Bottenbouillon – de Bone Broth Hype

de Bone Broth Hype Bottenbouillon Hip en Trendy

Bottenbouillon Hip en Trendy!

Bone broth – bottenbouillon – stock – fond, … er is een verschil.

Zeg dus nooit zomaar bouillon tegen Bone Broth!

Wat is het verschil eigenlijk?

Broth = bouillon

Bouillon verkrijg je door het (relatief) lang en traag koken van voornamelijk vlees met wat botten.

Stock = langer gegaarde bouillon

gemaakt van beenderen en wat groenten (fond)

Bouillon is sneller klaar en Stock duurt veel langer.

Een echte bottenbouillon/stock/fond verkrijg je door het nog langer koken van (voornamelijk) de botten van dieren, liefst met nog wat vlees aan en bij voorkeur ook delen met kraakbeen, kop, poten, …  

Een echte gelatineuze fond of stock krijg je door de combinatie van ingrediënten en het hele lange kookproces.

Ook al worden de termen zowel in het Engels als in het Nederlands door velen door mekaar gebruikt, er is wel degelijk een verschil .

Zo herken je het verschil

  • Een bouillon is vloeibaar en blijft ook in de koelkast vloeibaar.
  • Een bottenbouillon is vloeibaar en wordt in de koelkast gelatineuzer, maar kan je gewoon (lichtjes) opwarmen en zo drinken zonder aan te lengen.
  • Een fond is in principe een verder ingekookte bottenbouillon, maar als je bottenbouillon echt goed getrokken is, heb je vanzelf een fond, dus een echt goed getrokken bottenbouillon. Deze is ook op  kamertemperatuur gelatineus, is zeer krachtig van smaak en een kleine hoeveelheid volstaat om een bom aan smaak te geven sauzen of andere bereidingen. Wil je hem drinken dan leng je hem aan met water in een verhouding van 1 : 2.

De Bone Broth Hype!
Zelf bottenbouillon maken

Bottenbouillon maak je door de botten en het bindweefsel van dieren te laten sudderen, … heel heel lang te laten sudderen.

Deze zeer voedzame bouillon wordt veel gebruikt in soepen, sauzen en jus. Het wordt ook steeds populairder als gezondheidsdrank.

Zelf bottenbouillon maken is Hip, Cool en Trendy!

Maar het is helemaal niet nieuw.

Bottenbouillon dateert uit de prehistorie, toen jager-verzamelaars anders oneetbare delen van dieren zoals botten, hoeven en knokkels in een bouillon veranderden die ze konden drinken.

Je kan bottenbouillon maken met botten van zowat elk dier – varken, rund, kalf, kalkoen, lam, wild, kip of vis.

Merg- en bindweefsel, botten en kraakbeen, poten, hoeven, snavels, spiermaag, huid, graten en vinnen kunnen worden gebruikt.

Mijn oma was ook al Trendy, Hip en Cool, want eigenlijk maakte zij wekelijks bouillon.

Je herinnert je misschien de lekkere smaakvolle soep die je grootmoeder klaarmaakt(e) met daarin een groot stuk soepvlees, met been!

Bij mijn grootmoeder stond de soep vaak de dag voordien al op het vuur.
’s Avonds werd het vuur uitgezet (vanwege de veiligheid) en bleef de bouillon gedurende de nacht verder trekken in de afkoelende vloeistof. De volgende ochtend werd het vuur terug aangezet om tegen ’s middags heerlijke soep te kunnen drinken.

Zij deed toen al aan wat wij nu ‘slowcooken’ noemen. Het traag en op lage temperatuur garen van eten.

Ze deed dit niet alleen met bouillon of soep, maar ook met stoverij, konijn, enz… Alles stond van ’ s morgens op een zacht vuurtje te pruttelen.

Geen snel gekookte pasta met wat tomatensaus uit een pot. Geen eten uit zakjes of pakjes.
Alleen ECHT voedsel!
Puur en zo min mogelijk bewerkt! En alle delen van het dier. Lees waarom dit zo belangrijk is in Van Kop tot Staart : de echte kracht van bottenbouillon.

Ook orgaanvlees en in het bijzonder lever.

Lever is één van meest nutriëntrijke voedingsmiddelen, het is een Superfood! Lees er meer over in De Macro’s en de Micro’s.

Wat een heerlijk eten kregen wij daar altijd voorgeschoteld. Als ik denk aan die soep die stond te koken tegen dat ik ’s woensdags middag uit school kwam, komt het water me nog in de mond.

Niet alleen had die soep zoveel meer smaak, ze bevatte ook veel meer voedingsstoffen, vitaminen, mineralen, gelatine en collageen.

Gelatine en collageen zijn heel belangrijk voor onze bindweefsels, botten, gewrichten en spieren.

Ook voor de elasticiteit van de huid, gezonde haren tot zelfs het herstellen van de slijmlaag van ons spijsverteringssysteem.
Daarom wordt het drinken van bouillon ook aangeraden bij darmproblemen zoals PDS, Coeliakie, Crohn, Colitis, … 

Omdat het in onze huidige maatschappij, waarbij meestal beide ouders uit werken gaan, niet altijd mogelijk is om je kookpotten zolang op het vuur te laten staan, wordt er al snel gegrepen naar de vaak ongezondere, kant en klare oplossingen. Alles moet zo snel gaan, we lopen onszelf voorbij en het eerste wat er onder lijdt is onze voeding en daarmee ook onze gezondheid.

Toch moet ‘vers‘ koken helemaal niet moeilijk zijn of lang duren.

Bovendien kan je met een slowcooker, die op elektriciteit werkt, je gerechten uren laten pruttelen om je eten op lage temperatuur traag te laten garen. Zonder dat je er omkijken naar hebt.

Sommige modellen kan je zelfs programmeren.
De meeste hebben een warmhoud functie, dus je doet het ’s ochtends in de pot en tegen de tijd dat je van je werk thuis komt, is het klaar!

Een snelkookpan is ook een mogelijkheid om snel gerechten klaar te maken die anders veel tijd vragen en uiteraard ook om bouillon te maken en je kan er het kookproces tot enkele uren mee reduceren.

Mijn andere grootmoeder gebruikte al een snelkookpan! Ze bereidde er de heerlijkste stukken vlees en hutsepot in. Sappig en bomvol smaak.

Je vindt een slow cooker of snelkoker in de meeste winkels of online. Hieronder mijn favorieten of bekijk alle modellen van slow cookers en alle modellen van Instant Pot. Het voordeel van een Instant Pot is dat hij beide kan! Maar als je al een snelkookpan hebt, dan is een slow cooker het volgende beste ding dat je kan aanschaffen.

Voor het maken van bottenbouillon, gebruik ik tegenwoordig een combinatie van beide technieken om zeker te zijn dat alle voedingsstoffen zijn vrijgekomen en om van de voordelen van beide kookprocessen te genieten. En dat gaat perfect met mijn Instant Pot, want dat is een snelkoker en slow cooker in één.

Des te langer de bouillon getrokken wordt, des te beter de smaak en des te beter de extractie van de mineralen en aminozuren.

Iets wat bij vele kant en klare bouillons meestal niet het geval.

De meeste bouillons die je in de supermarkt vindt, zijn niet eens van botten gemaakt maar van vlees.
Dat is een stuk sneller en eenvoudiger dan het lange sudderen dat nodig is om de voedingsstoffen uit de botten te krijgen.

Het zijn dus eigenlijk gewone bouillons en geen echte bottenbouillons.
De kwaliteit van het vlees (en botten als ze die al gebruiken), de kookduur, enz… hebben dus een grote invloed op de voedingswaarde en dus op de voordelen voor je gezondheid.

Sommige gebruiken zelfs bepaalde solventen om de ‘bouillon’ te trekken of ze trekken hem zo kort dat er haast geen smaak inzit.

Om dit te camoufleren, ze voegen ‘suiker’ en ‘MSG’ (gistextract) oftewel smaakversterkers toe. De textuur van de gelatine wordt nagebootst met emulgatoren.

Wat denk je van deze runderfond?

Lacroix rundsfond

Ingrediënten: rundbouillon (water, rundvleesextract), zout,EI-eiwit, suiker, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (bevat SOJA), aroma’s (bevat SELDERIJ, MELK), palmolie, specerijen (bevat SELDERIJ).

 

Of deze kalfsfond?ingrediënten kalffond lacroix

Je koopt dus in veel gevallen eigenlijk gewoon water met vleessmaak, suiker, smaakversterker en vaak een bom aan zout.

Er zijn wel een paar uitzonderingen (merken) die met veel geduld en liefde hun bouillons trekken en te koop aanbieden. Zoals bvb. Biofond, Belfond en de kleinste soepfabriek.

Biofond
belfond
de kleinste soepfabriek

Heb je dus echt geen tijd, zin of kom je er om één of andere reden toch niet om zelf bottenbouillon te maken, dan kan een kant en klare bouillon of fond een alternatief zijn op voorwaarde dat je een kwalitatief product koopt!

Je kan deze gebruiken voor soep, voor saus of jus.

Als je het als echte gezondheidsdrank wil drinken, raad ik je zeker aan om er extra collageen peptides/poeder aan toe te voegen.

De merken van de kant en klare bouillons en de collageen en gelatine die ik aanbeveel en waar je ze kan vinden, staan in Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst

Conclusie

Huisgemaakte bottenbouillon geniet sowieso de voorkeur en het goede nieuws is het helemaal niet moeilijk is om die zelf te maken.

Dit heb je nodig

  • 2 à 3 kg botten (uiteraard) , liefst met nog wat vlees aan en liefst van grasgevoerde of biologisch gekweekte dieren. Ik bestel ze bij Schotse Hooglanders.nl
  • een stuk soepvlees of ossestaart (moet niet maar geeft een vele rijkere bouillon) In Nederland en Amerika is soepvlees ‘Beef Ribs’
  • azijn (bij voorkeur appelciderazijn) Het toevoegen van azijn is belangrijk omdat het helpt om alle waardevolle voedingsstoffen uit de botten in het water te trekken, dus in de bouillon die je uiteindelijk gaat consumeren.
  • water
  • een grote kookpot/slowcooker/Instant Pot
  • verse groenten (wortel, ui, selder) en kruiden (peper, zout, kruidnagel, laurier, tijm, rozemarijn, … naar keuze (optioneel, maar geeft extra smaak)

Check het volledig recept van Homemade Bone Broth – Bottenbouillon en waar je botten kan vinden. Probeer ook de Huisgemaakte Kippenbouillon eens.

Nog niet overtuigd of dit wel de moeite waard is?

Lees dan hier meer over

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp
Twitter
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Recente berichten

Scroll naar boven