een studie waarin gekeken werd naar plasma cholesterol van een 88 jarige man die dagelijks 25 eieren at. Hij bleek een compleet normaal cholesterol beeld te hebben. (66)
Opmerking:
Iedereen is anders, heeft een andere tolerantiegrens en mogelijks reageer jij anders op eitjes dan je vriend, broer of zus. Mogelijks ben je allergisch voor eieren, of misschien enkel voor het eiwit.
Misschien kan je perfect een paar eitjes per week eten, maar is iedere dag van het goede teveel.
Jij kent je lichaam het best en dus moet je doen wat goed is voor jou en wat werkt voor jou.
Hoeveel eieren je dus per dag kan eten, hangt af van jouw lichaam en jouw metabolisme.
Referenties en andere bronnen
- Peter J.H. Jones , Anuradha S. Pappu , Lauren Hatcher , Zi-Chi Li , D. Roger Illingworth , and William E. Connor – Dietary Cholesterol Feeding Suppresses Human Cholesterol Synthesis Measured by Deuterium Incorporation and Urinary Mevalonic Acid Levels – https://doi.org/10.1161/01.ATV.16.10.1222
- Shimomura I, Bashmakov Y, Shimano H, Horton JD, Goldstein JL, Brown MS. Cholesterol feeding reduces nuclear forms of sterol regulatory element binding proteins in hamster liver. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997;94(23):12354–12359. doi: 1073/pnas.94.23.12354
- Rethinking dietary cholesterol. Curr Opin Clin Nutr Metab Care.2012 Mar;15(2):117-21. DOI:1097/MCO.0b013e32834d2259
- D.aJoseph T.AndersonPh.D.bFranciscoGrandeM.D.cSerum cholesterol response to changes in the diet: II. The effect of cholesterol in the diet. Metabolism.1965 Jul;14(7):759-65. DOI:10.1016/0026-0495(65)90002-8
- Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome – Blesso, Christopher N. et al. – Metabolism – Clinical and Experimental, Volume 62, Issue 3, 400 – 410 – https://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.08.014
- Schnohr, P., Thomsen, O.Ø., Hansen, P.R., Boberg‐Ans, G., Lawaetz, H. and Weeke, T. (1994), Egg consumption and high‐density‐lipoprotein cholesterol. Journal of Internal Medicine, 235: 249-251. doi:1111/j.1365-2796.1994.tb01068.x
- Gisella Mutungi, Joseph Ratliff, Michael Puglisi, Moises Torres-Gonzalez, Ushma Vaishnav, Jose O. Leite, Erin Quann, Jeff S. Volek, Maria Luz Fernandez, Dietary Cholesterol from Eggs Increases Plasma HDL Cholesterol in Overweight Men Consuming a Carbohydrate-Restricted Diet, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 2, February 2008, Pages 272–276, https://doi.org/10.1093/jn/138.2.272
- Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial -Katz, David L. et al. -International Journal of Cardiology, Volume 99, Issue 1, 65 – 70
- M A Flynn, G B Nolph, T C Flynn, R Kahrs, G Krause, Effect of dietary egg on human serum cholesterol and triglycerides, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 32, Issue 5, May 1979, Pages 1051–1057, https://doi.org/10.1093/ajcn/32.5.1051
- Decrease in blood triglycerides associated with the consumption of eggs of hens fed with food supplemented with fish oil – Bovet, Pascal et al. – Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Volume 17, Issue 4, 280 – 287
- Elizabeth F. Goodrow, Thomas A. Wilson, Susan Crocker Houde, Rohini Vishwanathan, Patrick A. Scollin, Garry Handelman, Robert J. Nicolosi, Consumption of One Egg Per Day Increases Serum Lutein and Zeaxanthin Concentrations in Older Adults without Altering Serum Lipid and Lipoprotein Cholesterol Concentrations, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 10, October 2006, Pages 2519–2524, https://doi.org/10.1093/jn/136.10.2519
- Garry J Handelman, Zachary D Nightingale, Alice H Lichtenstein, Ernst J Schaefer, Jeffrey B Blumberg, Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 2, August 1999, Pages 247–251, https://doi.org/10.1093/ajcn.70.2.247
- Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 9(1):8–12, JANUARY 2006 -mco.0000171152.51034.bf, PMID: 16340654 – DOI: 1097/01.mco.0000171152.51034.bf
- Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. – Mutungi G1, Waters D, Ratliff J, Puglisi M, Clark RM, Volek JS, Fernandez ML. J Nutr Biochem.2010 Apr;21(4):261-7. DOI: 1016/j.jnutbio.2008.12.011
- Low density lipoprotein particle size and coronary artery disease.- H Campos, J J Genest, Jr, E Blijlevens, J R McNamara, J L Jenner, J M Ordovas, P W Wilson, and E J Schaefer – DOI: 1161/01.atv.12.2.187
- Austin MA, Breslow JL, Hennekens CH, Buring JE, Willett WC, Krauss RM. Low-Density Lipoprotein Subclass Patterns and Risk of Myocardial Infarction. 1988;260(13):1917–1921. JAMA. 1988;260(13):1917-1921. doi:10.1001/jama.1988.03410130125037
- Small, dense low-density lipoprotein particles as a predictor of the risk of ischemic heart disease in men. Prospective results from the Québec Cardiovascular Study. Lamarche B1, Tchernof A, Moorjani S, Cantin B, Dagenais GR, Lupien PJ, Després JP. DOI: 1161/01.cir.95.1.69
- Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies -BMJ 2013;346:e8539 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.e8539
- Lee, A. and Griffin, B. (2006), Dietary cholesterol, eggs and coronary heart disease risk in perspective. Nutrition Bulletin, 31: 21-27. doi:1111/j.1467-3010.2006.00543.x
- Dietary cholesterol and atherosclerosis. Donald J McNamara, Dietary cholesterol and atherosclerosis, Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular and Cell Biology of Lipids, Volume 1529, Issues 1–3, 2000, Pages 310-320, ISSN 1388-1981, DOI:1016/s1388-1981(00)00156-6
- Nicholas R Fuller, Ian D Caterson, Amanda Sainsbury, Gareth Denyer, Mackenzie Fong, James Gerofi, Katherine Baqleh, Kathryn H Williams, Namson S Lau, Tania P Markovic, The effect of a high-egg diet on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) study—a 3-mo randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 101, Issue 4, April 2015, Pages 705–713, https://doi.org/10.3945/ajcn.114.096925
- Pearce, K., Clifton, P., & Noakes, M. (2011). Egg consumption as part of an energy-restricted high-protein diet improves blood lipid and blood glucose profiles in individuals with type 2 diabetes. British Journal of Nutrition, 105(4), 584-592. DOI: https://doi.org/10.1017/S0007114510003983
- Effects of carbohydrate restriction and dietary cholesterol provided by eggs on clinical risk factors in metabolic syndrome – Blesso, Christopher N. et al. – Journal of Clinical Lipidology, Volume 7, Issue 5, 463 – 471 – DOI: https://doi.org/10.1016/j.jacl.2013.03.008
- Cécile Delcourt, Isabelle Carrière, Martine Delage, Pascale Barberger-Gateau, Wolfgang Schalch, the POLA Study Group; Plasma Lutein and Zeaxanthin and Other Carotenoids as Modifiable Risk Factors for Age-Related Maculopathy and Cataract: The POLA Study. Ophthalmol. Vis. Sci.2006;47(6):2329-2335. doi: https://doi.org/10.1167/iovs.05-1235.
- Catharine R. Gale, Nigel F. Hall, David I. W. Phillips, Christopher N. Martyn; Lutein and Zeaxanthin Status and Risk of Age-Related Macular Degeneration. Ophthalmol. Vis. Sci.2003;44(6):2461-2465. doi: https://doi.org/10.1167/iovs.02-0929.
- Steven H Zeisel, Kerry-Ann da Costa, Choline: an essential nutrient for public health, Nutrition Reviews, Volume 67, Issue 11, 1 November 2009, Pages 615–623, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x
- Wayne W. Campbell, Todd A. Trappe, Robert R. Wolfe, William J. Evans, The Recommended Dietary Allowance for Protein May Not Be Adequate for Older People to Maintain Skeletal Muscle, The Journals of Gerontology: Series A, Volume 56, Issue 6, 1 June 2001, Pages M373–M380, https://doi.org/10.1093/gerona/56.6.M373
- Kerstetter JE, Kenny AM, Insogna KL. Dietary protein and skeletal health: a review of recent human research. Curr Opin Lipidol. 2011;22(1):16–20. doi: 1097/MOL.0b013e3283419441
- Jillon S. Vander Wal, Jorene M. Marth, Pramod Khosla, K-L Catherine Jen & Nikhil V. Dhurandhar (FACN) (2005) Short-Term Effect of Eggs on Satiety in Overweight and Obese Subjects, Journal of the American College of Nutrition, 24:6, 510-515, DOI: 1080/07315724.2005.10719497
- Vander Wal JS, Gupta A, Khosla P, Dhurandhar NV. Egg breakfast enhances weight loss. Int J Obes (Lond). 2008;32(10):1545–1551. doi: 1038/ijo.2008.130
- Samir Samman, Fan Piu Kung, Lissa M. Carter, Meika J. Foster, Zia I. Ahmad, Jenny L. Phuyal, Peter Petocz, Fatty acid composition of certified organic, conventional and omega-3 eggs, Food Chemistry, Volume 116, Issue 4, 2009,Pages 911-914,ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.03.046
- Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens H.D. Karsten (a1), P.H. Patterson (a2), R. Stout (a3) and G. Crews (a4) doi: https://doi.org/10.1017/S1742170509990214
- Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009;67(11):615–623. doi: 1111/j.1753-4887.2009.00246.x
- Sanders LM, Zeisel SH. Choline: Dietary Requirements and Role in Brain Development. Nutr Today. 2007;42(4):181–186. doi: 1097/01.NT.0000286155.55343.fa
- Hoffman JR, Falvo MJ. Protein – Which is Best?. J Sports Sci Med. 2004;3(3):118–130. Published 2004 Sep 1. PMID: 24482589
- Berrazaga I, Micard V, Gueugneau M, Walrand S. The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review. Nutrients. 2019;11(8):1825. Published 2019 Aug 7. doi: 3390/nu11081825
- Stephen B. Kritchevsky (2004) A Review of Scientific Research and Recommendations Regarding Eggs, Journal of the American College of Nutrition, 23:sup6, 596S-600S, DOI: 1080/07315724.2004.10719429
- A P Simopoulos, N Salem, Jr, Egg yolk as a source of long-chain polyunsaturated fatty acids in infant feeding, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 55, Issue 2, February 1992, Pages 411–414, https://doi.org/10.1093/ajcn/55.2.411
- Cho DY, Jo K, Cho SY, et al. Antioxidant Effect and Functional Properties of Hydrolysates Derived from Egg-White Protein. Korean J Food Sci Anim Resour. 2014;34(3):362–371. doi: 5851/kosfa.2014.34.3.362
- Lutein and Zeaxanthin Status and Risk of Age-Related Macular Degeneration – Catharine R. Gale; Nigel F. Hall; David I. W. Phillips; Christopher N. MartynInvestigative Ophthalmology & Visual Science June 2003, Vol.44, 2461-2465. doi:https://doi.org/10.1167/iovs.02-0929
- Nutrition and Functional Foods for Healthy Aging – Chapter 15 – The Role of B Group Vitamins and Choline in Cognition and Brain Aging – Francesco Bonetti, Gloria Brombo, Giovanni Zuliani – https://doi.org/10.1016/B978-0-12-805376-8.00015-0
- Bidulescu A, Chambless LE, Siega-Riz AM, Zeisel SH, Heiss G. Repeatability and measurement error in the assessment of choline and betaine dietary intake: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study. Nutr J. 2009;8:14. Published 2009 Feb 20. doi: 1186/1475-2891-8-14
- Alan L. Buchman, Mohamed Awal, Donald Jenden, Margareth Roch & Seung-Ho Kang (2000) The Effect of Lecithin Supplementation on Plasma Choline Concentrations During a Marathon, Journal of the American College of Nutrition, 19:6, 768-770, DOI: 1080/07315724.2000.10718076
- von Allwörden, H.N., Horn, S., Kahl, J. et al. Europ. J. Appl. Physiol. (1993) 67: 87. https://doi.org/10.1007/BF00377711
- KLATSKIN G, KREHL WA, CONN HO. The effect of alcohol on the choline requirement. I. Changes in the rat’s liver following prolonged ingestion of alcohol. J Exp Med. 1954;100(6):605–614. doi: 1084/jem.100.6.605
- KLATSKIN G, KREHL WA. The effect of alcohol on the choline requirement. II. Incidence of renal necrosis in weanling rats following short term ingestion of alcohol. J Exp Med. 1954;100(6):615–627. doi: 1084/jem.100.6.615
- Zeisel SH. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults. Annu Rev Nutr. 2006;26:229–250. doi: 1146/annurev.nutr.26.061505.111156
- Fischer LM, da Costa KA, Kwock L, Galanko J, Zeisel SH. Dietary choline requirements of women: effects of estrogen and genetic variation. Am J Clin Nutr. 2010;92(5):1113–1119. doi: 3945/ajcn.2010.30064
- Resseguie M, Song J, Niculescu MD, da Costa KA, Randall TA, Zeisel SH. Phosphatidylethanolamine N-methyltransferase (PEMT) gene expression is induced by estrogen in human and mouse primary hepatocytes. FASEB J. 2007;21(10):2622–2632. doi: 1096/fj.07-8227com
- Steven H. Zeisel, Mei-Heng Mar, Juliette C. Howe, Joanne M. Holden, Concentrations of Choline-Containing Compounds and Betaine in Common Foods, The Journal of Nutrition, Volume 133, Issue 5, May 2003, Pages 1302–1307, https://doi.org/10.1093/jn/133.5.1302
- https://kidshealth.org/en/parents/egg-allergy.html
- Pieter Evenepoel, Benny Geypens, Anja Luypaerts, Martin Hiele, Yvo Ghoos, Paul Rutgeerts, Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessed by Stable Isotope Techniques, The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 10, October 1998, Pages 1716–1722, https://doi.org/10.1093/jn/128.10.1716
- Staggs CG, Sealey WM, McCabe BJ, Teague AM, Mock DM. Determination of the biotin content of select foods using accurate and sensitive HPLC/avidin binding. J Food Compost Anal. 2004;17(6):767–776. doi: 1016/j.jfca.2003.09.015
- Holmberg, A., Blomstergren, A., Nord, O., Lukacs, M., Lundeberg, J. and Uhlén, M. (2005), The biotin‐streptavidin interaction can be reversibly broken using water at elevated temperatures. ELECTROPHORESIS, 26: 501-510. doi:1002/elps.200410070
- Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington (DC): National Academies Press (US); 1998. 2, The B Vitamins and Choline: Overview and Methods.Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114324/
- Outbreaks of Salmonella serotype enteritidis infection associated with eating raw or undercooked shell eggs–United States, 1996-1998. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). PMID: 10706440
- Whiley H, Ross K. Salmonella and eggs: from production to plate. Int J Environ Res Public Health. 2015;12(3):2543–2556. Published 2015 Feb 26. doi: 3390/ijerph120302543
- Harriet Namata, Estelle Méroc, Marc Aerts, Christel Faes, José Cortiñas Abrahantes, Hein Imberechts, Koen Mintiens, Salmonella in Belgian laying hens: An identification of risk factors,Preventive Veterinary Medicine,Volume 83, Issues 3–4,2008,Pages 323-336,ISSN 0167-5877, https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2007.09.002
- Louis MES, Morse DL, Potter ME, et al. The Emergence of Grade A Eggs as a Major Source of Salmonella enteritidis Infections: New Implications for the Control of Salmonellosis. 1988;259(14):2103–2107. doi:10.1001/jama.1988.03720140023028
- Ban Mishu, Jane Koehler, Lisa A. Lee, Daniel Rodrigue, Frances Hickman Brenner, Paul Blake, Robert V. Tauxe, Outbreaks of Salmonella enteritidisInfections in the United States, 1985-1991, The Journal of Infectious Diseases, Volume 169, Issue 3, March 1994, Pages 547–552, https://doi.org/10.1093/infdis/169.3.547
- Crum-Cianflone NF. Salmonellosis and the gastrointestinal tract: more than just peanut butter. Curr Gastroenterol Rep. 2008;10(4):424–431. doi: 1007/s11894-008-0079-7
- WRIGHT, A., RICHARDSON, L., MAHON, B., ROTHENBERG, R., & COLE, D. (2016). The rise and decline in Salmonella enterica serovar Enteritidis outbreaks attributed to egg-containing foods in the United States, 1973–2009. Epidemiology and Infection,144(4), 810-819. doi:10.1017/S0950268815001867
- Overview and Summary of the Food Safety and Inspection Service Risk Assessment for Salmonella Enteritidis in Shell Eggs, October 2005 – Carl M. Schroeder, Heejeong K. Latimer, Wayne D. Schlosser, Neal J. Golden, Harry M. Marks, Margaret E. Coleman, Allan T. Hogue, Eric D. Ebel, Nathan M. Quiring, Abdel-Razak M. Kadry, and Janell Kause – Foodborne Pathogens and Disease 2006 3:4, 403-412
- https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/07/welke-eieren-koopt-u-het-best–het-verschil-tussen-scharreleiere/
- Hoffman JR, Falvo MJ. Protein – Which is Best?. J Sports Sci Med. 2004;3(3):118–130. Published 2004 Sep 1. PMID: 24482589
- Normal plasma cholesterol in an 88-year-old man who eats 25 eggs a day. Mechanisms of adaptation. N Engl J Med.1991 Mar 28;324(13):896-9. Kern F Jr PMID: 1953841 – DOI:1056/NEJM199103283241306