De 5+ types van het Keto Dieet

de 5 hoofd types van het ketogeen dieet en hun toepassing

De vele vormen van Keto

Keto dieet variaties en macronutriëntenratio’s

Van THERAPEUTISCHE KETOSE tot NUTRITIONELE KETOSE tot MCT dieet, aangepast ATKINS dieet (MAD) en laag glycemisch index dieet (LGIT).

Het ketogeen dieet, althans het originele, ook wel het klassiek of Classic  Ketogenic Diet (CKD) genoemd, werd in 1923 ontworpen door Dr. Russell Wilder aan de Mayo Clinic voor de behandeling van epilepsie. (1)

Alle ketogene diëten zijn een variatie van het Klassieke Keto Dieet.

Dit is de meest strikte vorm en wordt bepaald aan de hand van de ratio van macronutriënten, zijnde vetten, eiwitten en koolhydraten.

Er zijn 5 (hoofd) types van het ketogeen dieet waarover in de medische literatuur tal van publicaties zijn over hun effectiviteit bij de behandeling van ziektes met een onderliggende metabole dysregulatie.

Maar onder deze 5 hoofdtypes zijn er ondertussen nog veel varianties en afgeleiden ontstaan. Van therapeutisch, strikt en standaard, traditioneel, aangepast, MCT, MAD, LGIT, very low calorie ketogenic diet, well formulated ketogenic diet, very low carb ketogenic diet tot keto 2.0 tot targeted en cyclistisch  keto, hoog proteïne keto, carnivoor keto, clean, dirty en lazy en de combinatie dirty-lazy keto.

Hier lees je alles over in het artikel ‘de vele vormen en variaties van keto

5+ variaties van het ketogeen dieet

1. Klassiek ketogeen dieet (CKD)

Traditioneel ketogeen dieet

Een gepersonaliseerd en gestructureerd dieet/eetpatroon met een specifiek maaltijdplan. Voeding wordt afgewogen en maaltijden dienen in hun geheel te worden geconsumeerd voor optimale resultaten.

2. Aangepast ketogeen dieet (MKD)

Standaard ketogeen dieet

Een aangepaste, minder strikte vorm van het ketogeen dieet die kan worden ingezet in de overgangsfase van een traditioneel dieet naar een ketogeen dieet of om van een klassiek ketogeen dieet over te stappen naar een onderhoudsdieet of levenswijze op lange termijn.

3. MCT dieet (medium chain triglyceride diet)

Een geïndividualiseerd en gestructureerd dieet, rijk aan middellange keten vetzuren (MCT’s), wat toelaat om meer eiwitten en koolhydraten te eten dan bij een klassiek ketogeen dieet.

4. Aangepast Atkins dieet (MAD)

Een laag koolhydraat dieet waarbij het consumeren van vetten aangemoedigd wordt en eiwitten niet gelimiteerd worden. Koolhydraten dienen echter steeds met vetten gegeten te worden.

5. Laag glycemische index dieet (LGIT)

Een geïndividualiseerd, maar minder gestructureerd dieet waarbij uitwisselingslijsten gebruikt worden voor maaltijdplanning en de nadruk ligt op complexe koolhydraten. Dit is niet bedoeld om ketose te bevorderen.

En er is natuurlijk ook nog Intermittent vasten.

intermittent fasting keto intermittent vastenIntermittent vasten (IF) is een voedingsinterventie waarbij het ‘eetraam‘ (de tijdspanne waarbinnen je eet) beperkt wordt en waarbij het lichaam dus geforceerd wordt om tijdens het ‘niet-eetraam’ zijn energie te gaan halen uit vetten.

Echter, IF zonder daarbij een koolhydraatarm dieet te volgen, resulteert niet in de vele voordelen die een Nutritionele Ketose te bieden heeft omdat je niet in een staat van Keto-adaptation komt.

Nutritionele Ketose

Nutritionele ketose is een natuurlijke metabolische toestand waarin het lichaam voornamelijk wordt gevoed door vetten en ketonen, in plaats van koolhydraten (glucose).

nutritionele ketose in ketoseNutritionele ketose treedt op wanneer de consumptie van koolhydraten zo laag wordt, dat de lever vetweefsel en voedingsvetten kan omzetten in ketonen, en vervolgens die ketonen kan verbranden voor energie.

Er is, ondanks het feit dat deze termen door mekaar gebruikt worden, wel degelijk een verschil tussen fat-adapted en keto-adapted.

