Hoe Canda Candy werd
Vanwaar komt suiker eigenlijk en waarom speelt het een dodelijke rol?
Ooit werd suiker gebruikt als een soort van ‘kruiding’.
Je deed het in je koffie zoals je een beetje zout op je vlees zou doen, of een beetje ketchup op je hamburger.
Sinds men in 1200 VC voor het eerst ontdekte hoe men sap uit suikerruit kon extraheren, werd het rond verscheept als een fruitextract onder de naam ‘Canda’.
Later werd dit ‘Candy’.
Candy is snoep! Suiker is snoep!
Tot ongeveer het jaar 1700 was niet makkelijk verkrijgbaar en alleen beschikbaar voor de welvarende ‘adel’.
Nadien kwam de massaproductie van geraffineerde suiker, maar het bleef toch nog een extreem duur product tot midden de 18de – 19de eeuw.
Later begon geraffineerde suiker overal op te duiken en was er een enorme groei van de Amerikaanse suikerindustrie.
En dat was ook het moment dat chronische stofwisselingsziekten (chronic metabolic disease) de kop opstaken.
We verloren de controle over suiker
Een eerste toonbeeld hiervan was in 1924, toen Haden Emerson, de commissaris van de ‘Health of New York City’ een 7-voudige stijging in diabetes opmerkte bij de bevolking van New York.
In 1931 vestigde Paul Dudly de aandacht op het feit dat er zich een epidemie van hartziekten voordeed, en in 1988 werden we geconfronteerd met type 2 diabetes bij jong volwassenen.
De steeds stijgende consumptie van geraffineerde suiker loopt recht evenredig met het stijgend aantal chronische stofwisselingsziektes.
Suiker was oorspronkelijk iets dat we zelf toevoegden, we hadden controle over de hoeveelheid en de frequentie.
Tegenwoordig zit suiker in alle mogelijke vormen in onze voeding en consumeren we 25 keer meer suiker dan onze voorouders en we hebben er geen controle meer over.
Bij een dieet volgens de traditionele richtlijnen, levert suiker sowieso tussen de 15 – 18% van onze calorieën en waarschijnlijk ligt dit percentage zelfs veel hoger zonder dat we het beseffen.
We krijgen dus een overdosis van deze suikerdrug naar binnen
Dit leidt tot insulineresistentie
lees meer over insulineresistentie
Suiker/fructose wordt verwerkt in de lever en wanneer ons lichaam de overvloed niet meer aankan, en onze mitochondria (kleine energiefabriekjes in onze cellen) overladen worden, krijgen we te maken met verschillende vormen van stofwisselingsziektes.
Insuline resistentie van de lever leidt tot Diabetes Type 2
Insuline resistentie van de hersenen leidt tot Alzheimer
Insuline resistentie van de nieren leidt tot nierafwijkingen
Insulineresistentie leidt tot hyperinsulinemie
Hyperinsulinemie betekent meer insuline in de vetcel.
Meer insuline in de vetcellen betekent dat dat er meer energie (vet) in de vetcellen wordt opgeslagen, want dat is de taak van insuline.
Insuline resistentie is heel duidelijk gerelateerd aan gewichtstoename, sterker nog, insuline resistentie is de oorzaak van gewichtstoename.
Transvetten en plantaardige oliën staan op nummer 1 van de zwarte lijst, gevolgd door suiker/fructose op nummer 2.
Met andere woorden, alle bewerkt voedsel!
Het probleem van bewerkt voedsel is de “te veel” en de “te weinig” factor :
- Te veel transvet
- Te veel Omega-6
- Te veel BCAA
- Te veel suiker
- Te veel alcohol
- Te weinig Omega-3
- Te weinig micronutriënten
- Te weinig vezels
- etc
Wanneer je komaf maakt met suiker, zal het vet in je lever afnemen.
Er is inmiddels genoeg data die dit ondersteunt, zowel in volwassen als in kinderen.
Jammer genoeg is bewerkt voedsel wat gesubsidieerd wordt.
Bewerkt voedsel is wat verwacht wordt dat mensen eten.
Dat heeft enerzijds te maken met uitgaven, en anderzijds te maken met de houdbaarheid van bewerkt eten.
Deze manier van leven en eten brengt de voedingsindustrie een fortuin op, maar is dodelijk voor de mens.
De oplossing is duidelijk :
EET ECHT VOEDSEL !
Ben jij verslaafd aan suiker?
Symptomen van suikerverslaving zijn o.a.:
- Je maakt excuses om zoetigheden te kunnen eten
- Je begint te watertanden bij de gedachte aan zoet
- Je koopt iets zoet en werkt het naar binnen zonder er bij na te denken
- Je eet je ontbijt en 2 uur later heb je weer honger en zin in een snack
- Na een broodjeslunch voel je je moe, slap, futloos en opgeblazen
- Je kan geen “nee” zeggen tegen een dessert
- Je voelt je wel eens flauw of rillerig als je een paar uur niet gegeten hebt
- Koffie of thee zonder suiker lust je niet
- Je kan niet zonder je (light of zero) frisdrank

Herken je enkele van deze symptomen en wil je niet meer afhankelijk zijn van suiker, dan kan ik je helpen om van je suikerverslaving af te komen.
Bekijk het coaching aanbod en neem contact op.