Je eet keto en toch verlies je geen gewicht? Je voelt je moe, hebt geen energie en vraagt je af hoe het komt dat al die anderen zich super goed voelen?
Waarom ondervind jij al die voordelen die keto te bieden heeft niet?
Misschien ben je verkeerd geïnformeerd? Misschien is keto niets voor jou? Misschien …. ?
Laat me eerst één ding duidelijk stellen: “jij bent uniek!”
Iedereen is uniek en jouw lichaam kan anders reageren dan dat van de persoon naast je. Leer naar je lichaam te luisteren en als iets niet werkt, verander het dan!
You can't expect change if you keep doing the same things the same way!
Dat gezegd zijnde, leert de ervaring ons dat mensen vaak denken dat ze keto eten, maar dat eigenlijk niet doen.
Keto is een levensstijl, het is veel meer dan gewoon je voeding aanpassen. De keto levensstijl heeft meerdere pijlers die bijdrage aan een goede gezondheid.
Uiteraard is voeding nummer 1, maar ook mindset, stress, slaap, beweging, enz… spelen een rol in hoe ons lichaam functioneert en reageert. lees er meer over in De Keto Levensstijl.
De meeste gemaakte fouten bij Keto
#1 Ongeïnformeerd starten met het dieet
Een ketogeen dieet kan een grote impact hebben op de gezondheid, maar wanneer het dieet niet goed geformuleerd is, kan het ervaren van deze voordelen uitblijven en kunnen er ook enkele lastige nevenwerkingen ervaren worden.
Deze nevenwerkingen, ook bekend als de ‘keto flu’ zijn eigenlijk een soort ontwenningsverschijnselen van de koolhydraat- en suikerverslaving.
Begin dit dieet dus niet zomaar van de ene dag op de andere zonder eerst voldoende informatie in te winnen of beter nog, zoek begeleiding van een professional.
Er is online veel informatie te vinden en er zijn tal van facebookgroepen, maar voor iemand die start met het dieet kan het heel verwarrend zijn.
Ook al is het allemaal goed bedoeld, toch zien we vaak tegenstrijdige informatie, net omdat er zoveel varianten zijn van het dieet.
Niet elk keto dieet is een goedgeformuleerd keto dieet.
# 2 Teveel koolhydraten
Mensen beseffen vaak niet hoeveel koolhydraten ze eten, temeer omdat het ook overal in verborgen zit en het aantal dus snel kan oplopen.
Ook de tolerantiegrens is verschillend van persoon tot persoon.
Dit is afhankelijk van hoe insulineresistent iemand is.
Een pre-diabeet of iemand met diabetes type 2, moet het aantal koolhydraten vaak strenger beperken.
Het is dus belangrijk om te weten waar die grens ligt en het dieet af te stellen op de persoon zelf. Er is geen gouden standaard, wat werkt voor de ene, werkt daarom niet voor de andere.
En dan zijn er nog de grote verschillen in koolhydraatgegevens op verschillende websites en databases.
Deze gegevens zijn vaak gehaald uit nationale en internationale databases die sinds jaren niet meer werden bijgewerkt.
Tevens is er nog het verschil met de notatie van koolhydraten in Amerika en Europa.
# 3 Teveel zuivel
Boter, kaas, room en eventueel Griekse yoghurt zijn goede bronnen van proteïne, vet en calcium.
Echter wordt zuivel niet door iedereen goed verteerd.
Ook al heb je geen lactose-intolerantie, toch kan het zijn dat je lichaam overgevoelig is.
Tevens is er ook een verschil tussen een lactose-allergie en een caseïne-allergie.
Dat gezegd zijnde kan zuivel, vooral dan melk (lactose en galactose) en vers afgeleide melkproducten, zorgen voor een verhoogde insulinerespons en een daling van de ketonen.
Niet alleen door de aanwezige melksuiker, maar ook lactose-allergie kan een invloed hebben.
Hoe meer gefermenteerd het product in kwestie is, hoe minder de invloed zou zijn.
Tevens is ook heel gemakkelijk om zich te ‘overeten’ in bijvoorbeeld kaas, want wie stopt na één stukje?
Het is belangrijk om te kiezen voor volvette producten, niet alleen voor de verzadiging, maar ook voor de voedingsstoffen die ze aanleveren.
Light of 0% vet producten hebben ten eerste geen smaak, je kan evengoed plastiek eten, vaak zitten er toegevoegde suikers en andere ongewenste ingrediënten in.
Wie ondanks een goed geformuleerd keto dieet toch zijn gewicht niet zoals gewenst ziet dalen, doet er goed aan om zuivel, al dan niet tijdelijk, te schrappen uit zijn dieet.
# 4 Teveel noten of baksel met noten
Noten zijn gezond en een natuurlijke bron van vetten, mineralen, enz…
Correct, maar ze zijn ook heel calorierijk en je kan makkelijk een heel zakje noten eten.
Alhoewel we in principe geen calorieën tellen bij een goed geformuleerd keto dieet en noten je niet uit ketose zullen brengen, kunnen ze er wel voor zorgen dat je overmatig calorieën en vetten gaat consumeren waardoor gewichtsverlies uitblijft of sterker nog, dat je gewicht toeneemt.
Noten bevatten van nature ook veel vezels, wat enerzijds een goede zaak is, maar als je totale koolhydraten telt, zit je vaak ver boven de limiet.
Conclusie: een half handje noten kan een lekkere snack zijn, maar alle dagen low carb cakes, pizza’s en broodjes zouden je wel eens kunnen weerhouden om gewicht te verliezen.
# 5 Teveel of te weinig proteïne
Bij een goed geformuleerd keto dieet wordt de inname van proteïne bepaald tussen de 1,2 en 2 g / kg van het referentiegewicht.
De reden waarom wij een hogere eiwitinname hanteren dan de aanbevolen 0,8g/kg/d, is omdat deze aanbevolen waarde geldt als de absolute minimum grens.
Het is een soort van baseline om ziekte en eiwitondervoeding te voorkomen.
Er wordt echter geen rekening gehouden met caloriebeperking, stress, ouder worden en ook een aantal andere factoren die de een hogere eiwitinname vragen.
De ratio van 1,2 à 2 g/kg referentiegewicht valt zeker binnen de waardes van de gangbare consumptie van onze moderne eetgewoontes en is dit dus eigenlijk geen verhoogde inname.
Toch consumeren sommige mensen makkelijk meer dan 2g / kg /d.
De grootste reden van teveel proteïne bij een keto dieet, is de ‘vrees voor vet’ mentaliteit die ons door de traditionele Westerse voedingsvoorschriften werd ingeprent.
Vaak zijn mensen, zeker in het begin, terughoudend om meer vetten te consumeren en gaan dan onbewust meer proteïnen eten om dat te compenseren en het gevoel van verzadiging te bereiken.
Het ‘over’ eten van proteïnen zou tevens een insuline respons kunnen veroorzaken, net zoals het ‘onder’ eten kan leiden tot afbraak van lichaamseigen proteïnen. hierover volgt een uitgebreid artikel
# 6 Teveel of te weinig vet
Wanneer we koolhydraten (suikers) gaan beperken, moet onze energie aangeleverd worden door vetten.
Bij een keto dieet schakelt het lichaam over op vet als primaire brandstof en dus is het belangrijk om voldoende vetten te consumeren.
Niet enkel als energieleverancier, maar ook het verzadigend effect van vetten speelt een belangrijke rol. Bij een goed geformuleerd keto dieet wordt je energie geregeld via vetinname en blijft de inname van koolhydraten en proteïnen vrijwel stabiel.
Laten we het dan even over deze macro’s hebben. Normaliter is het dieet opgebouwd uit +/- 5% koolhydraten, 15 à 20% proteïnen en 75 à 80% vet.
Mensen die ongeïnformeerd of zonder begeleiding het dieet starten, verminderen vaak gewoon de koolhydraatinname, maar vervangen de verminderde energie niet door energie uit vetten, vaak omdat ze deze verhoogde vetinname niet gewend zijn.
Proberen om te overleven op proteïne en koolhydraatarme groenten resulteert heel snel in vermoeidheid, energiegebrek en algehele malaise waardoor het dieet uiteindelijk niet vol gehouden kan worden.
Het is dus belangrijk om voldoende vetten te consumeren en het lichaam van de nodige energie te voorzien, uiteraard zonder te overdrijven want je kan ook het tegenovergestelde doen en teveel vet eten.
Indien het doel van het dieet in eerste instantie ook gewichtsverlies is, dan is het de bedoeling dat een deel van de energie uit vetten wordt gehaald uit lichaamsvet.
In deze fase van het dieet wordt dus slechts een deel van de energie uit vetten aangeleverd via de voeding, voor het overige deel spreekt ons lichaam zijn vetreserves aan.
