Een dieet rijk aan fructose verergert Prikkelbare Darm

Fruitsuiker niet beter dan suiker - dieet rijk ik fructose verergert colitis

Gezonde voeding en Fructose

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl in de preventie van ziekte en het behouden van een goede gezondheid.

Dat voeding een prominente rol speelt in de preventie van ziekte staat buiten kijf.

Maar is fruitsuiker beter of gezonder dan gewone tafelsuiker?
En past fructose wel in een gezond voedingspatroon?

Een nieuwe studie onder leiding van David Montrose, Ph.D., van de Renaissance School of Medicine aan de Stony Brook University suggereert dat consumptie van fructose de ontsteking die vaak voorkomt prikkelbare darm (IBS – inflammatory bowel disease) kan verergeren. (1)

Sinds eind de jaren ’90 stijgt het percentage van mensen die gediagnosticeerd worden met prikkelbare darm zienderogen.

Consumptie van een Westers dieet, inclusief fructose (HFCS), wordt in verband gebracht met toenemende percentages obesitas en diabetes. Lees hierover meer in Is Fruit echt gezond? Fructose gevaar!

Ook PDS (prikkelbare darmsyndroom) zou verergerd worden door de inname van fructose.

Volgens Dr. Montrose loopt het toenemend aantal gevallen van PDS parallel met de hogere fructoseconsumptie. Niet alleen in de VS, maar ook in andere landen.

“ Onze bevindingen leveren bewijs voor een direct verband tussen fructose in de voeding en IBD en ondersteunen het concept dat een hoge consumptie van fructose de ziekte bij mensen met PDS zou kunnen verergeren. “ aldus Montrose.

Dit is dus een belangrijk iets om rekening mee te houden bij het voorschrijven van een dieet voor mensen met een prikkelbare darm.

In het onderzoek testte Montrose, samen met collega’s van Weill Cornell Medicine, 3 muismodellen waarbij door middel van een breed spectrum antibioticum en toediening van DSS een gecompromitteerde darmbarrière en PDS geïnduceerd werd. (2)

Ze kregen vervolgens grote hoeveelheden fructose. Dit resulteerde niet alleen in een exacerbatie van hun ziekteverschijnselen, maar had opmerkelijke effecten op hun darmbacteriën, waaronder veranderingen in het type, metabolisme en lokalisatie in de dikke darm.

Complementair werk toonde een oorzakelijk verband aan tussen de microbiota en de schadelijke effecten van een hoge fructose consumptie.

De paper concludeert

Overmatige consumptie van fructose via de voeding heeft een pro-colitisch effect dat verklaard kan worden door veranderingen in de samenstelling, distributie en metabolische functie van residente enterische microbiota.

Montrose zegt dat er verschillende volgende stappen zijn gepland om met deze bevindingen verder te onderzoeken en te werken aan de ontwikkeling van interventies om de pro-inflammatoire effecten van fructose in de voeding te voorkomen en om te evalueren of een dieet, hoog in fructose, colitis-geassocieerde tumorigenese verhoogt.

Dit is vooral belangrijk omdat PDS-patiënten een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker als gevolg van een levenslange chronische ontsteking van de darmen.

Ben jij gediagnosticeerd met PDS of heb je darmklachten die maar niet opgelost raken? Zelfs al volg je een koolhydraatarm of ketogeen dieet.

Dan kan het Laag FODMaP Keto dieet misschien wel uitkomst bieden.

Lees meer over de gevaren van fructose in Is Fruit Echt Gezond? Fructosegevaar!

Meer over het Laag FODMap Keto dieet vind je hier.

Wil je graag meer informatie en begeleiding, neem dan zeker contact op.

referenties

  1. David C. Montrose et al, Dietary Fructose Alters the Composition, Localization and Metabolism of Gut Microbiota in Association with Worsening Colitis, Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology (2020). DOI: 10.1016/j.jcmgh.2020.09.008
  2. Chassaing B, Aitken JD, Malleshappa M, Vijay-Kumar M. Dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice. Curr Protoc Immunol. 2014 Feb 4;104:15.25.1-15.25.14. doi: 10.1002/0471142735.im1525s104. PMID: 24510619; PMCID: PMC3980572.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Recente berichten

Scroll naar boven