De Cholesterol Mythe

cholesterol en hartzieke
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter

Cholesterol is van vitaal belang!

cholesterol gal steroide alcohol

We maken galzouten uit cholesterol om te helpen met vertering.

Zonder cholesterol zou het onmogelijk zijn om vet te absorberen.

Cholesterol zorgt ook voor de stevigheid van onze celmembranen, die anders gewoon uit mekaar zouden vallen.

Cholesterol is ook de voorloper van Vit. D.  en zonlicht zou dus geen enkele invloed hebben als er geen cholesterol was.

Alle steroïde hormonen worden gemaakt uit cholesterol

  • Testosteron
  • Progesteron
  • Oestrogeen
  • Cortisol

Als we geen cholesterol in ons lichaam zouden hebben, zouden we dood zijn.

Zoë Harcombe
  • Geen cellen
  • Geen botstructuur
  • Geen spieren
  • Geen hormonen
  • Geen voortplanting
  • Geen vertering
  • Geen hersenfunctie
  • Geen geheugen
  • Geen zenuwbanen
  • Geen beweging
  • Geen leven
  • Niets
Met ander woorden, als je wil leven, heb je cholesterol nodig.

Cholesterol is van zo’n vitaal belang dat ons lichaam het zelf kan maken (in de lever).

Ongeveer 85% van de cholesterol die ons lichaam nodig heeft om alle zijn functies te vervullen wordt geproduceerd door onze lever

Prof. Ken Sakaris

De rest komt van het voedsel dat we eten.

Onze lever controleert de hoeveelheid cholesterol in ons bloed. Komt er meer van onze voeding, dan produceert de lever minder.

Komt er niet genoeg van onze voeding, dan produceert de lever meer.

Als cholesterol slecht voor ons zou zijn, waarom zou ons lichaam het dan zelf maken?

De Cholesterol Mythe

Sinds de jaren ’50 werd cholesterol gedemoniseerd door de gebrekkige studie van Ancel Keys, die stelde dat verzadigd vet een stijging zou veroorzaken van de bloedcholesterolwaarden en hartziekten zou veroorzaken.

Ancel Keys

Het probleem met deze studie is dat Ancel Keys alleen de data van de 7 landen gebruikte die binnen zijn theorie paste. Had hij die van alle 22 landen gebruikt, dan zou dit heel andere resultaten getoond hebben.

De studie lokte een dieetwaanzin uit en leidde tot de eliminatie van alle cholesterol bevattende voeding uit ons eetpatroon.

Echter, in 2004 zegt Sylvan Lee Weinberg, oorspronkelijk een uitgesproken supporter van het werk van Ancel Keys het volgende :

The low-fat, high-carbohydrate diet … may well have played an unintended role in the current epidemics of obesity, lipid abnormalities, type 2 diabetes and metabolic syndromes. This diet can no longer be defended by appeal to the authority of prestigious medical organizations.

Deze korte video legt het mooi uit.

Dit is inmiddels wel geweten informatie, maar de ‘slechte reputatie’ van cholesterol ongedaan maken zou de miljoenen industrie van statines (cholesterolverlagers) in serieuze problemen brengen, dus blijven er maar allerlei tegenstrijdige berichten de wereld in gestuurd worden.

De Franse cardioloog Dr. Michel De Lorgeril deed zijn eigen analyse van alle studies na 2006. Hij resulteerde dat uit deze studies bleek dat cholesterolverlagers geen enkel voordeel bieden in cardiovasculaire preventie in alle patiëntengroepen. Lees hierover meer in Cholesterol en Statines

Ook Dr. Aseem Malhotra, een gerenommeerd cardioloog in de UK, heeft in vele interviews gewaarschuwd voor de onterechte ‘fear of fat’. Dr. Malhotra is de auteur van het Pioppi dieet. Een koolhydraatarme voedingsinterventie die mens terug grip geeft op hun gezondheid en die effectief, aan de hand van studies met echte mensen, aantoont dat je diabetes type 2 en het risico op hart- en vaatziekte wel degelijk kan terugdraaien door je voeding en levensstijl aan te passen.

Update : 17.06.21
Vers van de pers!

Cardioloog Aseem Malhotra heeft een nieuw boek geschreven ‘A Statin Free Life‘ dat in augustus dit jaar uitkomt. Je kan het boek nu al reserveren via amazon of bol.com.
Check ook zijn website : docteraseem.com

bronnen en studies

  • Dr. Zoë Harcombe PH D- Keys six countries graph -The Seven Countries Study part 1 – part 2
  • Yerushalmy J, Hilleboe HE. Fat in the diet and mortality from heart disease; a methodologic note. N. Y. State J. Med. 1957;57(14):2343-54
  • Rethinking dietary cholesterol.Fernandez ML -PMID: 22037012
  • Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.PMID: 26109578 – The American Journal of Clinical Nutrition
  • https://www.nutritioncoalition.us/news/saturated-fat-limit-not-justified
  • Malhotra A, DiNicolantonio JJ, Capewell S. It is time to stop counting calories, and time instead to promote dietary changes that substantially and rapidly reduce cardiovascular morbidity and mortality. Open Heart. 2015;2(1):e000273. Published 2015 Aug 10. doi:10.1136/openhrt-2015-000273

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar top