De Obesitas Trend

de obesitas trend een epidemie

Waarom we suikerverbranders werden en waarom dit niet ‘goed’ werkt.

De obesitas trend

De trend die we nu zien, begon 20 jaar na de introductie van de in 1977 opgestelde US Dietary Guidelines, die de adaptatie van een dieet rijk aan koolhydraten, gebaseerd op granen en afgeleide producten promootte.

Deze trend is overeenkomstig met de bevindingen dat populaties die de transitie ondergaan naar dit modern, industrieel dieet, diabetes beginnen te ontwikkelen 20 jaar na de aanpassing aan dit dieet.

De US Dietary guidelines schrijven een dieet voor dat arm is aan vet en rijk aan koolhydraten.

Maar hoe kwam dit tot stand?

In 1972 verloor senator Mc. Govern de verkiezingen.

Hijzelf volgde een pritikin dieet, een vetarm dieet en werd gedreven door zijn angst voor voedsel, zijn angst voor vet. (Lipophobia)

Hij zetelde in het “Committee on nutrition and human needs” en in een poging om terug aan populariteit te winnen, drong hij het zogezegd ‘gezonde’ vetarm, koolhydraatrijk dieet op om het leven van de Amerikanen “redden”.

In slechts 2 dagen deliberatie werden de richtlijnen opgesteld als volgt:
  • Verminder vetconsumpties
  • Schakel over van verzadigd vet naar plantaardig vet
  • Verminder cholesterol tot 1 ei / dag
  • Eet meer koolhydraten, voornamelijk granen.

Deze richtlijnen werden trouwens opgetekend door zijn Junior stafmedewerker, Nick Mattern, een vegetariër zonder enige opleiding op gebied van voeding.

voedingspyramide 1970s
Probleem met deze richtlijnen :
  • Geen bewezen voordelen
  • Plantaardige olie, olie gewonnen uit zaden, zijn onstabiel bij verhitting.

Dit zijn de meervoudig onverzadigde vetten die via een chemisch proces stabiel gemaakt worden, de zogenaamde ‘transvetten’. Deze verhogen het risico op hartzieken en kanker

  • Veel te veel omega 6
  • Eieren zijn het meest voedzame wat je kan eten
  • Cholesterol in voeding heeft niets te maken met cholesterol in bloed.

lees meer in ‘de cholesterol mythe’

  • Granen zijn heel moeilijk verteerbaar, in het bijzonder tarwe dat gluten bevat.
  • Gluten is niet verteerbaar voor de mens. 

Lees meer in Gluten, vanwaar al die heisa?

Insuline, obesitas en de behandeling van Diabetes type 2

De obesitas mythe en diabetes type 2

Een nutritionele revolutie.

Zonder proteïne en vet kunnen we niet functioneren en gaan we dood.

Zonder koolhydraten daarentegen, worden we slanker en gezonder. lees meer in De macro’s en de micro’s

Tot 1974 waren de obesitas cijfers stabiel. Na de introductie van het low fat – high carb dieet gingen de cijfers de hoogte in en deze trend houdt anno 2018 nog steeds aan, maar niemand neemt verantwoordelijkheid.

De uitleg van de AHA was dat obesitas een complexe ziekte is en dat mensen luier geworden zijn en niet gemotiveerd.

Waarom zou de mens opeens lui en vet worden na 2,5 miljoen jaar?

Dat slaat toch nergens op!

Met de stijging van de koolhydraatconsumptie, stijgt ook het aantal mensen met obesitas en diabetes type 2.

Als deze trend aanhoudt zal 50% van de Amerikanen tegen 2050 lijden aan obesitas.

Momenteel lijdt zo’n 14 procent van de volwassen Amerikanen aan diabetes (type2) en 38% zijn pre-diabeet.

Te wijten aan het Amerikaans dieet? Een ver van mijn bed show? Absoluut NIET!

Ook in Vlaanderen komen er jaarlijks 20.000 mensen met diabetes bij.

diabetes diagnoseDe grote schuldige van de huidige obesitas en diabetes T2 epidemie?

Vet werd als grote boosdoener afgeschreven en de voedingsindustrie heeft massaal vetarme en vetvrije, met chemicaliën overladen alternatieven op de markt gebracht van bijna elk type voeding dat er bestaat.

Inmiddels groeit het besef dat suiker de grote boosdoener is, alleen weten veel mensen vaak niet dat het gaat om koolhydraten in het algemeen en niet enkel de ‘tafel’suiker zoals we die kennen. lees meer in De dodelijke rol van suiker

time cholesterol vs eat butterVoedingsmiddelen heel hoog in koolhydraten zijn bv. zetmeelrijke groenten (aardappel, pastinaak, …), maar in het bijzonder alles wat granen bevat of er van gemaakt is, zoals brood, pasta, rijst, muesli, ontbijtgranen, … maar ook suikerrijk fruit zoals druiven, banaan, mango, dadels, enz…

Deze bevatten Fructose, een mogelijks nog schadelijkere vorm van suiker. Lees er meer over in Is fruit echt gezond? Fructosegevaar

De verborgen vormen van suiker!

Vaak zijn mensen er zich ook niet van bewust hoeveel suiker in bepaalde producten zitten en onder welke vormen dit allemaal verstopt kan zitten. lees meer in Hoge bloedsuiker, insuline, insulineresistentie

De vele schuilnamen van suiker:

Maltose, dextrose, HFCS, dextrine, maïsstroop, tapiocasiroop, agave nectar, kokosnectar, honing, fruitsapconcentraat, molasse, maltitol, mannitol, ACE-K, cyclamaat, rijststroop, appeldiksap, fructose, druivensuiker, galactose, gerstemout, maïsstroop, malt, moutsuiker, ribose, sorbitol, melksuiker,  … om nog maar te zwijgen van de E-nummers waarachter ze kunnen verstopt zitten. Ook de zogezegde calorie-arme kunstmatige zoetstoffen zijn niet zo onschuldig! lees hier alles over Zoetstoffen en Keto

Het is dus belangrijk om de ingrediëntenlijst en de voedingslabels te controleren

Onderstaande weliswaar reeds oudere video van Dr. Robert Lustig blijft de moeite om naar te luisteren.

Dr. Robert Lustig is Professor Pediatrische endocrinologie aan de Universiteit van Californië, San Francisco. Hij is een vooraanstaande autoriteit op het gebied van volksgezondheid geworden over de invloed die suiker heeft op het aanwakkeren van diabetes, obesitas en metabool syndroom, en op het aanpakken van veranderingen in de voedselomgeving om deze chronische ziekten om te keren.

Zijn boek : ‘Fat Chance’ the hidden truth about sugar and obesity, is zeker een aanrader. 

bronnen en referenties

  • boeken : ‘Fat Chance’ the hidden truth about sugar and obesity, ‘Pure, white and deadly’, ‘The case against sugar’ (links in shop)
  • website Dr. Lustig – https://robertlustig.com/
  • Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, Chapter: 6 Dietary Carbohydrates: Sugars and Starches 
  • Low-carbohydrate nutrition and metabolism – The American Journal of Clinical Nutrition
  • Obesity : Overview of an epidemic – PMCID: PMC3228640
  • De diabetesliga – website
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar top