Omega-3 onverzadigde vetzuren zijn van essentieel belang voor ons lichaam
Onze hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit omega-3 vetzuren.
Maar ook Omega-6 en Omega-9 zijn essentiële vetzuren, m.a.w. ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken.
Omega-3 en Omega-6 zijn poly (meervoudig) onverzadigde vetzuren en hebben meerdere dubbele bindingen.
Het cijfer refereert naar de plaats van de dubbele binding in de chemische structuur. lees meer in Goede en Slechte vetten – verzadigde, onverzadigde en transvetten
De dubbele bindingen maakt dat ze onstabiel zijn wanneer verhit en makkelijk oxideren wanneer ze in contact komen met licht en zuurstof.
Dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid en veroorzaakt o.a. ontstekingsreacties in ons lichaam.
Elk hebben ze hun eigen functies en in hun natuurlijke vorm bieden ze elk ook specifieke voordelen voor onze gezondheid, maar zoals bij alles is ’te’ nooit goed.
Te veel Omega-6, te weinig Omega-3!
Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen deze vetzuren.
De Omega-3 vetzuren
We vinden ze vooral in vette vis, maar ook in grasgevoerd vlees.
Het is niet voor niets dat men aanraadt om minstens 2 x week vis te eten en dus best vette vis, zoals haring, makreel, zalm, …
Studies tonen aan dat deze omega-3 vetzuren een hele reeks goede effecten hebben voor ons celmembraan, onze cellen, onze ogen, onze hersenen en de hersenontwikkeling.
Het gaat dan over DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). lees meer in Vet – voedsel voor ons brein
Deze meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen in het lichaam gemaakt worden uit ALA (alfa linoleenzuur), maar dit is een ingewikkeld proces en dus niet zo opportuun.
Omega-3 vetzuren zouden ook ontstekingsreacties verminderen en hartziekte tegengaan, ze verhogen de ‘goede’ cholesterol en verminderen triglyceriden, bloeddruk en voorkomen de vorming van aderverkalking. (1)
Verder zouden ze de symptomen van depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis verminderen.
Ze spelen ook een belangrijke rol in gewichtsmanagement en zouden tevens leververvetting tegengaan. (2)(3)
Ze zijn uitermate belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van baby’s. (4)
Ze zijn anti-inflammatoir, wat wil zeggen dat ze ontstekingsreactie voorkomen of tegengaan. (5)
Mensen die vaker vette vis eten zouden op latere leeftijd ook een betere geheugenfunctie handhaven. (6)
Omega-3 zou tevens de symptomen van astma verlichten, vooral bij jongere kinderen. (7)
Het grote probleem is dat al deze gezondheidsvoordelen letterlijk van de kaart geveegd worden door de omega-6 vetzuren. (8)
De Omega-6 vetzuren
Deze worden hoofdzakelijk gebruikt voor energie.
De meest voorkomende is AL (linolzuur) wat kan omgezet worden in ARA (arachidon zuur).
Ook dit zijn essentiële vetzuren.
Net zoals EPA wordt ARA gebruikt om eicosanoïden te produceren. Deze eicosanoïden zijn belangrijke chemicaliën in het immuunsysteem.
Echter zijn de eicosanoïden geproduceerd d.m.v. ARA meer pro-inflammatoir.
Wanneer er dus teveel geproduceerd worden verhogen ze ontstekingsreacties en werken ze ontstekingsziekten in de hand. (9)(10)
En daarvan krijgen we dus veel te veel naar binnen via de plantaardige oliën die overal in verwerkt zitten. Lees meer in Het gevaar van geraffineerde olie
Desalniettemin, zijn er ook Omega-6 vetzuren die voordeel zouden bieden in de behandeling van de symptomen van chronische ziektes. (3)
Gamma-Linoleenzuur (GLA) is een Omega-6 vetzuur dat voorkomt in Evening Primrose and Borage olie.
Een studie toonde aan dat het nemen van hoge dosissen van GLA supplementen resulteerde in een daling van een aantal symptomen van reumatoïde artritis. (11)
Geconjugeerd linoleen zuur (CLA) is een andere vorm van Omega-6 vetzuren die enkel gezondheidsvoordelen zou bieden.
Omega-6 halen we best uit de natuurlijke bronnen zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en avocado’s en liever niet uit de eruit geperste olie, want die is door de meerdere dubbele binding zeer onstabiel wanneer ze verhit wordt en oxideert heel snel wanneer blootgesteld aan zuurstof en licht, wat resulteert in nog meer schadelijke gevolgen voor de gezondheid van onze cellen en celmembranen
De strijd tussen Omega-3 en Omega-6.
Beiden wedijveren voor een plaatsje op onze celmembranen en het teveel aan omega-6 in onze dagelijkse voeding, zorgt ervoor dat er geen plaats meer is voor de meer verkieslijke, gezonde omega-3. (8)
Wanneer we dus deze omega-6 vetzuren consumeren en ze bijgevolg opgenomen worden in onze weefsels, waaronder ook hartweefsel en hersenweefsel, blijven deze er ook jarenlang zitten. (12)
De ratio omega-6 tot omega-3 zou volgens sommigen idealiter 1:1 zijn, volgens anderen tot 5:1.
Dit is beduidend lager dan de huidig geschatte ratio bij het overgrote deel van de bevolking want dat zou ergens tussen de 20:1 en 50:1 liggen.
We consumeren dus tot wel 50 keer meer omega-6 dan omega-3 en dat is zorgwekkend, want we weten dat teveel omega-6 een nadelige invloed op onze algehele gezondheid heeft. lees meer in Het gevaar van geraffineerde oliën
Wat kunnen we hieraan doen?
De enige oplossing is minder omega-6 te consumeren want er is gewoonweg niet genoeg omega-3 beschikbaar om de huidige hoge concentratie van omega-6 te overstijgen. (8)
Deze korte video van Dr. Mercola over de omega-3, -6 en -9 vetzuren legt het heel eenvoudig maar duidelijk uit.
Bronnen en referenties
- Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. -PMID: 17490954
- Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. -PMID: 17490954
- Does Fish Oil Have an Anti-Obesity Effect in Overweight/Obese Adults? A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. -PMID: 26571503
- Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain.-PMID: 18789910
- Omega-3 Supplementation Lowers Inflammation and Anxiety in Medical Students: A Randomized Controlled Trial -PMID: 21784145
- Fish consumption, n-3 fatty acids, and subsequent 5-y cognitive decline in elderly men: the Zutphen Elderly Study. -PMID: 17413117
- Dietary supplementation with fish oil rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids in children with bronchial asthma. PMID: 11153584
- Dietary omega-6 fatty acid lowering increases bioavailability of omega-3 polyunsaturated fatty acids in human plasma lipid pools -PMID: 24675168
- Eicosanoids in inflammation: biosynthesis, pharmacology, and therapeutic frontiers. -PMID: 17305573
- Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?-PMID: 22765297
- Gamma-Linolenic acid treatment of rheumatoid arthritis. A randomized, placebo-controlled trial.-PMID: 8912502
- S Dayton et al. Composition of Lipids in Human Serum and Adipose Tissue During Prolonged Feeding of a Diet High in Unsaturated Fat. J Lipid Res. 1966
Interview Dr. Mercola – Nina Teicholz
Boek The Big Fat Suprise – Nina Teicholz
Dr. Georgia Ede – Diagnosisdiet.com