Fat-adapted betekent dat het lichaam vetten (vetzuren) kan verbranden voor energie. Zo kan iemand die een paleo-dieet volgt wel fat-adapted zijn, maar niet keto-adapted.

Keto-adapted wil zeggen dat je lichaam niet alleen vrije vetzuren kan verbranden voor energie, maar dat het ook ketonen aanmaakt en deze gebruikt voor energie.

Wanneer dit op efficiënte wijze gebeurt, meestal na een langere periode van constant in ketose te zijn, kan men spreken van keto-adaptatie.

Bij insulinegevoelige personen duurt het minimum 9 tot 12 weken voor zij een goede staat van nutritionele ketose bereiken en beginnen keto-adapted te zijn. Mensen met diabetes type 2, insulineresistentie, metabool syndroom of andere metabole aandoeningen, kunnen er echter veel langer (6 maand tot zelf 1 of 2 jaar) over doen om enigszins keto-adapted te raken.

De term keto-adaptation of keto-adapted werd geïntroduceerd door Dr. Stephen Phinney.

Dr. Stephen Phinney is arts-wetenschapper en emeritus hoogleraar geneeskunde aan de University of California-Davis en is Chief Medical Officer bij Virta Health? Ondertussen heeft hij meer dan vijfentwintig jaar klinische ervaring als directeur van multidisciplinaire programma’s voor gewichtsbeheersing.
Hij heeft bijgedragen aan talloze boeken en peer-reviewed artikelen en is een expert op het gebied van koolhydraatarme voeding en metabolisme, vetzuren, ontstekingen en het metabool syndroom. (2)(3)(4)(5)

Samen met Dr Jeff Volek heeft hij ook meerdere onderzoeken gedaan naar de impact van keto op atletische prestaties. (2)(6)

Echt keto?!

Het klassiek ketogeen dieet

Zoals je hierboven kan zien, zijn er eigenlijk maar 2 ‘echte’ vormen van het ketogeen dieet.

Dat is het klassiek ketogeen dieet en het aangepast ketogeen dieet.

Het klassiek ketogeen dieet (classic ketogenic diet – CKD of traditional ketogenic diet) werd initieel ontworpen als behandeling voor epilepsie, maar wordt ook steeds meer voor andere therapeutische doeleinden ingezet, waar het zijn effectiviteit ondertussen ook ruimschoots bewezen heeft, zoals blijkt uit meerdere studies. (7)(8)(9)

Denk maar aan de preventie van Alzheimer (ook wel diabetes type 3 genoemd), MS, kanker, etc. (10)(11)(12)(13)(14)(15)

Zowel het klassiek als het aangepast ketogeen dieet (modified ketogenic diet – MKD) zijn zowel bij PCOS, als bij behandeling van diabetes type 2, en andere metabole aandoeningen is dit in eerste instantie een verkieslijke aanpak. (11) referentielijst

Het bereiken van een toestand van ketose kan dus veel voordelen bieden.
Van het behandelen van chronische ziekten tot het optimaliseren van zowel mentale als fysieke prestaties.

Weetje : Keto wordt ook wel een ‘fasting mimicing diet’ genoemd, m.a.w. het bootst de effecten van vasten na.

Het aangepast ketogeen dieet

Het aangepast ketogeen dieet (modified ketogenic diet – MKD of standard ketogenic diet)

Als men spreekt over een ‘very low carb ketogenic diet‘ (VLCKD) wordt meestal het standaard of aangepast keto dieet bedoeld.

Het dieet is sowieso lager in koolhydraten dan een gewoon low-carb of koolhydraatarm dieet, maar soms worden de koolhydraten nog verder beperkt.
Minder dan 20g of soms zelfs minder dan 10g totale koolhydraten per dag.

Het standaard of aangepast ketogeen dieet is een dieet rijk aan gezonde vetten, voldoende eiwitten en is vooral laag in koolhydraten.

Je voorziet je lichaam van de nodige macro- en micronutriënten (voedingsstoffen) zodat het al zijn taken in optimale omstandigheden kan vervullen.

Dat is wat wij verstaan onder een ‘goed geformuleerd ketogeen dieet‘ of volgens Dr. Stephen Phinney ‘ A well formulated ketogenic diet‘ (WFKD)

Door koolhydraten dusdanig te beperken, schakelt het lichaam over van het verbranden van glucose (koolhydraten = suikers) naar het verbranden van vetten voor energie.

Dit  resulteert in de productie van ketonen, vandaar ook de naam van het dieet.

Ketonen zijn een zeer efficiënte, mogelijks verkieslijke energieleverancier voor onze cellen, spieren en hersenen.

Het lichaam maakt ketonen uit vet, net zoals het glucose haalt uit koolhydraten.

Het ketogeen dieet lijkt het vermogen van onze mitochondriën (energiefabriekjes in onze cellen) te vergroten, om zo beter in de energiebehoefte van ons lichaam te voorzien. (2)(3)(4)(5)(6)

Het doet dit op een manier die ontstekingen en oxidatieve stress vermindert. (10)(18)(19)
Daar waar een dieet rijk aan koolhydraten (suikers) net meer ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaakt.

Conclusie :

Door de manier waarop ons lichaam energie gebruikt te optimaliseren, versterken we het vermogen van ons lichaam om zich te beschermen tegen de steeds groter worden stressfactoren van onze moderne manier van leven.

De ketogene dieet ratio's

de macronutriëntenratio’s of de verhouding van de verschillende voedingsstoffen

Klassiek ketogeen dieet - ratio 4 : 1

Classic Ketogenic Diet (CKD)

CKD macroverhouding ratio in grammen schijfKetogene ratio van het ‘klassiek ketogeen dieet’ 4:1
Het klassiek ketogeen dieet (CKD) voor epilepsie is ontworpen volgens een bepaalde verhouding van macronutriënten, zijnde vetten, eiwitten en koolhydraten.

Deze verhouding, vaak de ketogene ratio genoemd, staat voor de hoeveelheid vet t.o.v. de hoeveelheid eiwitten + koolhydraten.

De meest gebruikte ratio’s voor een ketogeen dieet zijn 4:1 en 3:1.

Bij het klassiek ketogeen dieet voor epilepsie wordt normaliter de ratio van 4:1 gehandhaafd.

Deze vorm wordt meestal niet levenslang aangehouden en wordt vaak gesuppleerd omdat er mogelijks op termijn en vooral bij (jonge) kinderen, tekorten of eiwitondervoeding zou kunnen ontstaan, afhankelijk van het aantal calorieën dat iemand consumeert.

Na een periode van ongeveer 2 jaar, wordt er meestal overgeschakeld op een ‘aangepast ketogeen dieet’.

Aangepast ketogeen dieet - ratio 3:1 ( 2:1 / 1:1 )

Modified Ketogenic Diet (MAD)

MKD macroverhouding ratio in grammen schijfEen minder restrictieve variant/vorm van het keto dieet die wordt toegepast als effectieve therapie bij de behandeling van diabetes type 2, obesitas, chronische ontstekingen en andere metabole aandoeningen.

Het wordt ook gebruikt als een overgangsdieet van traditioneel naar ‘klassiek (strikt) keto of van ‘klassiek’ naar een meer ‘leefbaar’ of op lange termijn ‘volhoudbaar’ dieet, m.a.w. een onderhoudsfase.

Keto wordt dan je levensstijl.

Voor sommige mensen zal de ratio 3 : 1 altijd nodig blijven.
Voor anderen kan een ratio van 2 : 1 of zelfs van 1 : 1 ook prima werken.

Iedereen is anders en afhankelijk van je doel kunnen de ratio’s dus variëren van 3:1 tot 2:1 en zelfs 1:1.

Hier is ook waar een ketonenmeter heel handig blijkt.

Ketonen meet je bij voorkeur met een bloedketonen meter.

Na verloop van tijd of als je je doel bereikt hebt en keto je levensstijl is geworden, belandt die meter misschien ergens in een kast.
Toch is het een handig ding om tussendoor te controleren of je nog wel in ketose bent en om te zien hoe je op bepaalde producten of maaltijden reageert.

Zo kan je ook bepalen of een minder restrictief ratio van 2:1 of 1:1 werkt voor jou of niet.  lees meer in Meten is weten – ketonen testen

Er zijn echter mensen, zoals ik al eerder vermelde, die altijd hun koolhydraten harder zullen moeten beperken.
Vooral mensen die gevorderde diabetes T2 hadden of ernstig insulineresistent waren voor ze met keto begonnen, kunnen mogelijks veel langer een hogere ratio van 3:1 moeten aanhouden.

Belangrijk is om dat dan ook eens te kunnen testen, zodat je kan doen wat werkt voor jou.

Als je zo’n ketonenmeter wil aanschaffen, lees dan eerst het artikel Ketonenmeters test en review op de site. Onderaan het artikel vind je tevens een kortingscode voor de aanschaf van zo’n metertje.

MCT dieet - ratio 1,9 :1

Medium Chain Triglyceride diet

MCT macroverhouding ratio in grammen schijfHet MCT-olie dieet is flexibeler en maakt het mogelijk een grotere verscheidenheid aan voedsel toe te voegen vanwege de hogere hoeveelheid koolhydraten en eiwitten.

Dit dieet kan worden toegepast bij mensen met epilepsie, afhankelijk van de ernst van de aandoeningen, maar het is eerder een vorm die wordt toegepast bij mensen met Alzheimer of andere aandoeningen. (20)(21)(22)(23)(24)(25)(26)(27)

Mensen die niet in de mogelijkheid zijn om strikt de ratio’s te volgen of mensen die problemen hebben met de vertering van vetten, mensen die een kankerbehandeling ondergaan, …

Soms wordt het ook gewoon toegepast omdat het inderdaad minder restrictief is dan een klassiek ketogeen dieet.

Vooral in Canada en de UK wordt deze vorm gebruikt.

In Amerika wordt het zelden toegepast.

MCT (medium chain triglycerides) zijn middellange keten vetzuren. lees er meer over in Goede en slechte vetten – verzadigde, onverzadigde en transvetten

Deze speciale vorm van vetzuren komt in onze voeding niet als dusdanig voor.

MCT-olie wordt gehaald uit kokosolie of palmolie. (deze laatste is niet verkieslijk o.a. omwille van het milieu/ecologische voetafdruk/ …)

Ook hier is kwaliteit en samenstelling en productie van groot belang.

Hoe is de olie verkregen? Hoe hard is ze geraffineerd? Welke methoden zijn er gebruikt om deze speciale vetzuren te isoleren? Check Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst om te weten welke goede, geteste merken zijn.

Kies bij voorkeur voor MCT uit kokosolie.

C8 is de beste keuze, maar een combinatie C8-C10 kan ook doeltreffend zijn.

MCT’s, middellange keten vetzuren, produceren makkelijker ketonen dan lange keten vetzuren.

Sommige mct’s omzeilen de lever en worden in slecht enkele stappen omgezet in ketonen.

Ze leveren daardoor ook snel beschikbare energie.

Dit betekent dat er minder totaal vet nodig is, waardoor er meer koolhydraten en eiwitten in het dieet kunnen worden opgenomen.

Bij het MCT-dieet wordt er gewerkt met uitwisselingslijsten tussen de voedselgroepen voor de dag.

Hierdoor is er een grotere flexibiliteit om maaltijden samen te stellen en te plannen door te kiezen van de lijsten in afgemeten hoeveelheden.

De mct’s dienen gelijkmatig bij elke maaltijd te worden geconsumeerd en dus verdeeld te worden over de dag voor het beste resultaat.

Veel mensen tolereren ook geen grote hoeveelheden mct-olie, zeker niet als die niet gespreid worden.

Dit gezegd zijnde wil ik toch graag een opmerking maken over mct-olie.
Het is en blijft een bewerkte (geraffineerde) olie.

Als je doel gewoon gewichtsverlies en/of gezonde levensstijl is, dan is het aan te raden om je lichaam het werk te laten doen en zelf ketonen aan te maken uit gezonde vetten uit je voeding of je eigen vetreserve.

Immers, iets dat je zomaar krijgt, daar ga je toch niet voor werken?

Dus als je gewicht wil verliezen en daarvoor bij voorkeur vet wil verbranden, dan moet een deel van je dagelijkse energiebehoefte uit je eigen lichaamsvet komen.

Het is dan ook zeker niet de bedoeling om zomaar overal vet aan toe te voegen en het is dan ook zeker niet nodig om MCT-olie zomaar gaan te gebruiken als er geen therapeutische reden voor is.

Aangepast Atkins dieet - ratio 1 : 1 tot 0,8 : 1

Het aangepast Atkins dieet is een mix tussen het klassiek ketogeen dieet en het Atkins dieet.

MAD macroverhouding ratio in grammen schijfHet Atkins-dieet leent zijn naam aan zijn creator, Dr. Robert C. Atkins (een Amerikaanse cardioloog) die het in de jaren 1970 ontwikkelde met als hoofddoel gewichtsverlies.

Naast het behandelen van patiënten, was Atkins ook een voorvechter van de natuurgeneeskunde als alternatief voor farmaceutische geneesmiddelen en chirurgie voor vele slopende ziektes.
Mede door hem kregen de alternatieve geneeswijzen nationaal aandacht als een medische benadering.

In 1972 lanceerde hij zijn Atkins-dieet, waarmee hij in de jaren 90 wereldwijde bekendheid kreeg.

In het standaard Atkins-dieet ligt de focus op het beperken van koolhydraten.

Ook verandert het aantal (netto) koolhydraten naargelang de verschillende fases van het dieet.

Eiwitten en vetten zijn echter niet limiteerd en je moet ook geen calorieën tellen.

Het MAD (Modified Atkins Diet), aan de andere kant, ontmoedigt te veel eiwitten, waardoor vet in de plaats komt.

De verhouding of ratio van de macronutriënten is ongeveer 1: 1.

Afwegen van voeding is niet vereist, maar wel het tracken van koolhydraten en deze te beperken tot 10 à 20 g maximum.

In het MAD spreken we over totale koolhydraten en niet over netto koolhydraten, wat maakt dat dit een zeer koolhydraatarm dieet is.

Het MAD dieet, wordt in tegenstelling tot meer restrictieve of beperkende ketogene diëten, vaker toegepast in poliklinische setting of als overgangsdieet naar of van het strikter ‘klassiek’ ketogeen dieet. (28)(29)(30)

Ook bij mensen of gezinnen die om bepaalde redenen niet in de mogelijkheid zijn om een klassiek ketogeen dieet te volgen, kan het MAD voorgeschreven worden.

Laag glycemische index dieet – ratio 2 : 3

Het laag glycemisch index dieet, ook wel GI-dieet of LGIT

LGIT GI dieet macroverhouding ratio in grammen schijfDit dieet is in 2002 ontworpen als alternatief voor het ketogeen dieet.

Hoewel het een vetrijk dieet is, is het eigenlijk niet bedoeld om ketose te promoten.

Ik ga er dan hier ook niet teveel over uitweiden, maar wou toch de basisprincipes even meegeven.

Bij de LGIT (low glycemic index therapie) ligt de nadruk op het verkiezen van complexe koolhydraten boven enkelvoudige suikers.

De totale hoeveelheid koolhydraten worden wel beperkt en er wordt rekening gehouden met de glycemische index.

De glycemische index (GI) is een maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd, geabsorbeerd en wat voor gevolg (stijging) dit heeft op de bloedsuikerspiegel in vergelijking met 50 gram glucose.  

Lees meer in Glycemische Index en Glycemische lading

Het GI-dieet heeft wel positieve effecten bij epilepsie, maar geeft in vergelijking met het klassiek ketogeen dieet veel minder goede resultaten. (31)(32)

5 types – 5 macronutriënten ratio’s

We hebben het hier gehad over de 5 ‘hoofd’ types of varianten van het ketogeen dieet en hun macronutriëntenverhouding of ratio.

Maar wat betekent die ratio nu eigenlijk en hoe wordt die berekend?

Daar vind je alle info over in De Keto Ratio – Wat is het? Wat betekent het?

referenties

 1. Schoeler NE, Cross JH. Ketogenic dietary therapies in adults with epilepsy: a practical guide. Pract Neurol. 2016 Jun;16(3):208-14. doi: 10.1136/practneurol-2015-001288. Epub 2016 Feb 23. PMID: 26908897.
 2. McSwiney FT, Wardrop B, Hyde PN, Lafountain RA, Volek JS, Doyle L. Keto-adaptation enhances exercise performance and body composition responses to training in endurance athletes. Metabolism. 2018 Apr;81:25-34. doi: 10.1016/j.metabol.2017.10.010. Epub 2017 Nov 3. PMID: 29108901.
 3. Phinney SD, Horton ES, Sims EA, Hanson JS, Danforth E Jr, LaGrange BM. Capacity for moderate exercise in obese subjects after adaptation to a hypocaloric, ketogenic diet. J Clin Invest. 1980 Nov;66(5):1152-61. doi: 10.1172/JCI109945. PMID: 7000826; PMCID: PMC371554.
 4. Phinney SD, Bistrian BR, Wolfe RR, Blackburn GL. The human metabolic response to chronic ketosis without caloric restriction: physical and biochemical adaptation. Metabolism. 1983 Aug;32(8):757-68. doi: 10.1016/0026-0495(83)90105-1. PMID: 6865775.
 5. Phinney SD, Bistrian BR, Evans WJ, Gervino E, Blackburn GL. The human metabolic response to chronic ketosis without caloric restriction: preservation of submaximal exercise capability with reduced carbohydrate oxidation. Metabolism. 1983 Aug;32(8):769-76. doi: 10.1016/0026-0495(83)90106-3. PMID: 6865776.
 6. Volek JS, Freidenreich DJ, Saenz C, Kunces LJ, Creighton BC, Bartley JM, Davitt PM, Munoz CX, Anderson JM, Maresh CM, Lee EC, Schuenke MD, Aerni G, Kraemer WJ, Phinney SD. Metabolic characteristics of keto-adapted ultra-endurance runners. Metabolism. 2016 Mar;65(3):100-10. doi: 10.1016/j.metabol.2015.10.028. Epub 2015 Nov 2. PMID: 26892521.
 7. deCampo DM, Kossoff EH. Ketogenic dietary therapies for epilepsy and beyond. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2019 Jul;22(4):264-268. doi: 10.1097/MCO.0000000000000565. PMID: 31033577.
 8. Freeman JM, Kossoff EH, Hartman AL. The ketogenic diet: one decade later. Pediatrics. 2007 Mar;119(3):535-43. doi: 10.1542/peds.2006-2447. PMID: 17332207.
 9. Sinha SR, Kossoff EH. The ketogenic diet. Neurologist. 2005 May;11(3):161-70. doi: 10.1097/01.nrl.0000160818.58821.d2. PMID: 15860138.
 10. Pinto A, Bonucci A, Maggi E, Corsi M, Businaro R. Anti-Oxidant and Anti-Inflammatory Activity of Ketogenic Diet: New Perspectives for Neuroprotection in Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel). 2018 Apr 28;7(5):63. doi: 10.3390/antiox7050063. PMID: 29710809; PMCID: PMC5981249.
 11. Phillips MCL, Deprez LM, Mortimer GMN, et al. Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer’s disease. Alzheimer’s Research & Therapy. 2021;13(1):51. doi:1186/s13195-021-00783-x
 12. Lilamand M, Porte B, Cognat E, Hugon J, Mouton-Liger F, Paquet C. Are ketogenic diets promising for Alzheimer’s disease? A translational review. Alzheimer’s Research & Therapy. 2020;12(1):42. doi:1186/s13195-020-00615-4
 13. Ota M, Matsuo J, Ishida I, et al. Effects of a medium-chain triglyceride-based ketogenic formula on cognitive function in patients with mild-to-moderate Alzheimer’s disease. Neuroscience Letters. 2019;690:232-236. doi:1016/j.neulet.2018.10.048
 14. Taylor MK, Sullivan DK, Mahnken JD, Burns JM, Swerdlow RH. Feasibility and efficacy data from a ketogenic diet intervention in Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement (N Y). 2017;4:28-36. doi:1016/j.trci.2017.11.002
 15. Rusek M, Pluta R, Ułamek-Kozioł M, Czuczwar SJ. Ketogenic Diet in Alzheimer’s Disease. International Journal of Molecular Sciences. 2019;20(16):3892. doi:3390/ijms20163892
 16. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. et al. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur J Clin Nutr 67, 789–796 (2013). https://doi.org/10.1038/ejcn.2013.116
 17. Noakes TD, Windt J. Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review. Br J Sports Med. 2017;51(2):133-139. doi:10.1136/bjsports-2016-096491