Het is dus zeker niet de bedoeling om overal zomaar extra vet aan toe te voegen. (‘bulletproof’ koffie en ‘fatbombs’)
Ook kan de consumptie van vetten variëren al naargelang het doel en de fase van het dieet.
# 7 Verkeerde vetten
De laatste tientallen jaren werd ons een vetarm dieet opgedrongen, een heuse mediacampagne gebaseerd op incorrect wetenschappelijk onderzoek over onder andere verzadigde vetten, waar natuurlijk de grote ‘plantaardige’ olie producenten alleen maar beter van werden.
De gezondheid van de mens werd er echter niet beter op, in tegendeel.
We kregen plastieken boter vol met transvetten voorgeschoteld. Eens aan licht kwam dat deze transvetten schadelijk zijn voor onze gezondheid, schakelde men opnieuw over op plantaardige (zaad) oliën, die onstabiel zijn bij verhitting en heel snel oxideren.
Niets dat onze gezondheid ten goede komt.
Ondertussen hebben meer recente onderzoeken aangetoond dat ‘gezonde’ vetten van essentieel belang zijn voor onze gezondheid.
De beste vetten zijn mono-onverzadigde vetten en verzadigde vetten, die we bij voorkeur halen uit onbewerkte voeding, zoals bijvoorbeeld olijven, avocado’s, kokosnoten, maar ook smout (reuzel), ossenwit en geklaarde boter. Deze laatste zijn vooral geschikt om mee te bakken omdat deze verzadigde vetten heel stabiel zijn en dus hogere temperaturen aankunnen. lees meer in ‘Goede en Slechte vetten’
# 8 Teveel vezels
Hierover volgt nog een artikel
# 9 Teveel ‘bewerkte’ low-carb voeding / macro’s en micro’s
Eet zoveel mogelijk echte, verse voeding.
Veel gecommercialiseerde, bereide voeding, al draagt die het low-carb label, bevat vaak meer koolhydraten dan men denkt, zit vaak boordevol ongewenste toevoegingen en is door het bewerkingsproces vaak veel van zijn voedingswaarde verloren.
Vaak worden bij het labelen, de suikeralcoholen en mogelijks andere zoetstoffen afgetrokken van de koolhydraatgegevens en verleidt men de consument met opschriften als ‘slechts 1gram KH’.
Dit is echter onterecht omdat men ervan uitgaat dat suikeralcoholen geen enkel effect hebben op de bloedsuikerspiegel, wat niet correct is en tevens is het misleidend omdat die ‘slechts 1 gram KH’ uitgelicht op de verpakking, meestal voor een portie staat, die dan bij nader bekijken niet eens je holle tand vult.
Ook al zijn deze low carb producten soms handig en ook een betere keuze dan de traditionele bewerkte producten, het blijven ‘bewerkte’ producten. lees meer in ‘ Keto ingrediënten en voedinglabels lezen’
# 10 Teveel low-carb dessertjes en keto snacks
Het internet staat vol met low-carb recepten van cakes, koekjes, ijs, enz…
En alhoewel vrijwel iedereen wel eens zin heeft in een dessertje, is het niet aan te raden voor gewichtsverlies en zeker niet in de beginfase van het dieet wanneer iemand van zijn suikerverslaving af probeert te komen.
Deze keto friendly traktaties en koolhydraatarme zoetstoffen kunnen het verlangen naar zoetigheid in stand houden of vergroten omdat men denkt dat het ‘geen kwaad’ kan.
Alhoewel deze low carb sweeteners wel (in beperkte) mate deel kunnen uitmaken van een keto dieet, zijn ze zeker niet allemaal geschikt omdat ze, afhankelijk van de soort, een insulinerespons kunnen veroorzaken. De ene al wat meer dan de andere en bij de ene persoon ook meer dan bij de andere. lees meer over ‘zoetstoffen en keto’
# 11 Hydratatie en elektrolyten
In de inductiefase van het dieet verliest het lichaam veel water.
Het consumeren van geraffineerde koolhydraten (granen, suikers, enz…) en bewerkte voeding die vaak vol zout zit, zorgt ervoor dat ons lichaam veel vocht vasthoudt.
Wanneer we deze koolhydraten gaan beperken, zal al het teveel aan vocht dat ons lichaam hierdoor vasthield uitgescheiden worden.
Het is dus belangrijk om voldoende water te drinken en dehydratie te voorkomen.
Ook door het eten van meer ‘onbewerkte’ voeding, zal onze zoutinname sowieso minder zijn en is het raadzaam om extra zout toe te voegen.
Wanneer we spreken over elektrolyten dan spreken we over o.a. natrium, kalium, magnesium, enz…
Zout is natriumchloride (NaCl). Het is samengesteld uit een deel natrium en een deel chloride. Slechts 40% van wat wij kennen als ‘keukenzout’ is natrium.
Ons lichaam reguleert heel nauwkeurig natrium en kalium. Beide mineralen zijn nodig voor een goede werking van onze cellen en de geleiding van onze zenuwbanen. (natrium-kaliumpomp)
De aanbevolen zoutinname is nog steeds een controverse en alhoewel een overdreven zoutinname een negatieve invloed kan hebben op de bloeddruk, kan te weinig zout evenzeer problemen veroorzaken. Ook zorgt een depletie van zout ervoor dat onze nieren meer Kalium gaan uitscheiden.
Stephen Phinney en Jeff Volek zijn twee van de meest gerespecteerde onderzoekers op gebied van low carb.
Zij raden tussen de 3000 en 5000 mg natrium per dag aan.
Kalium 2000 tot 3000 mg per dag en voor magnesium initieel tussen de 300 en 500 mg.
Wie start met een keto dieet kan dus best zijn zoutinname aanpassen om zo ongemakken zoals duizeligheid, hoofdpijn, … te voorkomen. lees meer in Nutritionele Ketose – De Keto Griep en Keto adaptation
# 12 Obsessie voor de weegschaal en calorieën
Bij een goed geformuleerd keto dieet is het niet nodig om calorieën te tellen.
Ten eerste omdat de theorie van calorie in – calorie uit niet klopt en ten tweede omdat de ene calorie de andere niet is.
Veel is afhankelijk van wat deze calorieën aanlevert. Het lichaam reageert totaal anders op calorieën uit vet of proteïnen, dan op calorieën uit koolhydraten (suikers).
Sommige mensen staren zich ook blind op het getal dat op de weegschaal staat en wegen zich dagelijks. (soms zelfs meerdere keren per dag)
Dit is niet de juiste manier om gewichtsverlies te bepalen en kan soms een totaal verkeerd beeld geven van de resultaten.
We zien vaak mensen op een keto dieet die in het begin veel gewicht verliezen, maar daarna gaat het steeds trager of komen ze op een punt dat ze geen gewicht meer verliezen of soms zelfs een beetje bijkomen. Mogelijks kan er iets niet goed zitten met de samenstelling van het dieet, vooral als je nog veel gewicht moet verliezen.
Maar vaak zien we ook dat mensen niet zozeer gewicht verliezen, maar wel kledingmaten en dus vetverlies.
Daarbovenop is er de toename in vetvrije massa (spieren) waardoor het gewicht in sommige gevallen zelfs een beetje kan toenemen. Spieren wegen nu éénmaal meer dan vet.
Denk dan na over wat je wil bereiken met het dieet, wil je gewoon gewicht verliezen of wil je vet verliezen? lees meer in ‘Keto versus caloriebeperkte diëten’ en ‘Waarom worden we dik?’
# 13 Teveel stress
In onze huidige maatschappij staat bijna iedereen onder stress. Af en toe een beetje stress kan geen kwaad en houdt ons alert, maar bij de meeste mensen gaat het niet meer om een beetje stress, ze staan gewoon constant onder stress waardoor dit een chronisch probleem wordt.
Stress kan veroorzaakt worden door de werk- of gezinssituatie, maar evengoed door de overdosis aan informatie die we dagelijks op ons af krijgen via internet en sociale media. Ook het overslaan van maaltijden, ongezonde voeding en overdreven sporten zijn stressoren voor ons lichaam.
Stress zorgt voor een verhoging van het ‘stress’ hormoon cortisol, wat dan op zijn beurt weer een invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Stress is één van de grote oorzaken van hormoondisbalans. Wanneer onze hormonen uit balans zijn, kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen waaronder gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, …
Het is dus belangrijk om stress zoveel mogelijk te beperken, al is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Meditatie – Yoga, een goede wandeling in de frisse buitenlucht, even die gsm uitzetten, … het zijn kleine zaken die een grote invloed kunnen hebben.
lees meer in ‘Hormonen en stress’ en ‘Natuurlijke herstellen van de hormoonbalans’
# 14 Te weinig slaap
Een slaapgebrek brengt je biologisch ritme in de war, je hebt minder energie en het maakt afvallen moeilijker.
Onvoldoende slaap veroorzaakt ook een verminderde productie van groeihormoon, een verzwakt glucosemetabolisme en een verminderde productie van leptine, het hormoon dat signaleert dat je genoeg gegeten hebt. Bovendien verhoogt het ook de productie van ghreline, het hormoon dat je hongerig maakt.
Een paar tips :
- Probeer minstens 7 – 9 u te slapen
- Eet je avondmaal minstens 2 à 3 u voor je naar bed gaat. Het is de bedoeling dat ons lichaam rust en niet de hele nacht eten moet verteren.
- Geen intensieve sportactiviteiten 3 à 4 u voor je slapen gaat.
- Vermijd PC, laptop, Ipad, … kort voor je gaat slapen
- Slaap in volledige duisternis en houd je mobiele telefoon uit de kamer
lees meer in ‘Hormonen en slaap’
# 15 Interactie van medicatie en mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen
Eerst en vooral moet iedereen die medicatie neemt of gezondheidsproblemen en zijn eetpatroon wil wijzigen dit eerst bespreken met zijn of haar behandelende arts.
Drastische veranderingen in voeding, zoals bij een keto dieet, moeten zeker in de beginfase van het dieet door de arts nauwgezet opgevolgd worden.
Voor mensen met diabetes type 2 die insuline spuiten of andere diabetesmedicijnen nemen, is van bij de start van het dieet een zeer goede monitoring nodig omdat de medicijnen vaak heel snel aangepast/verminderd dienen te worden.
Ook kunnen medicijnen, hormoonpreparaten zoals corticosteroïden (cortisone), aandoeningen van de schildklier, enz… gewichtsverlies tegenwerken en mogelijks zelf gewichtstoename in de hand werken.
Als iemand ervan overtuigd is dat zijn keto dieet goed geformuleerd is maar het gewenste resultaat uitblijft, dan kan een onderliggend probleem aan de oorzaak liggen.
# 16 Dieetplanning en coaching
Studies hebben aangetoond dat het plannen van (week)menu’s en het bijhouden van maaltijden, hetzij via een online tool of in een geschreven eetdagboek, kunnen helpen bij afvallen en dat community support helpt bij het bereiken van doelen.
Het op voorhand plannen van maaltijden voorkomt tussendoor snacken en overeten.
Een mealtracker app is zeker een handige tool om meer inzicht te krijgen in de nutritionele waarde van voedingsmiddelen en op die manier misvattingen te voorkomen, vooral in het begin van het dieet.
Het is echter geen must en het is ook niet de bedoeling om dit voor altijd te blijven doen. Het keto dieet is een levensstijl en naarmate iemand vordert in de fases van het dieet zal die persoon uit ervaring leren wat werkt voor hem/haar.
Er zijn ook veel sites waar je keto menuplannen kan vinden/kopen, wat voor sommige mensen handig kan zijn, vooral in de startfase, omdat men zo een inzicht krijgt in de menusamenstelling van een keto dieet.
Hoewel deze plannen in het algemeen goed werken voor de meeste mensen, zijn ze niet voor iedereen geschikt.
Vaak zal iemand de menu’s toch hier en daar (moeten) aanpassen naar zijn specifieke noden, planning, eetgewoontes, enz…
Dat kan gaan om voedselallergieën, persoonlijke voorkeuren of een situatie die een striktere aanpak vraagt.
Het is dan beter om in eerste instantie te kiezen voor een persoonlijk voedingsplan en naarmate iemand ervarener wordt, kan die gewoon zelf zijn menu’s gaan plannen.
Groepsondersteuning, hetzij via facebook of andere sociale media, kan helpen om mensen te motiveren, vragen te stellen, recepten uit te wisselen en te leren van elkaars ervaringen en ook misstappen. Het is echter wel belangrijk dat de groep beheerd en ondersteund wordt door een professional, iemand met ervaring en kennis.
Er zijn uiteraard ook mensen die persoonlijke coaching verkiezen of voor wie persoonlijke begeleiding noodzakelijk is, omdat zij bijvoorbeeld specifieke noden of doelen hebben.
lees meer over keto coaching
# 17 Te veel en verkeerd sporten
Sport moet leuk zijn, iets dat je graag doet, alleen of met vrienden.
Als het een verplichting of sleur wordt, hou je dat niet vol. Het moet je lichaam en je gezondheid ten goede komen.
Sporten puur om calorieën te verbranden en uren in de fitness, op de loopband of crosstrainer spenderen is geen goed idee.
Zo werkt het nu eenmaal niet.
Je zal wel calorieën verbranden en als alles goed zit met je dieet zal je ook vet verbranden, maar de balans tussen hoeveel calorieën je inneemt en hoeveel calorieën of vet je effectief verbrandt, dat ligt niet zo simpel.
De theorie van calorie in – calorie uit werkt niet.
Ten tweede is ook het soort oefeningen van belang.
Onderzoek toont aan dat korte intensieve workouts en gewichtstraining effectiever zijn dan langdurige workouts aan een gemiddeld tempo.
Overdreven lang (meer dan 90min) en ook overdreven vaak sporten zorgen er alleen voor dat je lichaam onder stress komt te staan, je raakt overtraind, loopt meer kans op blessures en ook mentaal is dit houdbaar.
Tevens maakt sporten je hongerig en vaak eten mensen ook meer na een sportinspanning gewoon omdat ze vinden dat ze dat nu wel verdiend hebben of dat het toch ‘geen kwaad kan’ want ze hebben calorieën verbrand.
Ook carb-ups, of meer koolhydraten na een sportinspanning, is ook niet zo’n goed idee bij een keto dieet.
Recente studies tonen aan dat koolhydraten vóór of na een sportinspanning niet nodig zijn wanneer je keto adapted bent.
Eens je lichaam zich heeft aangepast, zal het makkelijk en efficiënt omgaan met ketonen.
Dit is heel goed uitgelegd in het boek van Dr. Jeff Volek en Stephen Phinney, The Art and Science of Low Carbohydrate Performance.
Of je nu kiest voor lichte cardio, Hitt, gewichtstraining of gewoon een flinke wandelen, de boodschap is beweeg en doe wat goed is voor je lichaam. lees meer in ‘Waarom beweging en sport belangrijk zijn’
# 18 Supplementen en exogene ketonen
Een goed geformuleerd keto dieet bestaat voornamelijk uit echte, verse voeding die van nature mineralen en vitaminen bevat die makkelijker door het lichaam opneembaar zijn dan supplementen.
Desalniettemin zorgt onze huidige leefwereld met een uitgeputte bodem, vervuiling, kantoorbanen met veel zittend werk en te weinig beweging in de buitenlucht, ervoor dat we soms een ruggensteuntje nodig hebben.
Vooral in de winterperiode kunnen wat extra vitaminen helpen, zeker voor zij die het niet zo nauw met hun dieet nemen. Art. Supplementen volgt
Exogene ketonen zijn ketonen in supplement vorm, terwijl endogene ketonen in het lichaam zelf aangemaakt worden.
Exogene ketonen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende vormen en formuleringen en alhoewel ze in specifieke gevallen mogelijks een positief effect kunnen hebben, bewandelen ze een ander metabool pad dan de endogene ketonen die ons lichaam produceert.
Deze exogene ketonen worden verkregen door chemische extractie. Tevens zijn exogene ketonen zonder koolhydraatbeperking af te raden. De werking van de ketonen AcAc (acetoacetate) en BOHB (Betahydroxybutyrate) proberen nabootsen met exogene ketonen kan een ander resultaat geven dan verwacht.
Ons lichaam reguleert de productie van ketonen en bij een goed geformuleerd keto dieet zal er een constante vrijlating en beschikbaar van ketonen in de bloedbaan zijn.
Hoe het lichaam exact reageert bij plots hogere dosissen van exogene ketonen is nog niet helemaal duidelijk.
Wel zouden exogene ketonen (afhankelijk van de vorm) de circulatie en dus beschikbaarheid van vrije vetzuren verhinderen en aldus een negatieve invloed kunnen hebben op de bloedglucose.
Immers wanneer iemand exogene ketonen supplementeert, zou het lichaam er zelf minder moeten aanmaken omdat er genoeg brandstof voorradig is en dus hoeven we geen (lichaams)vet te verbranden voor energie.
Vooral bij mensen met insuline resistentie, diabetes type 2 en andere metabole aandoeningen kan dit gewichtsverlies verhinderen en in tegendeel zelfs gewichtstoename veroorzaken.
Het onderzoek over suppletie met exogene ketonen staat nog in de kinderschoenen en richt zich vooral op de meerwaarde ervan voor extra ondersteunende therapeutische doeleinden bij verschillende ziektebeelden.
Hierover volgt nog een artikel