De invloed van onze voeding
Recente onderzoeken naar de relatie tussen hartziekte en levensstijl hebben aangetoond dat 90% van de cardiovasculaire aandoeningen veroorzaakt worden door dieet- en levensstijlfactoren.
We weten dat ons lichaam cholesterol nodig heeft om te overleven en de hoeveelheid cholesterol die ons lichaam produceert is heel secuur geregeld.
Verzadigd vet is niet het probleem, maar wel de koolhydraatrijke en suikerrijke voeding.
Deze zorgen voor een overmaat aan triglyceriden en ontstekingen die leiden tot hartziekten.
Ook insuline resistentie, obesitas, hoge bloeddruk, roken en stress zijn factoren die een rol spelen, maar ook onze genen kunnen invloed hebben.
Zie art Cholesterol en statines – wanneer moet je je zorgen maken
"Wie een koolhydraatarm, ketogeen dieet volgt, ziet vaak zijn een verhoging van zijn HDL (goede cholesterol) waarbij totale cholesterol en LDL hetzelfde blijven. Maar de LDL deeltjes worden groter en het aantal daalt en dat is wat we willen
Kris Gunnars
Kris Gunnars is voedings onderzoeker , bachelor in geneeskunde en expert bij het voedingsteam van Healthline
Wil je je cholesterol verbeteren :
- Eet een low carb / keto / banting diet
- Schrap alle bewerkte en geraffineerde voeding en suikers uit je eetpatroon
- Eet gezond vlees en zuivel – grasgevoerde dieren – biologisch
- Eet vette vis
- Vermijd alle vetarme en vetvrije producten
- Eet gezonde vetten : ‘echte’ boter, kokosolie, ghee, noten, olijven, avocado, olijfolie
- Eet voldoende bladgroenten
- Zorg voor een dagelijkse hoeveelheid zonlicht
- Eet gefermenteerde voeding
- Beweging, sport
- Verminder alcoholconsumptie
Bekijk zeker deze video van Prof. Noakes
Goed interview – Dr. Mark Hyman en Dr. Aseem Malhotra
Ook dit interview van Dr. Bret Scher (Diet Doctor Podcast) met Ronald M. Krauss is het beluisteren waard
bronnen en referenties
- Aseem Maholtra – cardioloog – bekend van onder meer zijn boek “The Piopi diet” zijn website : doctoraseem.com
- Ronald M. Krauss, MD, senior wetenschapper en directeur van atherosclerose onderzoek aan het Children’s Hospital Oakland Research Institute, en adjunct professor in de geneeskunde, Universiteit van Californië, San Francisco en adjunct hoogleraar voedingswetenschappen , Universiteit van Californië, Berkeley
- Een interessant artikel – goed geschreven en in het Nederlands op Foodlog /harcombe-en-malhotra-zijn-niet-bang-voor-verzadigd-vet-en-cholesterol/
- Luo, W, He, Y, Ding, F, et al. Study on the levels of glycosylated lipoprotein in patients with coronary artery atherosclerosis. J Clin Lab Anal. 2019; 33:e22650. https://doi.org/10.1002/jcla.22650