Bottenbouillon – Waarheid en Mythe

Bottenbouillon een rijke bron van calcium mythe en waarheid

Bottenbouillon of bouillon was een manier waarop onze voorouders elk deel van een dier gebruikten.

Beenderen en merg, huid en kop, poten en kraakbeen, delen die anders niet eetbaar zijn, kunnen worden gekookt en vervolgens gedurende een periode van dagen worden gegaard.

Dit sudderen zorgt ervoor dat de helende verbindingen zoals collageen, proline, glycine en glutamine in het kookvocht afgegeven worden.

Voedingsonderzoekers Sally Fallon Morell en Dr. Kaayla Daniel van de Weston A. Price Foundation hebben samen ‘Nourishing Broth’ geschreven.

Een magnifiek boek waarin ze uitleggen dat bottenbouillon mineralen en andere voedingsstoffen bevat in vormen die het lichaam gemakkelijk kan opnemen

Zoals bijvoorbeeld chondroitinesulfaat en glucosamine.
Deze worden verkocht als dure supplementen om ontstekingen, artritis en gewrichtspijn te verminderen.

Een onderzoek naar kippensoep/bouillon (bottenbouillon getrokken van kippenbeenderen) uitgevoerd door het University of Nebraska Medical Center vroeg zich af wat het was in de soep die ze zo gunstig maakte voor verkoudheid en griep.

Onderzoekers ontdekten dat de aminozuren die werden geproduceerd bij het maken van kippenbouillon ontstekingen in de luchtwegen verminderden en de spijsvertering verbeterden.
Bottenbouillon zou ook het immuunsysteem kunnen stimuleren en verlichting bieden bij aandoeningen zoals allergieën, astma en artritis. (1)(2)(3)

Hoewel er weinig onderzoek is naar bottenbouillon op zich, is er voldoende bewijs dat suggereert dat het drinken ervan zeer nuttig kan zijn.
Dit gaat dan voornamelijk over studies naar collageen en gelatine en de verschillende verbindingen en aminozuren in de bouillon.

Deze voedingsstoffen bieden heel wat gezondheidsvoordelen die jong en oud ten goede komen.

Over het algemeen is bottenbouillon dus voedingsrijk.

De nutriënt densiteit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren zoals:  welke ingrediënten je gebruikt, de kwaliteit van de ingrediënten, de kooktijd, enz…

Je kan bouillon maken van kip, rund, kalf, lam, kalkoen, enz…

Check het recept voor zelfgemaakte kippenbouillon en zelfgemaakte bottenbouillon

Je kan ook een lekkere visbouillon trekken van de graten en het vel of een fond trekken van de schalen en koppen van kreeft, garnalen, …  Die kan je gebruiken voor een vissoep of als basis voor een saus.

WAARHEID OF MYTHE?

Er zijn een paar waarheden en een paar mythes omtrent bottenbouillon.

Dierlijke botten bestaan voor zo’n 50% uit mineralen, waaronder calcium, magnesium, kalium, fosfor en andere spoorelementen, dezelfde mineralen die nodig zijn om je eigen botten te bouwen en te versterken. Verder bestaan ze voor 28% uit collageen en 22% uit water.

Visgraten bevatten ook jodium, wat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie en stofwisseling.

Het merg (marrow) levert vitamine A, vitamine K2, mineralen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en selenium, evenals omega-3 en omega-6-vetzuren.

Terwijl de ingrediënten sudderen, komen hun voedingsstoffen in het water vrij in een vorm die het lichaam gemakkelijk kan opnemen.

Omdat elke batch anders is, is het onmogelijk om de exacte hoeveelheid van elke voedingsstof in de bouillon te kennen.

Veel mensen krijgen niet genoeg goede voedingsstoffen via hun dieet, dus het drinken van bottenbouillon zou een goede manier zijn om hiervan meer naar binnen te krijgen.

Alle dierlijke delen bevatten het eiwit collageen, dat bij het koken verandert in gelatine en verschillende belangrijke aminozuren oplevert.

Het is vooral collageen en gelatine waar de goede eigenschappen en de voordelen van bouillon aan toe te schrijven zijn. 

Het is echter een mythe dat bottenbouillon een rijke bron van calcium en andere mineralen zou zijn.

Lees er meer over in Bottenbouillon voor Sterke Botten?

lees ook

referenties

  1. McCance RA, Sheldon W, Widdowson EM. Bone and vegetable broth. Arch Dis Child. 1934;9(52):251‐258. doi:10.1136/adc.9.52.251
  2. Barbara O. Rennard, BA; Ronald F. Ertl, BS; Gail L. Gossman, BS; Richard A. Robbins, MD, FCCP; and Stephen I. Rennard, MD, FCCP University of Nebraska Medical Center – Chicken Soup Inhibits Neutrophil Chemotaxis In Vitro* https://www.unmc.edu/publicrelations/media/press-kits/chicken-soup/research.html
  3.  Children of Eden Primary School, Straschil U, Witmer K, Delves MJ, Marks SD, Baum J. Screen of traditional soup broths with reported antipyretic activity towards the discovery of potential antimalarials. Arch Dis Child. 2019;104(12):1138–1142. doi:10.1136/archdischild-2019-317590
  4. Effects of Drinking Hot Water, Cold Water, and Chicken Soup on Nasal Mucus Velocity and Nasal Airflow Resistance – Saketkhoo, Kiumars et al. – CHEST, Volume 74, Issue 4, 408 – 410

overige bronnen

Nourishing Broth –  An Old-Fashioned Remedy for the Modern World – Sally Fallon & Kaayla T Daniel

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente berichten

Like onze pagina

Nieuwsbrief

Scroll naar boven