 18. Shimazu T, Hirschey MD, Newman J, He W, Shirakawa K, Le Moan N, Grueter CA, Lim H, Saunders LR, Stevens RD, Newgard CB, Farese RV Jr, de Cabo R, Ulrich S, Akassoglou K, Verdin E. Suppression of oxidative stress by β-hydroxybutyrate, an endogenous histone deacetylase inhibitor. Science. 2013 Jan 11;339(6116):211-4. doi: 10.1126/science.1227166. Epub 2012 Dec 6. PMID: 23223453; PMCID: PMC3735349.
 19. Kong G, Huang Z, Ji W, Wang X, Liu J, Wu X, Huang Z, Li R, Zhu Q. The Ketone Metabolite β-Hydroxybutyrate Attenuates Oxidative Stress in Spinal Cord Injury by Suppression of Class I Histone Deacetylases. J Neurotrauma. 2017 Sep 15;34(18):2645-2655. doi: 10.1089/neu.2017.5192. Epub 2017 Aug 4. PMID: 28683591.
 20. Phillips MCL, Deprez LM, Mortimer GMN, et al. Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer’s disease. Alzheimer’s Research & Therapy. 2021;13(1):51. doi:1186/s13195-021-00783-x
 21. Lilamand M, Porte B, Cognat E, Hugon J, Mouton-Liger F, Paquet C. Are ketogenic diets promising for Alzheimer’s disease? A translational review. Alzheimer’s Research & Therapy. 2020;12(1):42. doi:1186/s13195-020-00615-4
 22. Ota M, Matsuo J, Ishida I, et al. Effects of a medium-chain triglyceride-based ketogenic formula on cognitive function in patients with mild-to-moderate Alzheimer’s disease. Neuroscience Letters. 2019;690:232-236. doi:1016/j.neulet.2018.10.048
 23. Taylor MK, Sullivan DK, Mahnken JD, Burns JM, Swerdlow RH. Feasibility and efficacy data from a ketogenic diet intervention in Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement (N Y). 2017;4:28-36. doi:1016/j.trci.2017.11.002
 24. Rusek M, Pluta R, Ułamek-Kozioł M, Czuczwar SJ. Ketogenic Diet in Alzheimer’s Disease. International Journal of Molecular Sciences. 2019;20(16):3892. doi:3390/ijms20163892
 25. Croteau E, Castellano CA, Richard MA, Fortier M, Nugent S, Lepage M, Duchesne S, Whittingstall K, Turcotte ÉE, Bocti C, Fülöp T, Cunnane SC. Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. J Alzheimers Dis. 2018;64(2):551-561. doi: 10.3233/JAD-180202. PMID: 29914035.
 26. Chatterjee P, Fernando M, Fernando B, Dias CB, Shah T, Silva R, Williams S, Pedrini S, Hillebrandt H, Goozee K, Barin E, Sohrabi HR, Garg M, Cunnane S, Martins RN. Potential of coconut oil and medium chain triglycerides in the prevention and treatment of Alzheimer’s disease. Mech Ageing Dev. 2020 Mar;186:111209. doi: 10.1016/j.mad.2020.111209. Epub 2020 Jan 15. PMID: 31953123
 27. Croteau E, Castellano CA, Richard MA, Fortier M, Nugent S, Lepage M, Duchesne S, Whittingstall K, Turcotte ÉE, Bocti C, Fülöp T, Cunnane SC. Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. J Alzheimers Dis. 2018;64(2):551-561. doi: 10.3233/JAD-180202. PMID: 29914035.
 28. Sharma S, Jain P. The modified atkins diet in refractory epilepsy. Epilepsy Res Treat. 2014;2014:404202. doi: 10.1155/2014/404202. Epub 2014 Jan 30. PMID: 24627806; PMCID: PMC3929267.
 29. Kossoff EH, Cervenka MC, Henry BJ, Haney CA, Turner Z. A decade of the modified Atkins diet (2003–2013): Results, insights, and future directions. Epilepsy Behav. 2013 Dec;29(3):437-42. doi: 10.1016/j.yebeh.2013.09.032. PMID: 24386671.
 30. Kossoff EH, Dorward JL. The modified Atkins diet. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:37-41. doi: 10.1111/j.1528-1167.2008.01831.x. PMID: 19049584.
 31. Lakshminarayanan K, Agarawal A, Panda PK, Sinha R, Tripathi M, Pandey RM, Gulati S. Efficacy of low glycemic index diet therapy (LGIT) in children aged 2-8 years with drug-resistant epilepsy: A randomized controlled trial. Epilepsy Res. 2021 Mar;171:106574. doi: 10.1016/j.eplepsyres.2021.106574. Epub 2021 Feb 9. PMID: 33582533.
 32. Sondhi V, Agarwala A, Pandey RM, Chakrabarty B, Jauhari P, Lodha R, Toteja GS, Sharma S, Paul VK, Kossoff E, Gulati S. Efficacy of Ketogenic Diet, Modified Atkins Diet, and Low Glycemic Index Therapy Diet Among Children With Drug-Resistant Epilepsy: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2020 Oct 1;174(10):944-951. doi: 10.1001/jamapediatrics.2020.2282. PMID: 32761191; PMCID: PMC7400196.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven